Jezera Novaki – jaskanski biseri i ribički raj!

Jezera Novaki – biseri jaskanskog kraja

Kraj godine, htjeli ili ne, ipak nas malo uspava u neku zimsku monotoniju. Špineri naganjaju štuku i bore se s niskim temperaturama, snijegom i ledom. Ipak, kraj 2020. godine obilježio je posjet biseru jaskanskog kraja – jezerima Novaki.

Jezera Novaki

Zadnji dani prosinca otkrili su nam jezera Novaki. Nije da i prije nismo znali za njih, ali eto, nekako nisu došla na red. Sve je više informacija i fotki stizalo sa ulovima kapitalnih štuka. Nismo si mogli oprostiti da propustimo tu priliku i ekipa se brzo okupila. Nikac, Sven, Boris i ja odlučili smo okušati sreću. I nismo požalili! Svi smo nagrađeni s nekoliko krasnih udaraca, a nekolicina štuka odlučila je i navratiti pred kameru. Jaskanske curke bile su raspoložene! Moglo bi se još puno pisati, ali neka fotke više kažu! 😉

ŠRD Jastrebarsko – odličan gospodar!

Jezerima Novaki gospodari ŠRD Jastrebarsko. Ekipa koja vodi društvo mnogo je truda uložila u ovu vodi i stvarno je bilo zadovoljstvo i čast loviti tamo!

Izdvojena ribolovna zona Jezera Novaki sastoji se od šest jezera:

  • Jezero br. 0 – Nula (+ Šopalište)
  • Jezero br. 1 – Jedinica
  • Jezero br. 2 – Dvojka
  • Jezero br. 3 – Trojka
  • Jezero br. 4 – Četvorka (natjecateljska staza) – ribolov zabranjen jer se još uređuje
  • Jezero br. 5 – Petica – ribolov zabranjen jer se još uređuje

Na Šopalištu (zimovnjak između Trojke i Nule), Jezeru br. 4 i Jezeru br. 5 trenutno je zabranjen ribolov zbog zimovnika i uređivanja jezera.

Na Jezeru br. 3 obavezna je potreba kadice za ribe i podmetača minimalno 90cm promjera. Varaličari mogu koristiti podlošku za ribu i adekvatan podmetač.

Na jezera br. 2 i br. 3 dozvoljen je dolazak i ostavljanje automobila (samo ribolovcima) na ribolovnoj poziciji uz uvjet da je omogućen nesmetan prolazak drugim ribolovcima i njihovim automobilima.

Lov grabežljivaca (štuka, smuđ, som, pastrvski grgeč) dozvoljen je isključivo s umjetnim mamcima i to trokukama bez kontra kuke na udicama, a jednokuke udice mogu imati kontra kuke.

Na izdvojenoj ribolovnoj zoni Jezera Novaki zabranjeno je uzimanje kapitalnih primjeraka plemenitih ribljih vrsta iznad 4 kilograma.

Sve ove ranije navedene podatke, a i mnoge druge, možete pronaći u Godišnjem biltenu ŠRD Jastrebarsko za 2021. godinu. Ekipa si je uistinu dala truda i vrlo jasno i transparentno informira članstvo i javnost.

Društvo gospodari i drugim zanimljivim vodama, ali o njima više neki drugi put.

1 komentar

  1. Dan,kolika je cijena ribičke godišnje dozvole za prvi put,da se upišem kod vas kao član?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)