Mrežnica – jedan od bisera Karlovačke županije

mrežnica

Rijeka Mrežnica jedna je od najljepših i najposjećenijih turističkih destinacija hrvatskog kontinenta. Razlog tome je njena ljepota, iznimna čistoća i bistrina te bogatstvo životinjskog i biljnog svijeta.

Izvire kod Slunja, a ulijeva se u rijeku Koranu kraj Karlovca. Duljina joj iznosi 64 kilometra i ukrašena je s 93 sedrene barijere te nizom slapišta i slapova. Slapovi, sve jedan ljepši od drugog, nižu se cijelim njenim tokom, a čak šest ih je više od šest metara.

Destinacija je brojnih izletnika, zaljubljenika u prirodu, sportaša i ribolovaca. Nikoga ne ostavlja ravnodušnim!

Tounjčica ili Mrežnica?

Postoji i jedna zanimljivost koja česta tema razgovora, osobito kod stanovništva tounjskog kraja. Naime, službeni je podatak da se rijeka Tounjčica ulijeva u Mrežnicu u mjestu Ključ, kod 8-metarskog slapa zvanog Sastavci. Logično, zar ne?

Međutim, lokalno stanovništvo često se pita ne ulijeva li se Mrežnica u Tounjčicu? Naime, u tom dijelu Mrežnica je dimenzijama manja od same Tounjčice i uistinu se ulijeva u nju. A ne obratno.

Ne želeći ulaziti u stručne rasprave i kriterije dodjeljivanja imena i određivanja koja se rijeka u koju ulijeva, prenosimo vam čarobne trenutke rijeke Mrežnice zimi. Na Facebook stranici Outdoors Croatia i pripadajućem Youtube kanalu pronalazimo ove i još mnoge druge kadrove naših nacionalnih ljepota.

Uživajte!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)