Fazan – atraktivna divljač i još atraktivniji lov

fazan

Lov na fazane za mnoge lovce predstavlja vrhunac lovačkog doživljaja. Fazan se često i umjetno unosi u lovišta kako bi se povećao njegov broj. Prvim danom veljače započinje lovostaj koji traje sve do sredine rujna.

Fazan je relativno krupna i snažna ptica. Lovci znaju koristiti izreku da je “tvrd na ranu”. Naime, nisu rijetke situacije kada pogođeni fazan padne na zemlju i nakon nekoliko trenutaka nestane u grmlju.

U fazana se puca isključivo dok je u letu. To podrazumijeva sigurnu i brzu ruku, ali i dobro utreniranog i kvalitetnog psa. Pas uvelike pomaže u lovu na način da pronalazi i “podiže” divljač.

Tri su osnovne vrste lova na fazane: pretraživanjem uz pomoć psa, pogonom i prigonom. Svaki od njih zahtijeva ozbiljnu organizaciju i disciplinu zbog sigurnosti u lovu.

Lov fazana pretraživanjem uz pomoć psa

Lov pretraživanjem uz pomoć psa može biti skupni ili pojedinačni. preporuka je koristiti dresirane pse ptičare koji se neće previše udaljiti od lovaca. U jutarnjim satima fazana treba tražiti na livadama i pašnjacima gdje u to doba traži hranu. Fazani se vole zadržavati uz rubove polja i šuma, uz obrasle kanale i šikare. dolaskom noći, povlače se u skrovitije predjela kako bi pronašli zaklon.

Nakon što otkrije fazana, pas zauzima karakterističan položaj time dajući do znanja lovcu gdje se divljač nalazi. Fazan prilikom uzleta ispušta glasan i karakterističan zvuk.

Lov pogonom

Lov pogonom relativno je jednostavan. Lovci se podijele u dvije skupine. Prva skupina – pogoniči, kreće se prema dogovorenom rasporedu vodeći računa o smjeru i međusobnom razmaku. Razmak između lovaca trebao bi biti oko 50 metara i važno je da se poštuje. Na razmak svakako utječe i konfiguracija terena i vidljivost.

Lov prigonom

Ovaj način lova također razlikuje dvije vrste sudionika. Jedni su na čekama ili štandovima i vrše odstrel. Druga skupina sa psima podiže divljač prema prvoj. I ovdje je vrlo važna obuka pasa kako se ne bi događalo da se ranjene ptice ne pronađu ili pobjegnu. Prigon se može obavljati u jednoj liniji ali je dosta efikasniji kada se vrši u glavnoj liniji i sa dva bočna krila.

Fazan se lovi uglavnom psima ptičarima i rjeđe šunjkavcima. Dopušten promjer sačme je 3,0 – 3,5 milimetara, a najveća dopuštena daljina strijeljanja 40 metara.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)