Ribolov u centru grada – riječki lukobran Molo Longo

Kada spomenemo morski ribolov, većina ljudi prvo pomisli na ribolov iz čamca ili sa obale, na nekom udaljenom i mirnom mjestu što dalje od urbanih sredina. Međutim, veliki je broj ribolovaca koji nemaju mogućnost loviti iz čamca ili nemaju vremena za duge ribolove i put na udaljenija mjesta, uvale i slične destinacije. Sve je popularniji tzv. “urban street fishing” ili, ako pokušamo prevesti na hrvatski jezik “urbani morski ribolov”. Ili tako nekako. 🙂

Jedan od onih koji redovito promovira ovaj oblik ribolova je Marino Cvjetanović čije objave redovito možete pratiti i u Facebook grupi Rijeka Ribolov. Bio je to razlog za razgovor s Marinom kojeg vam prenosimo u cijelosti.

Za početak, recite nam nešto o sebi i Vašim ribolovnim počecima?

Ribolovom sam se počeo baviti sa 11 godina. Tada mi je sestra kupila prvu skosavicu za lov liganja. U prvom ribolovu ulovili smo lignju od oko pola kilograma i povratka više nije bilo! Istina, prvu lignju vratili smo natrag u more jer nismo znali što ćemo s njom, ali ljubav prema ribolovu je rođena! Živjeli smo u Selcima, a kako je to ribolovno mjesto, uvijek je netko lovio i pričao o ribolovu. Lovili smo tada jako dobro. Znali smo po nekoliko kilograma liganja uloviti, velikih hobotnica i raznih vrsta ribe. U to vrijeme odrastanja nije mi bilo većeg užitka od toga.

Danas imam 31 godinu i još uvijek se aktivno bavim ribolovom. Najviše volim otići uz more i imati svoj mir. Uglavnom lovim na riječkom lukobranu, popularno zvanom Molo Longo. U centru je grada i riba se tamo zadržava zbog brojnih ribolovaca koji prihranjuju, ali i ribarskih brodova koji tamo čiste mreže. I ono što je najvažnije, uvijek ima drugih ribolovaca s kojima se može popričati, dati i primiti savjet!

Kakav je ribolov i kojim se tehnikama služite?

Najčešće lovim na samom vrhu lukobrana na jig u brzom povlačenju. Koristim jigove od 20 do 40 grama. Zabacim što dalje, uz malo brže povlačenje, ali tu nema pravila. Često se i gube varalice, ako se puste da potonu do samog dna. Bilo je dana kada sam gubio 10 komada bez ulova, ali i dana sa prekrasnim ulovima.

Doživio sam i trganje pribora kad se zakačila tuna na jig u propadanju na samom vrhu lukobrana te trganja od strane velikih strijelki. Bilo je svega. Najčešći su ulovi palamide, plavice i šaruni. Najviše volim svibanj jer je tada uvijek najviše akcije. Ali ne odustajem kroz cijelu godinu!

Često lovim i na srdelu uz redovito prihranjivanje – “brumanje”. Brumam na udaljenost na koju mogu dobaciti sa žlicom. Koristim sistem s malim kliznim olovom od 5 grama i dvije udice veličine 2.0. Udice vežem na udaljenost od 2 do 3 cm i njima mamčim srdelu. Zabacujem nešto dalje od mjesta brumanja i čekam sa otvorenom rolom.

Koliko vremena provedete u ribolovu, koje ulove pamtite i koje bi savjete dali svim onima koji tek počinju?

Obično provodim 4 do 5 sati u ribolovu. Najviše volim loviti u sumrak i predvečerje ljeti jer je tada ugodno boraviti na otvorenom. Jedan od najdražih ulova je prva strijelka koju sam ulovio. Imala je više od 4 kilograma. Kasnije je bilo i onih preko 5 kilograma, ali prva se pamti! Bilo je i brancina preko 4 kg na Rječini. Najviše volim loviti palamide zbog njihove borbenosti i snage.

Savjet svima je da budu uporni i da ne moraju daleko ići i tražiti dobra mjesta za ribolov. Često se može dobro loviti i u samom centru grada. Facebook grupa Rijeka Ribolov otvorena je za sve, a oni koji žele, uživo možemo popričati na lukobranu! Tamo nikad nije dosadno!

Zahvaljujemo Marinu Cvjetanoviću na razgovorima i s nestrpljenjem očekujemo njegove nove izvještaje iz ribolova.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.