Kako nastaju personalizirani “custom” štapovi?

štapovi

Štapovi su “blago” svakog ribolovca. I uvijek postoji onaj omiljeni, najdraži! Onaj s kojim smo započeli svoje ribičke avanture ili onaj koji nam posebno “leži”. U moru serijski proizvedenih linija štapova danas postoji i mogućnost narudžbe i izrade unikatnih i personaliziranih štapova, tzv. “custom” štapova. Nekad su bili privilegija rijetkih koji su si to mogli priuštiti, a danas postaju dostupniji sve većem broju ribiča.

LMT Rodbuilding – unikatni “custom” štapovi!

Jedna od pozitivnih priča je i ona našeg prijatelja Marina čije radove pratimo na njegovoj stranici LMT Rodbuilding. Ako vam je potreban popravak štapova, zamjena vodilica, zamjena drški i nosača rola ili izrada štapova po narudžbi – na pravom ste mjestu.

U nastavku donosimo razgovor s Marinom koji nas uvodi u svijet izrade štapova.

Za početak, recite nam nešto o sebi i kako ste započeli s izradom
štapova?

Hvala Vam što ste odlučili da custom štapovima treba posvetiti članak i odabrali baš LMT. 

Otkad pamtim, bavim se sportskim ribolovom i to upravo spinom. I uvijek su najbolji štapovi bili nedostupni, što zbog teške dobavljivosti, što zbog cijene. I zadovoljavao sam se onome što sam mogao naći po domaćim trgovinama. Nikad nisam naručivao štapove iz inozemstva. I naše trgovine moraju raditi a radi 100 ili 200 kn nitko od nas neće propasti. 

Štapove sam počeo raditi na nagovor prijatelja, vlasnika trgovine ribolovnim priborom. Trebao mu je netko tko bi vršio izmjene polomljenih vodilica, a kako u blizini nije bilo nikoga tko je taj posao obavljao kvalitetno i dovoljno brzo, logičan izbor je bio da se tome malo posvetim. Nakon par mjeseci sam pomislio da bi bilo vrijeme okušati se u izgradnji štapova.

Moram priznati da nije bilo lako i da prvi štap nije bio baš “savršen”. 😁 Drugi štap je bio izazov jer sam ga radio za oca prijatelja, kao poklon. Trajalo je dosta dugo, ali uspješno je završen. Popravci su se nizali jedan za drugim i tehnika motanja vodilica se polako usavršavala. Ne sramim se priznati da još uvijek učim. 


Uglavnom je riječ o unikatima? Odnosno, ne proizvodite serije nego personalizirane štapove.

Svi štapovi koje radim su u potpunosti personalizirani. Od blankova koji trebaju ispunjavati sve predispozicije za traženu tehniku ribolova, vodilica, rasporeda vodilica, ukrasnih namotaja, nosača rola i posebno, mojih custom drški za štapove koje sam izrađujem.

Naravno da je moguće napraviti seriju identičnih štapova. Samo nije toliki gušt kao gledati kako se rađa jedinstven štap koji će svom vlasniku svakako ispuniti sve zamislive želje i ono najvažnije kod custom štapova – biti poseban, a ne dio velike ili limited serije. 

Ima li neobičnih zahtjeva? Koji su najzahtjevniji i najčudniji?

Iskreno, najčudnije je kad netko traži štap istih osobina kao i serijski. Većinom se traži elegantno i jednostavno sa vrhunskim komponentama. Minimalni detalji daju štapu ono nešto posebno i kad se sve ukomponira u jednu cijelinu, to je jednostavno to! 

Najzahtjevniji su prepravci i tuniranje tvorničkih štapova. Tu izgubim najviše vremena. Skidanje komponenti koje su zalijepljene kvalitetnim ljepilima i epoxy smolama je vrlo zahtjevno i traži maksimalnu preciznost. Skinuti nosač role koji je nabijen na blank gotovo bez tolerancije je poprilično rizičan posao. Gotovo ga je nemoguće skinuti bez rezanja, a milimetar dublji rez znači teška oštećenja na blanku.

