Zimski ribolov na Molo Longu

zimski ribolov

Svi rado lovimo u toplijem i ugodnijem dijelu godine. Topla proljetna i jesenja jutra ili mirne večeri su idealne. Međutim, s prvim padom temperature i oštrijim vjetrovima većina ribolovaca se povlači u ugodu toplih dnevnih boravaka. Ostaju samo najuporniji kojima zimski ribolov ne predstavlja problem.

Ribolov zimi ima svoje čari

Lukobran je moje omiljeno odredište cijele godine. Uostalom, o tome sam već pisao u ranijem članku. Za razliku od ljetnog ribolova, kad treba dobrano uraniti, zimi alarm zvoni u 7 sati. Vani je zrak hladan i težak i lijepo je u toplom krevetu. Ipak, odustajanja nema! Nakon nekoliko minuta već se spuštam prema riječkom lukobranu. Na biciklu sam, vjetar mi puše u lice. Razmišljam da bi se najbolje bilo vratiti kući. Ali, tako je svaki put.

Nastavljam do lukobrana na svoju poziciju i polako se spremam za ribolov. Jedva čekam da zabacim namontiranu srdelu u more. Hladno je. Imam nekoliko slojeva odjeće na sebi, ali još uvijek se ne mogu opustiti. Puno je teže zimi loviti. Iako zna biti lijepih i sunčanih dana, prevladavaju oni vjetroviti i kišni. Zato je ljeto najbolje. Toplo i ugodno. Mogao bi zaspati na toplom kamenu ujutro…

Nema gužve…

Za razliku od ljeta i toplijeg dijela godine, zimi nema gužve na lukobranu. Malobrojni su oni koji između smrzavanja na vjetru i tople kuće ili stana odaberu ovo prvo. Ipak, kad vrijeme dozvoli, skupi nas se nekoliko. Nije tajna da se oko lukobrana može naići na kapitalne primjerke riba, pa valja riskirati i pokušati.

Zimi uobičavam loviti ujutro. Bude tu pokoja orada, ušata, boba… Dobro je redovito brumati. Uspjeh obično ne izostane. Iznenadi nas ponekad i pokoja palamida. U trenu se tada zaboravi i hladnoća i vjetar i ostale “blagodati” zime.

Bura je najveći neprijatelj zimi. Uz dužno poštovanje olujnom jugu. Bura pronađe i najsitniju poru na odjeći i prodire do kosti. U kombinaciji s temperaturama ispod ništice, može biti vrlo neugodna. Čak i bolna. Ali sve to popravi dobar ulov i pokoja riba.

Zalomi se i pokoji miran dan, bez bure i minusa…

Lignje – bolna tema

Odustao sam totalno od lignjolova. Svake godine ih je sve manje i sve ih je teže uloviti s obale. Ne znam bi li pomogle kakve zabrane, lovostaj ili slično, ali ako se ubrzo nešto ne promijeni, neće biti dobro.

Danas ih ponajviše love s vanjske strane lukobrana. Na samom početku, odmah uz parking i u produžetku. Skupi se svaki dan 5 do 6 ribolovaca. Nije da se ne lovi, ali kako sami kažu, ove godine su zadovoljni i kad barem jednu lignju ulove. Ne tako davno bio je puno bolji lignjolov. Stariji spominju temperaturu mora, koče, onečišćenje i brojne druge stvari. Tko zna što je uzrok?

Uglavnom, ostajem na ribama, a lignje ostavljam za bolja vremena. I s nestrpljenjem čekam proljeće i toplije dane!

Pozdrav!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.