Ušate i bukve – atraktivan ribolov s obale

(Foto: Alberto Romeoalbertoromeo@neomedia.ithttp://www.romeofotosub.it, CC BY 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by/3.0,)

Proljeće, nakon zimske pauze i opsjednutosti lignjama i sipama, na lukobrane, plaže i obale izvlači veliki broj onih koji su jedva dočekali toplije dane i nadmudrivanje s ušatama i bukvama. Dio ribolovaca preferira ovaj način ribolova zbog atraktivnosti i borbenosti ovih riba, ali i obilnih ulova. Naravno, ako se “pogode” uvjeti, pribor i još dosta toga.

Ušate – uvijek gladni, ali i oprezni lovci

Ušate su jedne od najbrojnijih, ali možda i najproždrljivijih riba u Jadranskom moru. Unatoč tome, nisu česta meta ribolovaca i često je ciljano lovi samo dio ribolovaca. Međutim, svi oni koji su se specijalizirali za ovaj vid ribolova tvrde da mu nema premca. Iako proždrljiva, vrlo je oprezna i vrlo se dobro koristi svojim krupnim očima i bočnom prugom. Vjerojatno je to i razlog čestih neuspješnih ribolova tijekom dana. U suton i u noćima obasjanim mjesečinom, rezultati su mnogo bolji.

U proljetnim mjesecima pojačavaju intenzitet hranjenja i pripremaju se za mrijest koji se uglavnom odvija tijekom lipnja i srpnja. Zato je svibanj idealan za ribolov, osobito za mjesečine. Svjetlucanje mora koje je najintenzivnije noću bez mjesečine, posebice oko tankih predmeta u moru, poput strune i udica, te u blizini površini, gdje se ušate najviše zadržavaju, može rezultirati lošim ribolovom.

Bukve – brojne i u velikim jatima

Bukva (bugva, boba) je riba velikih jata. Hrani se raznovrsno, najčešće planktonom ali i algama i sitnim bićima s morskog dna. Za razliku od drugih vrsta, često se može uspješno loviti i u zimskim mjesecima. U ciljanom ribolovu na ušate, bukve su redoviti gosti na udici. Zna se dogoditi, ako naiđe veliko jato, da možete zaboraviti ribolov ostalih vrsta zbog velikog broja i proždrljivosti bukava.

Brojni ribolovci nastoje izbjeći bukve u širokom luku. Dijelom zbog njihove nezgodne navike da prilikom prihvaćanja ulovljene ribe znaju “zašpricati” sve u krugu nekoliko metara, dijelom zbog neugodnog mirisa same ribe. Naravno ukoliko se svježe očiste od iznutrica i pripremaju, vrlo su ukusne i rado viđen gost, na roštilju osobito.

Primamljivanje (brumanje) – ključno

Oni koji su se jednom okušali u ribolovu ovih ljuskavki (Sparidae) vrlo često postaju ovisnici o ovom atraktivnom i dinamičnom ribolovu. Potrebno je potražiti mjesta s jačom strujom (kurentom) i redovito primamljivati (brumati). Važno je voditi računa da se ne prihranjuje preobilato. Naime, zna se dogoditi da obilnu prihranu struja odnese predaleko, a za njom odu i ribe.

Također, primama mora biti što sitnija i po mogućnosti “mirisnija”. Najbolje sam rezultate postizao s krušnim mrvicama navlaženim salamurom od mljevenih srdela. Treba voditi računa da se ne doda previše salamure i vode kako kugle ne bi potonule na dno. Idealna je situacija kad se kugle prilikom bacanja i dodira s morem raspadaju i rade oblak sitnih čestica.

Često i kratki ribolovi znaju dati odlične rezultate!

Osjetljiva oprema za atraktivan ribolov

Osjetljivi bolognesi i UL štapovi idealna su kombinacija za atraktivan ribolov. Bukve, a osobito ušate izrazito su borbene kad se nađu na udici i vrlo često se bore puno većim intenzitetom od mnogih, puno većih riba. Osjetljivi vrhovi puno lakše detektiraju karakteristične “grizeve” ušata i bukvi, ali i amortiziraju borbenost prilikom izvlačenja na obalu.

Struna ne mora biti deblja od 0,20 uz poželjnu uporabu udica dužeg vrata (uglavnom se koriste udice br. 7 ili 8). Zbog oštrih zubiju ušate, ali i čestog halapljivog proždiranja mamca bukvi, udice s dugim vratom logičan su izbor. Bez obzira koristi li se tanji predvez ili se udica veže na osnovnu strunu, nije loše, s vremena na vrijeme, provjeriti najlon tik iznad udice. Oštri zubi znaju oštetiti najlon i bolje je “prevezati” udicu nekoliko puta, nego ostati bez kapitalne ušate.

Ribolov s obale – poseban gušt

Iako su uspješniji ulovi s barke, ribolov s obale ima svoje čari. U prvom redu, nemaju svi mogućnost lova s barke. Ali, još je veći gušt nadmudrivati se s obale i tražiti mjesta s kurentom gdje riba “radi”. Takva se mjesta čuvaju u tajnosti ili se, ako su svima poznata, pozicija zauzima još dok je sunce visoko.

Idealno vrijeme za ribolov je sumrak i noć s mjesečinom. Kao mamac koristi se široka paleta. Od kruha, tijesta, do srdele, dagnje, sira i lignje. Svatko ima svoje sisteme. Osobno preferiram udicu i predvez bez otežanja, ali o tome drugom prilikom. Svaki je način filozofija za sebe!

Često zalutaju i neočekivani gosti!

Loveći ciljano ušate i bukve, često znaju zalutati i neočekivani gosti – šaruni, orade, šarzi ili fratri. Tada je gušt još veći. Nadmudriti oradu od kilograma ili čak težu na predvez od 0,15 mm i štapom osjetljivosti vrha ispod 15 g često je doživljaj koji se ne zaboravlja!

Neočekivani, ali rado viđeni gosti u ribolovu ušata!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.