Izrada novih sekcija za tvorničke štapove za koje nema rezervnih dijelova je sljedeće na popisu. Treba naći komad blanka koji je po svemu vrlo sličan originalu ili onome što je vlasnik zamislio.

Koliko obično traje izrada jednog takvog štapa i radite li ih više odjednom?

Izrada štapova ima vrlo velike razlike u trajanju. Također i u cijeni. Počevši od označivanja blanka, rasporeda vodilica, dužine drški i smještaja nosača role, pripreme vodilica, izrade drški i kao šećera na kraju – izrade ukrasnih wrapova.

Sve treba izračunati jer svaki blank ima drukčiji konus i debljinu i ništa nije univerzalno. Ponekad štap završim za 3 dana, a ponekad mi je potrebno do 14 dana. I upravo je tu razlika zbog npr. ukrasnog wrapa ili podmotavanja vodilica. 

Štapove izrađujem jedan po jedan i svaki projekt započinje željama naručitelja. Uspoređuje se sa cijenama i mogućnostima i na kraju vizijom u mojoj glavi. Drškama sam posvetio puno pažnje. Ipak, drške su kontakt između blanka i ribiča i iznimno su važne. Ako štap ne leži u ruci, detalji poput Titanium torzite vodilica su potpuno beskorisni.

Ukoliko radim na više štapova odjednom, uglavnom je riječ isključivo o nanošenju epoxya na vodilice. Ili dok čekam da se ljepilo na drškama i nosaču role na drugom štapu osuši. 

Postoji li u Hrvatskoj tržište za ovakve štapove i radite li i sa zemljama u okruženju?

Tržište u našoj zemlji postoji. Većinom se radi o kupcima koji se ne zadovoljavaju velikoserijskom proizvodnjom i imaju potrebu loviti posebnom opremom koja je jedinstvena i u potpunosti prilagođena njihovim potrebama.

Isto tako moj rad su prepoznali kupci i u okolnim zemljama, ali i zemljama koje nam nisu u najbližem okruženju, npr. Nizozemska, Engleska pa čak i Švedska. Velik broj zadovoljnih ribiča kojima sam radio neki popravak ili štap mi uvijek donosi dobar glas koji vrijedi više od suhog zlata. 

Za raditi ovaj posao moraš biti pun entuzijazma, imati mirne ruke, dobar vid i puno strpljenja. 

Savjet onima koji razmišljaju o nabavi personaliziranog štapa? Na što treba obratiti pozornost kako bi i naručitelju i onome koji ga izrađuje olakšali?

Dobrom majstoru kojem ste poklonili povjerenje da vam složi štap potrebno je nekoliko informacija. Od onih osnovnih, kao što je vrsta riba koje planirate loviti, na kakvoj vodi, kakvim varalicama. Koliko bi štap trebao biti dugačak, kakve akcije, težine bacanja i krivulje pa do opreme.

Meni je uz sve to najpotrebniji podatak o visini. Nije isto ako si visok 160 ili 190 cm. I naravno, raspoloživ budžet. Kvalitetniji North Fork blank je preko 250€ i nije mali izdatak, no većinom se naručuju jeftinije verzije od 1500 do 2500 kn opremljene Fuji alconite ili sic vodilicama i grafitnim Fuji nosačima rola. Jednostavno za Fuji svi znaju i dokazano je kvalitetan.

Nažalost, zbog samih cijena blankova i velikog raspona težina bacanja, dužina i ostalih karakteristika, naručitelj štapa neće imati priliku “protresti” blank prije narudžbe. Tu je dobar majstor nezamjenjiv zbog iskustva i mogućnosti pronalaska idealnog blanka. Komponente ne daju “dušu” štapu. Dušu će mu ugraditi rod builder vođen vašim željama! 🙂

Štapovi iz LMT Rodbuilding radionice

Zahvaljujemo Marinu na uvođenju u svijet izrade štapova i želimo mu još puno uspjeha u radu!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)