Jezero Sabljaci i njegovi kapitalni amuri

Pravi biser ogulinskog kraja je jezero Sabljaci. Riječ je o akumulacijskom jezeru nastalom na toku Zagorske Mrežnice. Ovo jedanaesto jezero po veličini u Hrvatskoj mnogi zovu “ogulinskim morem“.  Svojom površinom od 170 hektara stvarno na trenutke i pruža dojam mora.

Jezero obiluje ribljim vrstama te u njemu možemo pronaći od pastrve, amura i klena do kapitalnih linjaka i šarana. Ovo bogatstvo ribljeg fonda čini ga pravom mekom za ribolovce. Voda je čista, a vegetacija bujna s vodenom travom u sredini jezera te uz pliće dijelove obale, gdje prolazi staro korito nekadašnje Mrežnice. Najdublja mjesta nalaze se u sredini jezera i uz branu. Tu se riba zadržava za vrijeme nižeg vodostaja.

Uz šarana i linjaka, Sabljaci su poznati i po svojim kapitalnim amurima. Amur je biljojed, hrani se gotovo svim biljnim vrstama koje pronalazi u vodi i koje se slučajno tamo nađu. Od vodenih trava i algi, cvijetova, sjemenki, voćnih plodova, biljaka koje rastu uz vodu kao što je trstika, pa sve do korijena biljaka. Također, ne može odoljeti kuhanom kukuruzu , ječmu, konoplji, ptičjoj hrani pa čak I boilama. Zbog takvih prehrambenih navika amurom se često poribljava kako bi se održala količina vodenog bilja u jezeru. Nažalost, često se događa da ribička društva pretjerano poribljavaju svoje vode velikim količinama amura. Posljedica su vode bez gotovo ikakve vegetacije.

Što se pribora i opreme za ribolov amura tiče, klasični šaranski pribor će nam odlično poslužiti. Najbolji su parabolični štapovi oko 3,90 m, jačine 3-3,5 LBS. Osobno preferiram štapove od 3,90 m i 3,5 LBS jer njima mogu dalje zabacivati teža olova, a imam i bolju kontrolu u borbi sa krupnim ribama. Rola mora imati slobodni hod (biterunner) ili brzu kočnicu. Preporučam role sa brzim kočnicama, jer su pouzdanije i puno manje se kvare od rola sa ugrađenim “biterunnerima”, koje na sebi imaju samo višak nepotrebnih dijelova koji se mogu pokvariti. Kapacitet špule na roli odabiremo ovisno o daljini na kojoj lovimo. Na špulu je najbolje namotati neki kvalitetniji najlon. Najčešće koritistim najlon u debljinama 0,35mm.

Kao mamac koristim uglavnom boile, sitne male pop up od 12 mm i kuhani kukuruz. Nije potreban neki kompliciran recept sa puno skupih sastojaka – što jednostavnije i jeftinije, to efikasnije. Boila na bazi kukuruzne krupice je odličan izbor, a kao dodatne sastojke možemo koristiti ptičju hranu, mljevenu konoplju, pšeničnu krupicu, itd. Boila bi trebala biti slatka sa nekom voćnom aromom i bez sastojaka životinjskog podrijetla. Unatoč tome, često se događa da se amuri ulove na fish i mesne boile. Mislim da je tu amur ipak “nanjušio” neki biljni sastojak ili aromu zbog koje je zagrizao mamac.

Dril jednog od amura kapitalaca sa Sabljaka

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.