Početak sezone ribolova na pastrve

Prvog ožujka počinje sezona ribolova na pastrve na većem dijelu voda u Hrvatskoj. Prvi dan otvorenja ribolova tradicionalno otvara veći broj ribolovaca koji su jedva dočekali da, nakon zimskog lovostaja zbog mrijesta, krenu u nadmudrivanje s točkastom ljepoticom i kraljicom naših voda.

Na nekim vodama još uvijek lovostaj

Treba napomenuti da će neki otvorenje sezone ipak još pričekati. Naime, u Kupi, Kupici, Čabranki te u vodama Žumberka i sjeverno od Save lovostaj traje do 31. ožujka.

Također, lovostaj je na snazi i za mekousnu pastrvu “solinku” – u Jadru i Vrlici do 31. svibnja te za mekousnu pastrvu “zloustu” – u Krki do 31. svibnja.

Briga za okoliš i druženje bitniji od ulova

Pastrve su izuzetno atraktivne ribe, uglavnom visinskih bistrih voda. Jedan broj ribolovaca smatra da je jedini pravi sportski ribolov upravo lov salmonida, kojima pastrve i pripadaju. Sportski ribolov na nju (uz mladicu) predstavlja najveći užitak. Kod nas se može loviti na umjetnu muhu i varalicu. Najčešće je riječ o kalifornijskim i potočnim pastrvama. Sve većem broju ribolovaca nije bitan ulov nego druženje i briga za naše vode i okoliš.

Odnos prema ulovljenoj ribi ribičima je izuzetno važan. Kako sve više ribolovaca njeguje način ribolova “Ulovi i pusti” treba napomenuti da u toj priči nije samo dovoljno ulovljenu ribu pustiti natrag u vodu već treba pripaziti na to da se ona neozlijeđena vrati u vodu. “Ulovi i pusti” način ribolova u konačnici rezultira time da u vodama kojima se njeguje takav režim ribolova iz godine u godinu obitavaju sve veće ribe, a to automatski rezultira većom atraktivnošću vode.

Gdje je potražiti pastrve na početku sezone?

Početak je sezone. Vode su još relativno hladne i većina pastrva nalazi se pri samom dnu i obično je slabije aktivna. To je i razlog zbog kojeg brojni ribolovci sačekaju još mjesec dana, dok ne “ozeleni” te onda krenu s intenzivnijim nadmudrivanjem s točkastom ljepoticom.

I tada, kad se pastrva već krene intenzivnije hraniti, još uvijek će hranu tražiti bliže dnu. Na taj način troši manje energije, a i strujanje vode je slabije u dubljim dijelovima. Zasigurno nećete pogriješiti ukoliko u ovo doba godine pretražite dublje dijelove rijeka. Vjerojatno će to značiti i gubitak poneke varalice, ali radost nakon nadmudrivanja prve pastrve će sve nadoknaditi.

Široka paleta varalica

Današnja ribolovna industrija nudi uistinu široku paletu proizvoda. Dubokoroneći i tonući vobleri, žlice, leptiri, jig glave različitih otežanja i razno – razne metalne varalice te otežane muhe – svatko će pronaći ono što mu najviše odgovara! Uz jedan uvjet. Treba biti na vodi! Preko mobitela, interneta ili iz naslonjača u dnevnom boravku još nitko nije ribu ulovio! 🙂

Nadam se da je i ove godine pred nama uspješna ribolovna sezona i da će sve veći broj ribolovaca uvidjeti prednosti i koristi „ulovi i pusti“ načina ribolova. Potočna pastrva kraljica je naših salmonidnih voda. Neka tako i ostane! 

Bistro!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.