Brancin, zima i ušće Rječine…

brancin

Kiša, snijeg, jugo… Tri godišnja doba promijenila su se na kontinentu u dva dana. Na ribolov ni ne pomišljam. Štuka je u lovostaju, smuđ se nećka. Ostaje samo jedna opcija. More. Ali kamo? Lignje – nula bodova! Možda brancin?

Joker zovi – Vaso the King!

Samo, koga zahaklati? Samom mi se ne ide nikako. Sredina je tjedna i većina čeka vikend za ribolov. Odluka je jednostavna. Joker zovi, odnosno Vaso the King! On je uvijek za akciju. Dok ne zavodi mase svojim glazbenim talentom, ribolov mu je najveća strast.

Brzo smo se dogovorili i iza podneva smo već pred Rijekom. Odabir je pao na ušće Rječine u more. Naslušali smo se toliko priča o brancinima od metra koji sami skaču na obalu i očekivanja su bila velika!

Malo smo se navozali dok nismo pronašli parking, ali brzo smo na poziciji. Rječina je malo “jača”, ali još uvijek bistra. Razmišljam si kako baš i nismo pogodili dan. Svi stalno tupe da bi bilo najbolje pričekati da se malo zamuti. Noge su mi još utrnule od vožnje i sjedenja u autu i stijene uz more nisu mi najbolji prijatelj. Ne bi baš bilo pametno prije vremena otvoriti sezonu kupanja.

Prvi zabac – brancin!

Za početak stavljam Pontoonov Footsie od 3,5 incha. Crna leđa, bijeli trbuh na jig glavi od 5 grama. Školska kombinacija. Prvi zabac i rutinsko namotavanje role. Ne očekujem još ništa, ali nakon svega nekoliko namotaja role – udarac. Baš sam baksuz. Prvi zabac i odmah kamen! Ali kamen počinje “pumpati”! Kratka borba i prvi ovogodišnji brancin je vani! Veselju nema kraja! Malo poziranja i fotkanja i pliva dalje! Možda stariji brat navrati!

Smijem se jer je Valentino taj koji obično prvi krene. I “ubija” u pojam sve oko sebe. Danas je dobro krenulo! I on ima potez na prvom zabacu. Ali ovaj put je stvarno kamen. Novi Rapalin Countdown tako ostaje krasiti dno Kvarnerskog zaljeva.

Cijelo popodne prolazi u veselom tonu. Nekoliko praćenja i još jedan brancin. Ovaj put malo veći. I kod Valentina slično. Jedan brancin, nekoliko praćenja i otpadanja. Uglavnom smo se vrtili oko varalica svjetlijih dekora. Rigge i Crack Jack od 90 i 78 mm su bili favoriti dana.

Podmetač i brže povlačenje varalice

Uglavnom, zimsko popodne pretvoreno je u zanimljiv ribolov. Posjetili smo i to famozno ušće Rječine o kojem smo toliko slušali i čitali. I nismo se razočarali. Savjet svima koji se odluče za ribolov, svakako ponesite podmetač. Olakšat ćete si puno toga, a i nepristupačan teren ne daje puno prostora za improvizacije. Za nas kontinentalce treba napomenuti da je povlačenje varalice brže nego što smo uglavnom navikli na slatkim vodama.

Kasnije smo iskoristili priliku i okušali se na lukobranu. Tamo nije bilo sreće, ali popularni Molo Longo je destinacija koju ne treba zanemariti. Ali o tome više nekom drugom prilikom.

Bistro!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.