Podvelebitske sipe, lignje, šaruni i zvijezde!

Lignje su ove sezone podbacile. Uglavnom. Ulovi ni blizu onima pred nekoliko godina. Sve smo nekako s nestrpljenjem čekali ožujak i dugo očekivanu sezonu sipa. Uostalom, kakav je to Veliki petak bez rižota od sipe?! More se polako zagrijava i trebale bi i one prići bliže obali. Trebale…

Podvelebitski kanal

Omiljena (i najbliža) destinacija je Podvelebitski kanal. Do Uskrsa je još bilo još dva tjedna i očekivali smo barem koju sipu pronaći na pješčanim pozicijama koje su ranijih godina dobro “radile”. Teže skosavice, raznih veličina i boja, sistemi s olovom i razno-razne improvizacije koje inače donose rezultate bile su na meniju. Ali od sipa ništa. Pročešljali smo gotovo svaki centimetar dna zabacujući s rive jednog malog ribarskog mjesta kojeg pošast apartmanizacije još uvijek nije pregazila i koje rado obilazimo u zimskim mjesecima.

Na jedan štap odlučili smo probati zabaciti sistem s olovom i piletinom. Ne tako davno uvjerili smo se u uspješnost ovog mamca i vrijedilo je pokušati. Klizno olovo, vrtilica i udica s komadom bijelog mesa. Pa što bude. Sunce je polako počelo padati prema Svetom Grguru i Prviću i najbolji dio dana za ribolov je bio pred nama.

“Zlatna ura” – ali ne za sipe!

Zalaskom sunca i sumrakom, nešto se konačno počelo događati. Prvo nekoliko stidljivih poteza za koje smo mislili da su možda i zapinjanja, a onda akcija. Pri samom dnu, nakon samo nekoliko okreta ručice – karakterističan udar i težina na štapu. Sigurno je sipa! Objesila se na skosavicu i savila štap. Kako je dosta daleko primila, i izvlačenje je malo potrajalo. Sigurno je prava “šlapa”! Međutim, kad se pojavila na površini, nekoliko metara od rive, iznenađenje! Ipak je lignja! Njima se, nakon nekoliko neuspješnih izlazaka, nismo niti nadali!

Lijep komad od oko 30-ak cm brzo je završio u podmetaču. I dok je još ljutito mijenjao boju na rivi i pljuvao preostalu vodu, opet akcija. Drugi zabac i druga lignja zaredom. Također sasvim daleko od obale, nakon par namotaja role i pri samom dnu! Veselju nema kraja. I druga je gotovo identične veličine i entuzijazam polako raste. Možda je cijelo jato tu i samo čeka da im serviramo skosavice!

Međutim, idućih pola sata – niti poteza. Ni da bi za kamen zapeli. Noć se već spustila i odlučujemo promijeniti poziciju i malo se ugrijati u autu. Bura je sve jače puhala i nije baš bilo ugodno. Postavu s piletinom izvukli smo kakva je i bila. Bijelo meso nije baš izazvalo veliku pozornost pod morem. Možda bi trebalo batak zabaciti?

Piletina i parice kojima se nismo nadali

“Tajno mjesto” i popravni ispit

Odlučujemo se za “tajno mjesto”. Ovo “tajno” je zafrkancija na kumov račun koji je pred par godina ulovio lijepu lignju tamo i priča je rođena. Lignja je s vremenom narasla od pola kile, na kilu, pa na kilu i pol. Za par godina vjerojatno će i viriti iz bukera jer nije stala cijela unutra, ali dobro. Takve su u konačnici sve naše priče. Osobito kad “zaboravimo” fotografirati “kapitalce”. 🙂

Međutim, opet bunar. Od sipa ništa! Jedan “zahaklani” morski krastavac i to je to. Barem nešto od plodova mora. Odustajemo od sipa i lignji i prelazimo na opciju B! Osvijetljena riva uvijek privuče sitnu ribu, a gdje je nje, tu su i šaruni. Popravni ispit kad lignje zakažu. Mali silikonci i lagano jiganje. Rezultat nije izostao. Nekoliko većih i nešto više manjih koje smo pustili da i dalje naganjaju sitnu ribu.

Mnogi ribolovci izbjegavaju ovu atraktivnu ribu. Prvenstveno zbog nametnika koji se znaju zadržavati u utrobi ovih riba. Riječ je o nametniku koji pripada oblićima, životinjama nekolutićava oblog i izduženog tijela. Isti se uspješno uništava termičkom obradom ili dubokim zamrzavanjem nakon čega postaje potpuno bezopasan. Osobno, najsigurniji sam kad ih odmah na moru očistim i onda sam bez brige.

Šaruni uvijek spase večer!

Zvijezde su nam (ipak) naklonjene!

I naravno, piletinu nismo zaboravili! Ovaj put zvijezde su nam bile naklonjene. Točnije zvijezda! Tako da piletina ipak radi. Očekivali smo koju ribu, al’ ajd! Petokraka nas je ovaj put razveselila. I nju smo pustili. Rižoto od zvijezde još uvijek nismo probali. Do Uskrsa je još koji tjedan i izgovor za još koji izlazak na more je tu… 🙂

Zvijezde su nam ipak naklonjene!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.