Spinning palamida

O palamidi

Ukoliko se do sada niste susreli s ovom ribom, pomoću ovog kratkog opisa, kada krene lov, zasigurno ćete znati da je riječ o palamidi. Dakle, ono što karakterizira palamide jest izdužena repna peraja i tijelo tamnomodre boje prekriveno sitnim ljuskama. Glava je stožasta, a na vrhu se nalaze velika usta puna sitnih i oštrih zuba. Preko njezinih leđa izražene su pruge položene ukoso što je razlikuje od srodnika. Životni vijek palamida je do šest godina, a doseže rast do sedamdeset centimetara i do devet kilograma težine. Spolnu zrelost dostižu između druge i treće godine života, a mrijeste se tijekom mjeseca svibnja i lipnja. Palamide su brzi predatori koji se hrane plavom ribom, a najviše srdelama, papalinama, inćunima i manjim skušama.

Rasprostranjenost

Rasprostranjena je duž čitave obale Jadrana, a ono što je poznato jest da obitava u većim jatima. Iako palamide nemaju stalno boravište i veći dio vremena putuju otvorenim morem, ponekad se zadržavaju u kanalima, zatvorenim uvalama, priobalnim vodama te u blizini lovišta plave ribe.

Lov na palamide

Nakon kratkog predstavljanja palamide, u tekstu koji slijedi opisat ću kako je izgledao prošlogodišnji ribolov na ove predatore.

Prve palamide smo ove godine vidjeli već početkom rujna u jednom malom feeding frenzyu koji je trajao toliko kratko da se nismo ni stigli približiti jatu. U lov smo uvijek išli brodom jer su palamide uvijek bile dosta udaljene od obale, pa ostati na obali nije bila opcija.

Kao i obično, svaki dobar ribolov kod mene počinje ustajanjem prije četiri i dobrom jutarnjom kavom (hehe). Oprema se, naravno, sprema dan prije. Tako je bilo i tog dana kada sam sa svojim prijateljem Anelom krenuo u ribolov. Ono što smo doživjeli jest dan za pamćenje – ribolov koji nam je omogućio da testiramo sve varke koje smo imali u svojim kutijama, a o ulovu da i ne govorim.

Nakon toga uslijedila je kratka stanka, krajem listopada konačno smo znali pravu poziciju, pa nije bilo teško dogovoriti se s Darianom za zajednički ribolov.

Sunce još nije svanulo, a ja sam već bio na moru i čekao Dariana. Prošlo je desetak minuta i ugledao sam prijatelja i brod. Zatim smo brzo ukrcali opremu i u par minuta brod je već bio u moru, a mi spremni za akciju.

Najprije smo trebali istražiti teren, a to je naravno otežavala lagana bura, no nismo se dali. Oči su nam radile poput radara, tražili smo galebove koji će nam dati znak da smo na pravom putu. Galebova je bilo, letjeli su oko nas, no očito su i oni poput nas tražili ribu.

Uslijedila je polusatna vožnja kanalom, no kako palamidama nije bilo ni traga, odlučili smo otploviti iz kanala i uputili se na pučinu. Opet ništa – nema ni galebova ni akcije, a sunce se već polako diže. U mislima nam je jedna stvar – ništa od ribolova, danas očito nije dan za palamide. No, ipak nismo htjeli odustati, pa smo se ponovno vratili u kanal. Najbolja odluka i dokaz da odustajanje nije opcija. More je „kuhalo“, a palamide skakale na sve strane.

Nakon uzbuđenja koje nas je preplavilo, smirili smo se, razvidjeli situaciju i usredotočili se na veće jato koje je već bilo okupirano galebovima koji su se u simbiozi s palamidama hranili sitnom plavom ribom. Prizor vrijedan divljenja.

Naši su štapovi bili spremni. Koristio sam Sakura Ionizer Long Range 274cm gramaže bacanja 5-25 g uparen sa Shimano Stradicom 3000 FL, a prijatelj se odlučio za Sakura Salt Sniper 244 cm gramaže bacanja 14-42 uparen sa Shimano Sustainom 5000. Na mojem kompletu našla se nešto tanja upredenica (Sensibraid Glide 12-nitna, debljine od 0.12) s obzirom na to da je moj komplet uglavnom namijenjen ribolovu brancina, dok je na Darianovom kompletu bila namotana već provjerena Sakurina Multicoolor upredenica debljine od 0.20 mm. Za predvez smo koristili florokarbonske predveze debljine 0.30 mm i dužine oko 1.5 metara.

Vjetar je i dalje bio jak, pa je i prilaz jatu bio otežan. Nastavili smo sa zabacivanjem, no palamide se nisu dale – zaranjale su u dubinu, prestale s hranjenjem, a i galebovi koji su letjeli oko jata sada su već odustali ili su legli na površinu.

Jatu smo uvijek prilazili sa strane tako da nam vjetar puše u leđa – jedino smo tako mogli ostvariti nešto dulji zabačaj, no ni to nije pomoglo da se skroz približimo mjestu gdje su palamide bile najaktivnije.

Sunce je već bilo dovoljno visoko, a vjetar se konačno smirio. Palamide su ponovno počele skakati i hraniti se sitnom ribom – bio je to znak da smo i mi blizu uspješnog ulova. Tako je i bilo, nakon nekoliko minuta već sam dizao drugu ribu koja je težila oko dva kilograma.

Obje su udarile Sakurin Stickbait  Bainer 105s, koji nam je pravo otkriće i koji je u nekoliko ribolova vrhunski odradio svoj posao, te nas nagradio zavidnim brojem riba.

Zbog svojih 30 grama daleko se zabacuje.

Prilično je jednostavan za vođenje, a palamide mu ne mogu odoljeti.

Nakon što Bainer dotakne površinu, potrebno mu je kratkim i brzim tvičevima udahnuti malo života i prilično brzo voditi. Palamide ga najčešće udaraju nakon nekoliko tvičeva, ali isto tako nekad ga skupe tik ispod broda. Udarac je poput palamida, uvijek jak, brz i bez kompromisa.

Najljepši dio lova na palamide je predivan drill, koji sa laganom opremom (Ionizer 5-25) traje malo duže, ali je svaka sekunda uživanja u drilu neopisiva. Štap se savija skoro cijelom dužinom svog blanka i odlično čuva ribu i amortizira karakteristične bjegove palamida.

Na sljedećem frenzyu, prvi ulov upisuje i Darian sa još jednom dobrom palamidom koja je udarila na 20 gramski Sakura Lento Jig . Salt Sniper je u kifli, a riba ubrzo u podmetaču. Iako je u startu više vjerovao jigu, nakon moje treće palamide i sam mijenja jig i daje priliku Baineru 105s u plavom dekoru. Taj se izbor pokazao uspješnim, a na našem je brodu već bilo dovoljno riba. Uzimamo pauzu prvi put – ipak je vrijeme za marendu.

Dok pijemo kavu pratimo galebove koji se neumorno hrane sitnom plavom ribom koju ratoborne palamide i dalje rastjeruju po površini mora . Nakon kraće pauze, vraćamo se na feeding frenzyu i upisujemo se sa još nekoliko palamida.

Iako su palamide nastavile svoju aktivnost, prestajemo sa spinningom i krećemo u potragu za lignjama na okolnim pozicijama, no o tome nešto više u sljedećem članku.

Autori: Dajan Pamić, Darian Žagrić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.