Čizme – lov i ribolov su nezamislivi bez njih! Kako ih održavati?

Bez obzira na sve novitete i materijale koji se svakodnevno pojavljuju na tržištu, dobre stare gumene čizme neizostavan su dio opreme svakog lovca i ribolovca. Iako su same po sebi uglavnom dosta izdržljive, porebno im je posvetiti i malo pažnje kako bi nas duže služile i naše noge ostavljale suhima.

Kako očistiti vanjsku stranu gumenih čizama

Da bi vanjska strana gumenih čizama bila fleksibilna i izgledala dobro, potrebno je upotrijebiti čistu vodu kako bi isprali sve naslage ili blato nakon nošenja.

Ako se blato osušilo, tada četkom lagano uklonite prljavštinu. Posebnu pozornost obratite na gazišta. Možda ćete morati koristiti manju četku, poput stare četkice za zube kako biste uklonili blato sa samog potplata čizme. Ukoliko je unutrašnjost potpuno čista, samo ju obrišite navlaženom krpom u toploj vodi.

Da biste ilovaču ili zimske soli, umiješajte čajnu žličicu deterdženta za posuđe u otprilike pola litre vode. Umočite krpu u otopinu i očistite čizme od vrha do dna.

Na kraju čizme isperite običnom vodom i prebrišite čistom krpom. Pustite ih da se osuše dalje od izvora topline i izravne sunčeve svjetlosti.

Kako očistiti unutrašnjost gumenih čizama

Unutrašnja strana gumenih čizama zahtijeva još više pažnje nego vanjska. Danas najveći dio čizama ima podstavu ili unutarnji potplat koji se lako može zaprljati i poprimiti neugodan miris. Ako se ne čisti redovito, unutrašnjost čizme lako postaje poligon bakterije i glivice

Za čišćenje iznutra, najbolje je izmiješajti novu otopinu tekućeg deterdženta za rublje i otprilike pola litre vode. Čistu krpu namočite u otopinu i prebrišite njom cijelu unutrašnjost čizme. Drugom krpom, namočenom samo u toploj vodi, isperite otopinu deterdženta.

Kao dodana mjera opreza za sprječavanje rasta bakterija, napravite mješavinu alkoholnog octa i vode u omjeru 50/50 posto. Mješavinu stavite u bočicu za prskanje i lagano pošpricajte unutrašnjost čizme.

Da biste osvježili čizme koje su poprimile neugodne mirise, posipajte iznutra s malo sode – bikarbone . Unutrašnjost čizme trebala bi biti suha. Ostavite ju preko noći ili dulje i naravno, ispraznite prije nošenja.

Kako ukloniti bijeli film na gumenim čizmama

Vrlo često, na gumenim čizmama pojaviti će se bijeli film ili naslaga na vanjskoj strani. Budući da je guma prirodni proizvod, na određenim temperaturama mogu se pojaviti netopljive čestice na površini. Ovo je vrlo uobičajeno i ne utječe na trajnost čizama, ali ne izgleda baš najljepše.

Za vraćanje izgleda gumenim čizmama postoje kupovni sprejevi koji se mogu primijeniti. Također, možete upotrijebiti samo nekoliko kapi maslinovog ulja na čistoj krpi kako bi uklonili film. Radite na manjim površinama odjednom, radeći od vrha čizme do potplata.

Nikada ne nanosite kupovni sprej ili maslinovo ulje na sami džon čizama. Sklizak džon je iznimno opasan!

6 savjeta za održavanje vaših gumenih čizama
  1. Prije svega, uvijek nosite čarape da apsorbiraju višak vlage. To će spriječiti miris i mrlje.
  2. Dopustite čizmama da se osuše između nošenja, ako je moguće.
  3. Da biste ubrzali sušenje, u čizme stavite zgužvane novine ili drugi papir na sat vremena. Papir će puno brže izvući vlagu.
  4. Čuvajte čizme na suhom i hladnom mjestu kada nisu u uporabi. Izbjegavajte ekstremne temperature.
  5. Pokušajte ih čuvati uspravno ili ih napunite novinama da se ne bi presavijale.
  6. Posipajte unutrašnjost sodom bikarbonom ili ostavite vrećicu lavande u unutrašnjosti kako bi izvan sezone uklonili neugodne mirise.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.