Hobotnice – inteligentna bića kratkog životnog vijeka

Hobotnice su jedna od najstarijih vrsta na Zemlji. Iako su relativno kratkog životnog vijeka, neki fosili hobotnica stariji su od 300 milijuna godina, što znači da su prethodili čak i dinosaurima.

Izuzetno inteligentna bića

One su također i izuzetno inteligentna bića jer im njihovih 500 milijuna neurona (što u mozgu, što u krakovima) dopušta zaobilaženje instinkta radi lakšeg rješavanja problema te zbog istih razloga izuzetno brzo uče. Osim toga, izuzetno su atraktivne jer ih se može pronaći u svim bojama i veličinama, a također su i majstori bijega, piše Morski.hr. Donosimo i neke zanimljive činjenice o njima koje možda niste znali.

Divovi zanimljive anatomije

Divovska pacifička hobotnica (Enteroctopus dofleini) obično naraste do pet metara i ima do 50 kilograma, ali može narasti do čak devet metara i težiti čak 270 kilograma! Toliko je velika da se nekada hrani čak i morskim psima čiju kralježnicu s lakoćom slomi svojim krakovima. Njezina je suprotnost Octopus joubini koja naraste do maksimalnih osam centimetara te ne teži preko 28 grama.

Hobotnice imaju tri srca. Dva mala blizu škrga koja obogaćuju krv kisikom i pumpaju je prema velikom srcu koje ju dalje transportira tijelu.

Hobotnice imaju plavu krv. Ne, plava krv ne znači da su kraljevskog podrijetla, već samo da ona nije obogaćena željezom nego bakrom, što im omogućuje bolje prenošenje kisika u hladnim okruženjima i okolišima manje bogatim kisikom.

Inteligentni gurmani kratkog životnog vijeka

Hobotnice umiru mlade. Njihov je životni vijek od jedne do pet godina. Spolno sazrijevaju s oko godinu dana starosti. Traže partnera i mrijeste se tako što mužjak oplodi jaja unutar ženke. To može biti i do 400,000 jaja. Nakon mrijesta se razilaze. Mužjak ugiba nekoliko dana nakon mrijesta, a ženka polaže jaja u nakupine nalik grozdovima i skrbi se o njima tako što ih prozračuje. Kroz cijelo to vrijeme ženka ne jede i kad se jaja izvale uglavnom ugiba od gladi.

Mozak hobotnice je veličine ptičjeg mozga. Iako su iznimno inteligentne, njihov je mozak iznimno mali, no zato one mogu “razmišljati” i živcima koji se nalaze u krakovima što im omogućava i obavljanje više radnji istovremeno.

Hobotnice se hrane uglavnom rakovima i školjkama čije tvrde oklope slome ili probuše svojim jakim kljunovima te samo isišu unutrašnjost.

Hobotnice su kolekcionari! Iz nekog ih razloga privlače svjetlucavi predmeti koje skupljaju i odnose u svoj “vrt” ili “kolekciju”.

Nevjerojatne sposobnosti

Imaju izuzetnu sposobnost regeneracije. Poput guštera ili morske zvijezde, ako ostane bez kraka hobotnici jednostavno naraste novi! Također, poput guštera imaju sposobnost autotomije, odnosno odbacivanja kraka ako su u opasnosti.

Mogu se provući kroz iznimno male proreze i otvore. Kako nemaju kosti, kljun je jedini tvrdi dio njihovog tijela. Dakle, ako prolazi kljun, polazi cijela hobotnica!

Imaju iznimno jake prianjaljke. Njihovi su kraci opremljeni s dva reda pipaka koju su tako jaki da mogu kidati meso, a kod divovske pacifičke hobotnice podići težinu od čak 16 kilograma.

Mogu mijenjati teksturu i boju tijela. Poput sipa, na taj način mogu oponašati nebrojeno mnogo životinja i predmeta poput kamena ili ribe lava.

Hobotnice vode samostalan život i nije rijetko da jedna hobotnica ne sretne drugu dok ne dođe vrijeme parenja

Neke su i smrtonosne!

Plavoprstenasta hobotnica jedna je od najsmrtonosnijih životinja na svijetu. Jedna jedinka od svega 20 centimetara u svome tijelu ima dovoljno otrova da ubije 26 ljudi u svega nekoliko minuta, a dovoljan je samo jedan ugriz za smrtonosan ishod. Sam je ugriz bezbolan, a za otrov protuotrova nema pa se bolje od ove hobotnice držati podalje.

Postoji dumbo hobotnica o kojoj možete više pročitati OVDJE. Izraz “Dumbo hobotnice” odnosi se na 14 vrsta “kišobranastih” hobotnica s lepršavim, velikim perajama nalik ušima koje se nalaze s obje strane glave te kojima se kreću nalik ranije opisanom crtanom liku iz Disneyjeva filma. Ovo su pak ime dobile zbog membrane između krakova zbog koje, kad rašire krakove, izgledaju poput kišobrana.

Ako je hobotnici dosadno, ona će početi jesti vlastite krakove! Ako je u zatočeništvu okružena školjkicama i koraljima, grickat će njih, no ako je oko nje samo pijesak, pozabavit će se vlastitim krakovima.

Ciljani lov – saonicama!

I dok se na skosavicu, koja je temeljno ipak namijenjena lovu ostalih glavonožaca poput sipe i lignje, hobotnica ipak lovi relativno rijetko, uglavnom kao slučajni ulov, saonicama koje su za nju zapravo jedini ciljani sportski ribolovni alat, hobotnica se lovi često i vrlo uspješno. Ali, o tome drugom prilikom…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.