Sabiki ili kad mušičari krenu na more!

Sabiki ili turska panula vrlo je dobro poznata tehnika brojnim ribolovcima koji love iz barke. Pridjev turska dobio je zbog činjenice da je ta tehnika u naše krajeve stigla s Bospora. Sabiki tehnikom koriste se brojni ribolovci diljem svijeta. Love se tako grgeči, ali i haringe u baltičkim morima.

Sabiki – muhe za more!

Iako je sabiki tehnika relativno poznata među ribolovcima, rijetki su oni koji na ovaj način love s obale. Jedan od njih je i Zvijezdan Radočaj iz Ogulina. U mušičarskim krugovima prepoznat je po svojim kvalitetnim muhama, ali iza sebe ima i već zavidan morski staž. Razgovarali smo sa Zvijezdanom. Zanimalo nas je kako je to kad mušičar s kontinenta odluči loviti na moru?

Zvijezdane, kako si se odlučio za sabiki?

U mnoštvu tehnika koje nas napadaju s digitalnih medija za oko mi je zapela “sabiki”. Ne zbog toga što ne traži mnogo financijskih izdataka i brdo nove opreme, nego najviše zbog toga što volim loviti na svoje kreacije. Materijala za izradu ima napretek, kamo god se pokrenete je neka vunica ili plastična folija. Omot od čokolade i malo konca lovi bolje od skupih renomiranih varalica u datom trenutku.

Zvijezdanove “morske” kreacije

Kako izgleda sistem za lov s obale?

Moj sistem za lov se sastoji od nekoliko uzastopno svezanih prama na razmak od 25 cm, a dužine prame su 10 cm. Na kraju je olovo. Težina olova ovisi o tome koliko su ribe daleko od vas. Ja koristim olovo od 15 i 25 grama zavisi od prilike. Što se tiče štapa i role, koristim match štap dužine 3.6 metara, srednje akcije i težine bacanja 30 grama. Takav štap mi daje osjetljivost i optimalnu kontrolu sistema. Mekoća štapa sprječava kidanja usta ribe kod izvlačenja. A izvlačiti ponekad i tri ribe istodobno na tako fin pribor je pravo zadovoljstvo.

I ono najvažnije, “radi” li sistem?

Nakon određenog vremena, kad naučite prepoznati “griz”, sve ide kao po špagi. Najčešće se lovi dok je sistem u propadanju. Naravno, pravila nema. Sve kombinacije i situacije su moguće. Treba samo loviti i biti na moru. I pronaći mjesta i vrijeme kad riba “radi”. A koliko je uspješan sistem, prosudite sami po fotografijama jednog kraćeg ribolova. 🙂

Za one koji pitaju “radi” li sistem…

Zahvaljujemo Zvijezdanu na razgovoru i želimo mu još puno uspjeha i inovacija u mušičarenju.

Nekoliko savjeta za kraj

Svima vama koji ste se odlučili okušati u ovoj tehnici još nekoliko savjeta. Kod nas se ovom tehnikom najčešće love šaruni, lokarde i skuše. Nerijetko će se za sabikijem pomamiti i ušate, iglice, lampuge ili lice. Osobito ako su prame više razmaknute.

Čest je slučaj da se odjednom na udici nađu i dvije ili više riba. Tada treba izvlačiti sistem bez stajanja kako ne bi došlo do pucanja i otkačivanja. Precizna kočnica na roli tu će doći do izražaja i sačuvati ionako osjetljiva usta šaruna od pucanja. Podmetač je poželjan!

Obalna verzija sabikija nudi raznovrsna rješenja. Umjesto olova na kraju možete koristiti jig glavu s namontiranim silikoncem ili tonući vobler. Vidjeli smo i površinske verzije s vodenim kuglama na kraju sistema. Ali, o tome nekom drugom prilikom!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.