Lignje “na šporko”? Lijenost ili nešto drugo?

Godinama lignje lovimo te jedemo i pripremamo na klasični način. Zapravo, do pred svega nekoliko godina nismo ni pomišljali da se mogu spremati i na druge načine. Prvenstveno tu mislim na čišćenje liganja!

Gospođica “Google”

Društvene mreže učinile su svoje. Internet je postao prva kuharica, prva enciklopedija i udžbenik. Sve nedoumice rješava gospođica “Google”. Ili Đurđa, Vesna ili Marta! Svatko od nas ima neko ime kojim od milja nazivamo ovu najčešću tražilicu.

I tako, malo po malo, mi kontinentalci dolazimo do saznanja da dobar dio Dalmacije frišku jadransku lignju ne čisti. Da ju sprema neočišćenu i da kao takva pruža posebni okus i gurmanski doživljaj. Dalmatinci će vjerojatno potvrdno klimnuti glavom, Primorci se malo zamisliti, a kontinentalci ostati u čudu!

Lignje “na šporko” – lijenost ili nešto drugo?

Iskreno, u početku sam i osobno mislio da je riječ o lijenosti pojedinaca i priče o neočišćenim lignjama u pojedinim dalmatinskim restoranima pripisivao tome. Kako posljednjih godina ribolov na kontinentu sve češće zamjenjujemo onim na moru, tako su i bolje polovice rado prihvatile tu praksu. Na početku zbog želje da popodne provedu uz more, a kasnije i zbog ribolova. Obično počne s lignjolovom, a završi sa spinanjem šaruna i lovom orada…

Tako nekako započinje i moja priča s lignjama “na šporko”. Vrijeme radnje – zimsko predvečerje, lokacija – Sveti Juraj. I dok bez uspjeha pokušavamo dobiti koju lignju, supruga krati vrijeme u razgovoru s gospođom za koju se ispostavlja da je domaća. Primorka. I ona i njezin mačak koji ju prati u stopu, zimska popodneva krate lignjolovom. Mačka smo već upoznali. Redoviti je gost jurjevske rive. S gospođom se, eto, prvi put upoznajemo.

Ženske ko’ ženske

I tako, ženske ko’ ženske, brzo s teme ribolova dođu na kuhinju i pripremu jela. I eto prilike za priču o lignjama “na šporko”. Uglavnom, da skratim, prema riječima domaće gospođe – čistiti lignju je grijeh! Domaću, jadransku i svježu. Čiste se one iz škrinja trgovačkih centara i režu na kolutiće. I da, kaže, lignja na kolutiće nije lignja!

Razmjenjuju se odmah recepti, diskutira o maslinovom ulju i ružmarinu i drugim stvarima. Raspravu prekidaju dvije lignje koje su kao zalutale u ovogodišnji “bunar” od mora te odlučuju skončati svoj put na našim skosavicama. Kasnije stiže još jedna i za Badnjak nam je dosta! Uz rižoto od sipe i ove lignje će dati svoj doprinos.

Prosvjetljenje novim prijateljstvom i znanjima

Dok se umorni vraćamo prema kontinentu i probijamo kroz velebitsku maglu, supruga me uvjerava kako ćemo za Badnjak jesti prve lignje “na šporko”. Prosvijetljena novim znanjima i prijateljstvom, ne sumnja u novi recept i način pripreme. I naravno, krajnji ishod.

Razmišljam samo kakva bi reakcija bila da je to bio moj prijedlog? Neočišćene lignje? Na što? Na šporko? Kaj to znači? Na prljavo? Moš’ mislit! Ali, poučen dugogodišnjim bračnim stažem, samo potvrdno klimam glavom oduševljen idejom! 🙂

Na šporko – pun pogodak!

Da ne duljim, lignje su ispale odlično. Okus puno bolji, meso sočnije uz neki novi “štih”. Moram priznati da sam bio malo skeptičan (ne baš malo). Ali, od ovog Badnjaka sve lignje koje ulovimo i svježe pripremimo – biti će “šporko”.

Eto, zahvaljujući domaćoj gospođi iz Svetog Jurja i njezinom mačku (koji je bio glavna tema većine razgovora) i najtvrdokorniji kontinentalci mijenaju svoje kulinarske navike i vještine! Naravno, biti će i onih koji se neće složiti. Sto ljudi, sto ćudi!

O samom načinu pripreme i detaljima, više uskoro!

Bistro!

1 komentar

  1. Apsolutno podržavam! Kod nas se običava reći “podušene lignje” iako se ne odnosi nužno uvijek na friške sa crnilom nego kao način spremanja. Čemu uopće zazirati od crnila friške lignje (omrznuto lignjino i ne može biti crno nego smećkasto) a ujedno uživati u crnom rižotu od sipe?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)