Prihrana divljači zimi – korisna ili štetna?

Krajem jeseni i početkom zime srneća i jelenska divljač nastoji stvarati i nagomilati masne naslage dostatne za preživljavanje zime i zadovoljavanje svih funkcija organizma. Glavni joj je način uzimanja hrane brst i sve dok snijeg ne pokrije lovište još uvijek se relativno uspješno snalazi s pronalaženjem hrane. Zato je zimi iznimno važna prihrana u lovištu.

Izgradnja rogova i prihrana

Smatra se da je srnjaku za izgradnju rogova težine od oko 250 grama dnevno potrebno oko 2,5 g soli te isto toliko kalcija i fosfora. Brojni trofeji su i teži od toga te srnjak treba unesti dovoljne količine hrane kako bi osigurao dodatne količine minerala i soli za izgradnju težih rogova. Bez pomoći lovaca i dodatne prihrane to je vrlo teško. Radi toga je potrebno izgraditi i održavati dovoljan broj solišta.

Za izgradnju kvalitetnih rogova uz kvalitetnu prirodnu hranu treba dodavati sol i osigurati prihranu. Koncentriranu hranu dobro je davati zimi kako bi se osiguralo dovoljno energije za održavanje tjelesne topline i odvijanje metabolizma. Prihrana mora biti kvalitetna jer njome osigurava stalni razvoj kostura kod lanadi, a to je preduvjet za dobivanje tjelesno i trofejno kvalitetne populacije.

Uobičajeni normativi za zimsku prihranu srneće divljači iznose:

  • sijeno po volji
  • zob ili krmna smjesa 0,25 kg / grlu
  • stočna repa (ribanac) 1 kg / grlu
  • sol po volji 3 do 5 kg / grlu godišnje (ako je moguće sa mineralnim dodatkom)
Štetnost zimske prihrane?

Međutim, postoje mišljenja koja se sve češće iznose i u znanstvenim krugovima kako jelensku i srneću divljač ne treba prihranjivati tijekom zime. Razlog je izostanak pojedinih bakterija u probavnom traktu potrebnih za probavljanje te hrane.

Postoji mogućnost “prežderavanja” novounesenom hranom. Krajnji ishod može biti i uginuće.

Zato pojedinci smatraju kako je najbolji način pomaganja divljači – neuznemiravanje. Dragocjenu energiju divljač bi trebala trošiti na preživljavanje, a ne na bježanje i skrivanje po lovištu. Održavanje zimskog boravišta i zaklona od vjetra, hladnoće i vjetra, uz održavanje povoljnog staništa tijekom cijele godine, smatraju najboljim načinom pomaganja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.