Vrijeme je za lignje!

Iako ih neki love s obale tijekom cijele godine, pravi lov na lignje počinje upravo u jesen i traje do početka proljeća. Ljeto se smatra najgorim dobom za lov liganja. Malo ih je i teško se love te se uglavnom zadržavaju na većim dubinama – sa obale često nedostižnim.

U jesen se lignje približavaju bliže obali i češće napadaju široku paletu varalica koje im brojni lignjolovci nude u to doba godine. U pravilu su noćni lovci i najbolji rezultati uglavnom se postižu pred sam zalazak sunca i nekoliko sati kasnije. Danju se zadržavaju u dubljem moru i u sumrak se primiču obali u potrazi za plijenom kojeg obično čine gire, gavuni, bugve i ostala sitna riba.

Obali dolaze u većem broju te se spuštanjem noći uglavnom rasporede i love u paru – često ih nazivamo “paricama” i lovimo u paru. Što se tiče vremenskih uvjeta – koliko je lignjolovaca toliko je i teorija. Prevladava mišljenje da je mjesečina dobra za lignjolov, kao i bonaca. Međutim, pravila nema. Osobito u posljednjih nekoliko godina. Svi se žale da je lignje sve manje i manje na varalicama i da su sva “stara pravila” pala u vodu.

Kako bilo, neće se same uloviti. Jesen je već iza nas i sezona bi trebala biti u punom jeku. Na obale, rive i lovite! Rogi!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)