Ne spašavajte “napuštenu” lanad!

U razdoblju smo godine kada srne kote svoju lanad. Obično je riječ o jednom lanetu, ali nisu rijetki slučajevi i da srne na svijet donesu dva mladunca. Kasno proljeće, od sredine svibnja pa nadalje, vrijeme je kada se često susrećemo s informacijama o “napuštenoj” lanadi i “spašavanju” i udomljavanju istih. No, koliko je istine u tome? I koliko se štete napravi?

Kao prvo, lanad nije napuštena!

Ono što je potrebno stalno ponavljati – lane koje pronađete u travi nije napušteno niti ga je majka ostavila. To je uobičajena praksa srna koje ostave lane dok negdje u blizini traže hranu. I zasigurno su vas čule puno prije nego ste naišli na lane. I ne, koliko se god umirili ili mislili da ste se sakrili – neće se vratiti dok se ne udaljite.

Nipošto ne pokušavajte uzeti lane, dirati ga ili slično. Ponekad majke napuštaju takvu lanad zbog vašeg mirisa ili drugih stvari koje je uznemire. Zapamtite, vašom intervencijom i uplitanjem u uobičajenu praksu u prirodi ne spašavate i ne pomažete. Upravo suprotno! Prilikom susreta s mladom lanadi, samo produžite dalje. Ne ometajte divljač i prirodu u svojim procesima.

Udomljavanje lanadi – “medvjeđa usluga” i zakonom zabranjeno

Nemojte smetnuti s uma da udomljavanje i iznošenje lanadi iz lovišta te ometanje divljači u svom reproduktivnom ciklusu nije zakonito i da činite prekršaj. Osim toga, udomljena lanad više se ne može vratiti u lovište na način da se ponaša poput divlje životinje. Ukoliko i uspije odrasti uz pomoć ljudi, ostaje njezina povezanost i izostanak straha od ljudi. A to je u divljini najmanje poželjna karakteristika. Stoga takva lanad ostaje uglavnom osuđena na nezakonite gatere i ograde.

Mala lanad prvo treba posisati prvo majčino mlijeko i time ojačati svoj imunološki sustav. Ako ih se odvoji prerano od majke bit će podložno bolestima i može vrlo brzo uginuti, što se često i događa. Ako je riječ o muškom lanetu, on će i u zarobljeništvu odrasti u srndaća i u svojoj spolnoj zrelosti će biti opasan za okolinu zbog rogova koje ima i teritorijalnog zaštitničkog nagona. 

I zato, ukoliko naiđete na naizgled napušteno lane – zaobiđite ga i nastavite dalje. Tako ćete svima učiniti najbolje! Majka je u blizini i opazila vas je puno ranije nego vi lane.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.