Podust – uvijek rado viđen gost!

Podust (Chondrostoma nasus), Foto: André Karwath  CC BY-SA 2.5

Mnogo je naziva za podusta. Ovisno o regiji, podust postaje skobalj, škobalja, tintaš, jatnik, šljivar, rijaš, ili štupser. I vjerojatno postoji još nekoliko naziva koje nismo naveli.

Popularna riba – i ribolovcima i mladici!

Mnogima je prva asocijacija, kada se spomene podust – mladica. Naime, podust je riba koja živi uglavnom u regiji mladice i njezina je omiljena hrana. Popularan je i među ribolovcima. Bez obzira vesele li mu se zbog mladice ili zanimljivog ribolova. Može se loviti cijele godine i zimski ribolov vrlo često predstavlja veliki užitak.

Podust je dosta raširen u srednjoj Europi. Na sjeveru ga nema, kao ni na jugu i britanskom otočju. Uglavnom nastanjuje žive i svježije vode, jačih struja, kao i takozvane zone lipljana, mrena pa čak i pastrva.

Jatna i oprezna riba

Karakteristična je jatna riba. Veći dio života provodi pri dnu, ali u pojedina doba dana ili godine diže se u srednje i površinske slojeve vode. Katkad se mogu vidjeti podusti kako se, pri pobiranju hrane, izvrću i okreću postrance i naglavce. Tada se otkrivaju bljeskanjem svojih svijetlih bokova. Ljubitelj je stjenovitog dna. Neumorno prevrće šljunak i sitno kamenje tražeći hranu. Odgovara mu i dno koje je prekriveno algama koje čine osnovu njegove prehrane.

Podust ima izduljeno tijelo, osobito prilagođeno plivanju u vodenim strujama. Lagano spljošteno bočno, prekriveno je velikim ljuskama 54 do 64 po bočnoj liniji. Karakteristična se usta nalaze ispod glave, a okružena su debelim i tvrdim usnama. Opća obojenost tijela je sivo-plava, sjajna na leđima, nešto svjetlija na trbuhu. Pored leđne peraje koja je siva, sve su druge narančaste.

Podust doživljava spolnu zrelost između 3. i 4. godine života. Razmnožava se u proljeće (travanj, svibanj) kada temperatura vode dostiže 6° do 8° C. Značajna se jata okupljaju po plitkim šljunčarama ili zonama brzaca često nakon većih migracija. Svaka ženka polaže otprilike 1.000 jajašaca u paketima, koje mužjak odmah potom oplodi. Inkubacija jajašaca traje desetak dana.

Dok je u nekim zemljama (npr. Sloveniji) podust zaštićena vrsta (i lovostajem i minimalnom mjerom, kao i brojem komada koje smijete ponijeti), u Hrvatskoj nema nekih posebnih ograničenja. 

Ribolov podusta

Ribolov podusta iznimno je zanimljiv. Najčešće se lovi tehnikama s plovkom (bolognese, direktaš ili šteka). Lovi se uglavnom prirodnim mamcima uz primamljivanje, ali su zabilježeni i ulovi na male varalice (leptire) te umjetnom muhom. Najbolje ga je loviti na pahulju kruha, gujavice ili snop crvića (škoti). Dobar je mamac i kuhana pšenica.

Meso podusta je ukusno, ali ima mnogo sitnih kostiju. Obično se prži malo jače na ulju ili masti, ali bolje ga je marinirati jer se lakše jede, a ništa se ne gubi na okusu i kvaliteti.

Podust – osobna iskaznica
  • Latinski: Chondrostoma nasus – Linnaeus, 1758
  • Strani nazivi: nose fish (engleski); nase (njemački); sneep (nizozemski); alvsik (švedski), hotu (francuski)
  • Veličina: do 3 kg (prosjek od 0,5 do 1 kg)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.