Singlice vs. trokuke na varalicama

Pastrva je još uvijek u lovostaju. Dok čekamo otvorenje sezone uglavnom radimo inventuru pribora i određene modifikacije i izmjene te čitamo forume, listamo stare časopise i slične stvari. Pred nekoliko godina, baš u ovo vrijeme “mrtve sezone”, upustio sam se u priču potaknut iskustvima drugih i vlastitim promišljanjima. Kako će sezona započeti uskoro, nije loše utvrditi gradivo.

Manje je više!

Osobno iskustvo govori mi je da prva trokuka na varalicama najučinkovitija. Ona lovi oko 80% ribe i pastrva ne spada tako lako, osobito ako su udice oštre. Pri spadanju ribe, druga trokuka (repna) velikom brzinom prolijeće pored škrga i očiju ribe, Uglavnom samo zastruže i osakati ribu, a rijetko da ulov. Pastrva većinom plijen uzima za glavu i prednja udica je sasvim dovoljna. Međutim, zbog hidrodinamike i balansa varalice, dvije trokuke su skoro pa obavezne kod većine modela.

Vec kod silikonaca, sandworma i cofova stvari su puno jednostavnije. Jednokuke udice imaju veći radijus i zabadaju se dublje u usta i čeljust ribe. Njima gubimo tri strane kačenja, ali dobivamo jedno sigurno. Silikonci sa manje armature plivaju puno življe i prirodnije. Pešu je dovoljna jedna udica jer ga svakako vučemo po dnu i riba prirodno uzima odozgora.

Tko je imao priliku proučiti sadržaj utrobe predatora vidio je da je uglavnom glava ta koja ulazi prva. Osim kod raka, gdje ga riba uzima sa stražnje strane.

Zamjena trokuka sa singlicama

Upravo su ovo razlozi zbog kojih veliki broj spinera, a osobito pobornika c&r ribolova, trokuke na svojim varalicama zamijenjuje singlicama. Pritom treba voditi računa o težini udica koja bi trebala biti identična trokukama koje mijenjamo. U suprotnom može doći do promjene rad i balansa varalica. Osobito kod manjih modela. Također, i dužina singlice je bitna. Ne smijemo odabrati modele dužeg vrata kako se udice prilikom zabacivanja ne bi kačile jedna za drugu.

Uglavnom, i nije neko mudro slovo. Split ringovi omogućuju brzu izmjenu udica, osobito ako se koristimo pomagalima poput posebnih kliješta koja su namijenjena upravo tome.

Dobar dio poznatih proizvođača varalica prepoznao je ovaj trend. Danas je moguće kupiti većinu najpoznatijih i najprodavanijih modela sa već montiranim singlicama.

Singlice love manje ribe?

Osobno, sumnjam u ovu teoriju. Sklon sam mišljenju da su mi grizevi i kontre sigurnije i da čak možda imam i veću realizaciju sa singlicama. Možda se neće svi složiti s time, ali ako i koja izgubljena riba znači puno manje ozlijeđenih i osakaćenih, uvijek biram singlice. O tome koliko je lakše osloboditi ribu sa singlice ne treba niti govoriti. A ozljede nastale zbog zabadanja trokuke u ruku prilikom skidanja ribe s udice slobodno zaboravite – ako ste odabrali singlice!

Moj osobni odabir su singlice bez kontrakuke! Puno manje ozljeđenih riba, sigurnije i lakše puštanje i naravno, ruke bez uboda trokuke! Odaberite sami, ali mislim da su singlice zaslužile barem da im date priliku. Ribolov ili dva. Tko god je probao, uglavnom ih nije promijenio!

Bistro!

2 komentara

  1. Slažem se – i kod mene su singlice uvijel davale najbolje rezultate. 😉 Pored toga – super članak, samo tako dalje. Pozzz iz Slovenije i bistro!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)