Trakica lignje i “pastela” – dinamični duo za ušate i bukve!

Jednostavan sistem koji se pokazao iznimno uspješnim

Kako smo već pisali u ranijem članku, proljeće je idealno vrijeme za nadmudrivanje s ušatama i bukvama. Ribolov s obale (“s kraja”) zna biti iznimno atraktivan i mnogi jedva čekaju ovo doba godine za ciljani ribolov na ove dvije vrste. Mnogo je sistema i načina na koji se koriste, a u ovaj put ćemo vam pokazati jedan vrlo jednostavan, ali i učinkovit sistem.

Trakica lignje i “pastela” – dinamični duo!

Sam sistem je vrlo jednostavan. Na osnovni se najlon veže udica ili se može koristiti i tanji predvez sa debljim osnovnim najlonom ili upredenicom. Kako se ovim sistemom lovi uglavnom u suton i u prvim satima mraka, osobno ne kompliciram previše i udicu vežem direktno na osnovni najlon. Debljina najlona je uglavnom 0,20 mm, a veličina udica broj 8. Bolje su one s dužim vratom zbog oštrih zubiju ušata i halapljivog gutanja mamca bukvi.

Na udicu se namontira trakica lignje koja se probije dva ili tri puta. Zatim se oko najlona iznad udice omatanjem tijesta formira valjčić koji se spusti sve do udice. Na taj smo način dobili trakicu lignje na udici i valjak od tijesta koji istovremeno služi i kao otežanje za dovoljno daleko zabacivanje, ali i kao primama. Koliki će biti valjak od tijesta, ovisi koliko daleko želite zabaciti. I manji valjčići promjera jednog centimetra dovoljni su za zabacivanje i preko 20 metara, uz odgovarajuću opremu i štapove manjih gramaža.

Lignja narezane na trakice i valjčić tijesta – jednostavna montaža

Tehnika “a volo” idealna za lov ušata i bukvi

Naziv ove tehnike dolazi od talijanskog „a volo“ i znači „ u letu“, jer se njome lovi u svim slojevima mora dok mamac lagano propada. U našem slučaju, trakica lignje s kuglicom ili valjčićem od tijesta (pastele) glasno pada na površinu mora i već je taj zvuk često okidač ribama u blizini da krenu prema mamcu. Osobito ako već lovite određeno vrijeme na istom mjetu i ribe taj zvuk povezuju s novom količinom hrane.

Bijela boja tijesta u noćnom ribolovu također predstavlja prednost jer je ušate i bukve svojim izraženim vidom zamjećuju i na većim udaljenostima. Kako sistem nema dodatnog otežanja, polagano tone nošen strujom i pretražuje sve slojeve vode. Kako tone i ponaša se prirodno i ribe su manje oprezne i radije ga primaju.

Pastela – ključno pogoditi tvrdoću

U ovom jednostavnom načinu ribolova najveći izazov predstavlja izrada pastele, odnosno tijesta. Ono mora biti dosta “tvrdo” i ne smije se lijepiti za prste. U suprotnom je vrlo teško formirati valjak ili kuglicu i tijesto lako spada s najlona na kojem se nalazi. Najbolji opis bio bi da tijesto mora biti tvrdoće i gustoće plastelina. I još dodatni savjet, nakon što ga umijesite i mislite da je idealno – dodajte još malo brašna i premijesite. Nećete pogriješiti. U ovakvim ribolovima vrećica brašna obavezan je dio opreme i nije rijetko da na samoj poziciji još dodajem malo brašna, ako je tijesto premekano.

U nekim krajevima lovi se samo na pastelu koja se stavljaja na udicu. Tada se u tijesto znaju dodati sir, pašteta, mrvljene srdele i razne arome. Osobno, nisam u ribolovu s lignjom i pastelom primijetio razlike u rezultatu ribolova s “mirišljavim” i običnim tijestom. Lignja odradi svoje i nema potrebe dodatno komplicirati.

Brza kontra i stalno napet najlon

Već prilikom dolaska na poziciju i prvog zabačaja potrebno je utvrditi na koju stranu nosi struja (kurenat). Nakon zabačaja potrebno je s nekoliko namotaja role namotati višak najlona dok se na vrhu štapa ne osjeti da je najlon zategnut. Osobno još rukom, odnosno palcem i kažiprstom lijeve ruke (ako desnom držim štap), pridržavam najlon tako da i u najvećem mraku mogu osjetiti što se događa s mamcem.

A procedura je obično uvijek ista. Nakon što struja odnese lignju s tijestom u zonu gdje ima ribe ili postupnim tonjenjem mamac stigne u sloj mora gdje se nalaze ušate i bukve – prvo se osjeti lagano povlačenje. Uglavnom se manifestira kao lagano titranje vrha štapa. Riječ je o potezanju tijesta i skidanju s najlona. Nakon toga, uglavnom nakon svega nekoliko sekundi, slijede karakteristični potezi ušata ili bukvi. Nervozni i kratki udari na udicu s lignjom koji često završe i kačenjem bez kontre (zbog zategnutosti najlona). Ipak, poželjno je svaki takav potez potvrditi laganom kontrom i osigurati kačenje ribe.

Jednom kada se ribe naviknu da svaki udarac tijesta o površinu mora znači novu hranu, ova zabava može potrajati nekoliko sati. Dogodi se da određeno vrijeme svaki zabac bude riba. Naravno ima i drugih krajnosti. Treba biti uporan i ne odustajati.

Povećanjem valjka tijesta povećava se i domet zabačaja

Tehnika idealna za brze ribolove i promjene pozicija

Kako je riječ o uistinu jednostavnoj tehnici koja ne zahtijeva previše pripreme i znanja, u svim ribolovnim kampanjama uvijek je negdje spremna i lignja narezana na trakice i komad tijesta te nekoliko jednostavnih predveza s udicama. Danas uglavnom svi koristimo kopče u ribolovu (zoguline, vrtilice) i dovoljno je samo nekoliko sekundi za promjenu varalice ili skosavice s običnim predvezom s udicom. Iz zimskih pohoda na lignje znali smo se vraćati s lijepim ulovima bukvi. Također, neuspješnu potragu i varaličarenje brancina ili šaruna može popraviti obilan ulov ušata.

Osobno, s godinama mi je ovaj način ribolova postao idealna razbibriga i najveći gušt. I supruga se vrlo brzo pridružila tako da to već prerasta u mala međusobna natjecanja i obiteljsku zabavu. O drilu ušata i bukvi od 30-ak cm i gotovo pola kilograma težine ne treba niti govoriti. Tko je jednom probao borbenost ovih riba koja daleko premašuje njihovu veličinu- dobro zna o čemu govorim.

I kratki ribolovi mogu rezultirati odličnim ulovima

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.