Varaličarenje -“Walk the dog” tehnika

Bilo na moru, bilo na slatkim vodama – površinske varalice uvijek daju onu dodatnu vrstu akcije koja privlači brojne ribolovce. Varalica se nalazi na površini, u svakom je trenutku vidljiva, bučna je, voda šprica… Uglavnom, sva osjetila su u igri. I kod ribiča i kod riba. Još kad se sve “poklopi” pa potezanje varalice završi atraktivnim napadom, često i uz iskakanje ribe iz vode, to je onda pravi užitak.

Brojne tehnike i vrste površinskih varalica

Ribolovna industrija danas je za svaku tehniku ponudila na desetke varalica i dodatnih podkategorija. Vrlo se često teško i snaći u velikoj ponudi i odabrati ono što nam najviše odgovara. Kad govorimo o površinskom ribolovu varalicom, uglavnom se izbor svodi na varalice tipa popera, zara ili iglica (stickbait). I svaka se varalica uglavnom vodi na sebi svojstven način, određenom brzinom i tehnikom.

“Walk the dog” tehnika

Jedna od tehnika koja je sve više prisutna je “Walk the dog” tehnika. Iako prijevod na hrvatski često zbunjuje (šetati psa), nakon što pažljivije pogledamo kretnje varalice i putanju, stvari postaju jasnije. Naime, varalica se površinom ne kreće pravocrtno i linijski, nego “cik-cak”, mijenjajući smjer. U početku, ovakvo kretanje je nekoga podsjetilo na kretanje psa na uzici i ostalo je povijest.

Zara – idealna varalica za ovu tehniku

Iako se uspješno ovom tehnikom lovi i koristeći “stickbaitove” – imitacije iglica, najbolji rezultati postižu se zarama. Zahvaljujući svom karakterističnom obliku, prilikom mirovanja uvijek je zadnji dio varalice dijelom uronjen u vodu dok glava i prednji kraj vire iznad površine. Najčešće i više od polovice. Glava varalice šira je od ostatka tijela i prema samom kraju se konusno sužava. Budući da nemaju “kljuna” – pakte, spojna alka nalazi se na samom “nosu” varalice.

Vođene ovom tehnikom, zare čine dosta buke i špricanja vode što dodatno potiče predatore na akciju. Za razliku od pravocrtnog povlačenja, ovom tehnikom varalica prelazi dvostruko, čak i trostruko duži put te tako i duže ostaje u lovnoj zoni.

Modeli zara: Rapala X-Rap SubWalk i DTD Dog

Štapom odrađujemo najveći dio posla

Sama tehnika relativno je jednostavna. Barem kad se “stavi” na papir. Praksa je ono što čini razliku. Što više izlazaka u ribolov i usavršavanja tehnike neće ostati bez nagrade.

Za početak, potrebno je što dalje zabaciti varalicu. Uz glasni dodir s površinom, varalica će zauzeti svoj karakteristični položaj s prednjim dijelom iznad površine.

Najvažnije je napomenuti da se varalica vodi kratkim trzajima vrhom štapa – “twichevima”. Vrh štapa je usmjeren prema dolje, prema moru. Ti trzaji moraju biti kratki, oko 10ak cm i svaki sljedeći je u suprotnu stranu. Znači naizmjence, lijevo – desno. Također, vrlo je bitno da je struna stalno napeta. To se postiže namotavanjem viška strune nakon svakog trzaja. Svakako treba naglasiti da se varalica vodi isključivo trzajima štapa, dok se namotavanjem role samo skuplja višak strune.

Za potpunu kontrolu varalice preporučuje se korištenje upredenice. Klasični najlonski monofili puno su istezljiviji i upredenica je u ovom slučaju puno prihvatljivija.

Sve dalje stvar je prakse. Svaka varalica ima određenu dužinu i brzinu trzaja pri kojem se ponaša najbolje. Tu ćete morati sami eksperimentirati i pokušavati sve dok ne utvrdite koji je idealan način. A najbolji dokaz bit će ulovi i uspješni ribolovi.

Ciljana lovina – brancini, strijelke, palamide, lice

Kad je riječ o lovini na koju se cilja ovom tehnikom, izbor je uistinu širok. Dio ribolovaca ciljano lovi, npr. strijelke ili palamide i traže mjesta gdje se iste pojavljuju ili kreću. Drugi pak love ovom tehnikom bez opterećenja koja će se vrsta pomamiti za imitacijom ranjene ribe koja bespomoćno pliva po površini. Za razliku od plijena u srednjem dijelu vode, na površini je i kretanje te bijeg potencijalnog plijena ograničen i zbog toga je još privlačniji grabežljivcima.

Brancini, strijelke, palamide, lice, ali i brojne druge vrste rado će prihvatiti igru i polakomiti se za varalicom vođenom “Walk the dog” tehnikom. Postoje i oni koji se kunu da su na ovu tehniku imali i ulove lignji. Međutim, to ostavimo u domeni “ribičkih priča”, ali sve je moguće. Kad ste u ribolovu! 🙂

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)