Lovački dalekozori i njihova svojstva

Dalekozori – opća svojstva

Dvogledi ili dalekozori neizostavan su dio opreme svakog lovca. Postoji mnogo različitih vrsta lova, a za svaku vrstu postoji mnogo različitih vrsta dvogleda.

Za lov pri slabijem osvjetljenju koriste se vrlo veliki i teški dvogledi s velikim objektivima i malim povećanjima. Dok se za lov šuljanjem u planinama koristi mali, lagani dvogled s velikim povećanjem.

Budući da je u ovu kategoriju uključeno mnogo različitih dvogleda, postoji samo nekoliko svojstava koja su zajednička svim proizvodima. Povećanje je obično manje od 10x.

Glavne značajke
  • Fiksno povećanje
  • Objektiv veći od 30mm
  • Povećanje od 7x, 8x i 10x
Konfiguracija u svim smjerovima 8×42
  • 8×42 je jedna od najboljih konfiguracija za lov. 8x povećavanje je idealan kompromis uvećanja slike i intenziteta rukovanja.
  • Dvogledi s objektivom od 42 mm i dalje su kompaktni i, istodobno, dovoljno svijetli.
  • 8×42 je najčešća konfiguracija među dvogledima, stoga je konkurencija izuzetno velika. Slijedom toga, iz tog razloga dobivamo najvišu kvalitetu za novac koji dajemo za proizvod.
  • Također ih često koriste promatrači ptica, ne samo lovci. 
  • Konfiguracija 8×42 je u trendu zbog svoje izvrsne kombinacije veličine i težine, propuštanja svjetlosti, vidnog polja i korisnog povećanja. 
Korištenje pri slabom osvjetljenju

Uglavnom se koriste dvogledi za lov pri slabom osvjetljenju u Europi, gdje je lov u mraku (u sumrak i zoru ili na mjesečini) izuzetno čest i popularan.

Njihovo propuštanje svjetlosti je vrlo visoko i obično je 7x ili 8x uvećanje sa 50 ili 56 mm promjerom leća objektiva. S velikom brzinom propuštanja svjetlosti i velikom izlaznom pupilom, najbolje rade u sumrak i zoru. 

U većini slučajeva dvogledi pri slabom osvjetljenju imaju Porro ili Abbe-Koenig prizme. Oni su teži i istaknutiji od dvogleda manjih konfiguracija. Ova vrsta lovnih dvogleda često je u višem rasponu cijena.

Oni također obično imaju individualno fokusiranjeza svako oko. 

Integrirani laserski daljinomjer

Dvogledi s integriranim laserskim daljinomjerom su korisni za određivanje udaljenosti. U prošlosti su ih proizvodile samo vrhunske europske marke, ali sada su dostupni i kod drugih manje poznatih proizvođača.

Ovaj dvogled je izvrstan alat za lov i pucanje na veće udaljenosti. Obično su puno skuplji od sličnih dvogleda bez laserskog daljinomjera.

Velika je prednost što je sve integrirano u jedan uređaj.

Dvogled za šuljanje 10×42
  • 10×42 slični su 8×42 jer je i ponuda potonjih ogromna; oba tipa imaju dobar odnos cijene i kvalitete. 
  • 10×42 su manje svijetli nego 8×42, ali nude bolji detaljerezoluciju.
  • Vrlo su pogodni za lov u planinama i općenito za lov u toku dana.
  • Ova je konfiguracija ujedno i najčešći izbor za promatrače ptica.

Povećanje veće od 10x ne preporučuje se za lov jer je drmanje ruku previše uočljivo. Posljednjih godina, dvogledi 10×50 počeli su postajati trendovski.

Ova se konfiguracija ponaša bolje pri slabom svijetlu od dvogleda 10×42. Ali korisnik mora uzeti u obzir da su dvogledi 10×50 teži i stoga nisu baš pogodni za šuljanje u planinama. 

Kompaktni dvogledi za lov
  • Kompaktni dvogledi su korisni samo pri dnevnoj svjetlosti budući da ne pružaju dovoljno svijetlu sliku za lov u sumrak. 
  • Ovi dvogledi su male veličine, što znači da su vrlo laki.
  • Lovac ih lako može nositi oko vrata. Mala veličina i težina su značajne. U većini slučajeva lovci koriste kompaktni dvogled za planinski lov pri dnevnom svjetlu.
  • Kompaktni dvogled ima najveće vidno polje među svim dvogledima.
  • Za najbolje lovačko iskustvo preporučujemo dvoglede malih veličina i konfiguracije 8×42. 
Krovna prizma 

Krovne prizme su vrlo česte kod dvogleda za lov. Svi dvogledi s krovnom prizmom imaju središnji sustav fokusiranja. Ova je vrsta dvogleda puno kompaktnija od dvogleda koji imaju Porro prizme.

Najčešće korištena vrsta krovne prizme je Schmidt Pechan tip. 

  • Vrhunski i također jeftiniji dvogledi koristi prizme Schmidt Pechan.
  • Ova vrsta prizme je najmanja i najlakša, što znači da su dvogledi s njom kratki.

Abbe-Koening prizma

Abbe-Koenig prizme se ne koriste vrlo često.  

  • Dvogledi s Abbe-Koenig prizmama pružaju svijetle slike.
  • Proizvodnja dvogleda s Abbe-Koenig prizmama je skuplja.
  • Ovi dvogledi su masivniji i dulji.
  • Donedavno ih je samo Zeiss proizvodio, ali sada mnoge tvrtke imaju svoju seriju dvogleda s Abee-Koening prizmama.

Porro-prizma

Dvogledi s Porro prizmom bili su popularniji u prošlosti. Danas je proizvodnja ostala samo za one koji izričito love u uvjetima slabog osvjetljenja. Obično imaju individualni sustav fokusiranja (na svakom oku posebno).

Iako više nisu rašireni, neke su iznimke i dalje vrlo popularne: 

Zaštita od teških vremenskih uvjeta

Tijekom lova dvogled je izložen surovim vremenskim uvjetima u mnogim prilikama. Hladnoća, kiša, snijeg i udarci neke su poteškoće koje lovački dvogled mora podnijeti.

Samo morski dvogledi izloženi su sličnim teškim uvjetima i po tom pitanju se mogu usporediti s lovnim dvogledima. Svi dvogled za lov su vodootporni i napunjeni dušikom ili argonom. Dušik i argon sprječavaju nakupljanje rose pri naglim promjenama temperature. 

Mnogi lovački dvogledi imaju debeli gumeni oklop. Najkvalitetniji dvogledi imaju kućište od magnezija, koje pruža maksimalnu zaštitu.

Većina ovih dvogleda ima potpuno premazane leće, ali samo najkvalitetnije marke nude i posebne zaštitne premaze na vanjskim lećama. 

Najbolji lovački dvogledi

Teško je reći koji je najbolji dvogled za lov jer odluka ovisi o namjeni.

Dvogled koji je izvrstan za šuljanje ne ponaša se dobro u uvjetima slabog svjetla. Korisnik mora znati za koju vrstu namjene mu treba dvogled. 

Na tržištu postoji mnogo dvogleda i ključno je odabrati dvogled koji je najbolji za potrebe korisnika.

Ne može se poreći da neke glavne europske tvrtke (ZeissLeicaSwarovski) proizvode najbolje dvoglede i trenutno dominiraju tržištem.

Ali postoje i neki proizvođači sa srednjim rasponom cijena koji pružaju kvalitetan dvogled po pristupačnijim cijenama.

Izvor: Optics Trade

Kratka prezentacija lovačkih dvogleda u ponudi Optics Trade dostupna je ovdje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)