Tlak zraka, mjesečina, plima i oseka – kada u ribolov?

Danas, zahvaljujući pametnim mobitelima i razno – raznim aplikacijama, u sekundi možemo dobiti “digitalni savjet” o mogućim izgledima za uspješan ribolov. Ne tako davno, uzdali smo se u mjesečeve kalendare, savjete starijih ribolovaca, nepisana pravila koja su se prenosila s koljena na koljeno i ostale “mudrolije”. Iskreno, bilo je puno više čari i romantike u takvom načinu prikupljanja znanja. Više smo se oslanjali na iskustvo, pratili smjer vjerova i gledali u nebo. Sad su dovoljna dva klika na mobitelu i mislimo da sve znamo.

Međutim, na kraju se uglavnom ispostavi da savjeti iskusnih ribolovaca i malo vlastite mudrosti puno više vrijede od aplikacija i matematičkih izračuna.

Mjesečina

Mnogi se prije odlaska u ribolov koriste tzv. solunarnim tablicama. Početnici obično slijepo vjeruju u njih, a oni iskusniji ih koriste kao pomoć u planiranju ribolova, uz brojne druge čimbenike. Još je u razdoblju prije II. svjetskog rata Knight počeo objavljivati prve solunarne tablice. Ustanovio je kako se aktivnost riba podudara s pojedinim mjesečevim mjenama. Njegovu teoriju kasnije je još unaprijedio Barbellion.

Prema njihovim tvrdnjama, mlad mjesec i prva četvrt su poslovično dobri za ribolov, dok se posljednja četvrt pokazala kao najlošija. Kako se i ribe hrane u intervalima to znači da i to treba uzeti u obzir. Ne može se očekivati da će riba “raditi” isto tijekom cijelog dana. Zato se u tablicama dodaje i vrijeme do kada i od kada treba očekivati da je riba najaktivnija.

Pun mjesec jedni izbjegavaju, drugi jedva čekaju loveći predatore koji tako od lovca postaju lovina. Pravila nema… 🙂

Lunarne tablice s aktualnim podacima pronađite na ovoj poveznici.

Atmosferski pritisak

Zbog svog mjehura riba se ponaša kao živi barometar. Vrlo je osjetljiva na promjene tlaka, osobito ako su one nagle i velike. Stariji ribolovci vodili su se s nekoliko pravila:

  • tlak zraka u porastu – obećava dobar uspjeh u ribolovu
  • tlak zraka stalan i visok – osrednji uspjeh u ribolovu
  • tlak zraka stabilan i nizak – dobar ili osrednji uspjeh u ribolovu
  • tlak zraka u padu i nestabilan tlak – iznimno loš uspjeh u ribolovu
Plima i oseka

Niti ribe ne ostaju ravnodušne na morska gibanja i izmjene plime i oseke. Vrlo često to gibanje mora znači i strujanje koje donosi obilje hrane. Plima je uglavnom poželjna i ribolovci je vole. Ustaljeno je mišljenje da je riba najaktivnija u vrhuncima izmjena plime i oseke.

Podatke o morskim mjenama i prognozama plime i oseke za Jadransko more možete pronaći na stranicama Hrvatskog hidrografskog instituta na ovoj poveznici.

Kada onda otići u ribe?

Poštujući sva pisana i nepisana pravila, savjete i aplikacije – odgovor je vrlo jednostavan. Kad god možete! Iskoristite svaku priliku, bez obzira na to možete li biti samo 15-ak minuta ili cijelu večer. Pravila nema! A možda vas baš čeka vaša riba života koja ne mari za pametne telefone i barometre!

Pribor pod ruku i put pod noge! 😉

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.