Fotografija u športskom ribolovu

Sve do nedavno, privilegiju vrhunskih ili donekle dobrih fotografija iz ribolova imali su samo rijetki. Unatrag nešto više od desetak godina, nakon što su digitalni fotoaparati potisnuli analogne, a mobiteli s relativno kvalitetnim kamerama postali svakodnevica, stvari su se bitno promijenile.

Fotografiranje je odjednom postalo jednostavno, brzo i jeftino te dostupno većem broju ribolovaca. Tko od nas ne želi imati uspomenu na ribu života, rijetki trenutak ili fotografiju nedirnute prirode. O trenucima puštanja riba ili videozapisima da i ne govorimo.

Osnovne stvari za dobru fotografiju

Ipak, koliko god to jednostavno izgledalo, nisu rijetki slučajevi da naizgled savršenu situaciju i trenutak upropastimo lošom fotografijom. Nećemo previše filozofirati i ulaziti u tajne fotografskog zanata, ali poznavanje osnovnih stvari uvelike će povećati šanse za dobrom fotografijom!

Kadriranje

Laički govoreći, kadriranje je smještanje motiva fotografije u odnos sa pozadinom, odnosno okolinom. Vrlo često, uzbuđenje zbog ulovljene kapitalne ribe ili žurba da se riba što prije vrati u vodu, rezultiraju smiješnim situacijama. Da kolegi ribiču “odrežete” pola glave, da se u pozadini vidi vaš auto s otvorenim prtljažnikom punim stvari ili iz kuta izviruje termosica čaja ili limenka pive.

U većini slučajeva zahvalnije su fotografije slikane u “landscape modu” – horizonalnog usmjerenja. Kod “portrait moda” – vertikalnog usmjerenja, često se dogodi da imamo dosta neiskorištenog prostora u gornjem i donjem dijelu fotografije.

Naravno, zavisno od situacije i fotografije kakvu želimo dobiti i ove upute treba uzeti s rezervom i prilagoditi trenutku.

Ekspozicija i fokus

Kada govorimo o ekspoziciji, govorimo o količini svjetla koja ulazi u senzor aparata ili mobitela. Ako su isti postavljeni u automatski mod, tada nemamo previše izbora jer automatski postavljaju ekspoziciju.

Međutim, većina pametnih mobitela ima opciju u kojoj dodirivanjem najsvjetlijeg dijela fotografije mijenjamo i ekspoziciju. Uglavnom je riječ o ribi i tada smo odradili dvije vrlo bitne stvari. Promijenili ekspoziciju i fokusirali ribu.

Ukoliko je ekspozicija dobra, ipak je potrebno i dodatno fokusirati (izoštriti) predmet koji želimo. Na taj način izbjeći ćemo situacije u kojima ponekad aparat ili mobitel automatski fokusiraju neki nama nebitan predmet, a riba ostane mutna. Vjerojatno nikome ne treba fotografija s prekrasno fokusiranom termosicom u pozadini i mutnom ribom u krupnom planu! 🙂

Pozadina i kut svjetla

Uvijek je poželjno da se iza vas, dok se fotografirate sa svojim ulovom, nalazi rijeka, jezero ili more. U žurbi ponekad o tome ne razmišljamo i propustimo napraviti kvalitetnu fotografiju.

Također, nije nebitan i kut svjetla. Ukoliko nam se sunce nalazi iza leđa, može doći do pojave koju fotografi nazivaju “kontrasvjetlo”. Osobito kada su aparati podešeni na automatski mod. Tada su uglavnom ribič i riba pretamni i nejasni u odnosu na svjetlu pozadinu.

To se može izbjeći na način da sunce bude (ukoliko je moguće) iza osobe koja fotografira. U krajnjem slučaju, neka bude sa strane. Ako to zbog uvjeta na vodi nije moguće, koristite bljeskalicu.

Fotografija_ribolov

Motiv u središtu, uz igru svjetla i sjene

I to je to!

I to je to! Vjerojatno nećete snimiti savršenu profesionalnu fotografiju, ali ćete dobiti fotku koju ćete moći bez srama pokazati kolegama ili se bezobrazno hvaliti na društvenim mrežama.

Ne treba puno, samo obratite pažnju na nekoliko stvari:

  • vodite računa o kadriranju i ne dozvolite da vam pozadina ili okolni objekti oko motiva fotografiranja upropaste fotografiju
  • približite se motivu i nastojte da vam cijeli motiv bude u kadru
  • koristite pravilno učitavanje svjetla i pokušajte biti što mirniji prilikom fotografiranja da fotografija bude oštra
  • fokusirajte motiv
A što je sa snimanjem videozapisa?

Generalno, svi savjeti vezani uz fotografiranje primjenjivi su i za snimanje videozapisa. Ali o tome bi se mogao napisati poduži članak. Ipak, nekoliko stvari ne treba smetnuti s uma.

Svakako preporučamo snimanje u horizontalnom modu. Takvi videozapisi ugodniji su oku i prilagođeni su većini medija na kojima ih reproduciramo.

Bolje je snimiti duži video sa više nepotrebnih detalja, nego da nam nedostaje ključni trenutak puštanja ribe ili sam početak videozapisa. Ionako većinu videozapisa uređujemo i izrezujemo nebitno.

Kako bi snimak bio gledljiviji, nastojte što mirnije držati uređaj dok snimate i što manje se kretati.

Bistro!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)