Odakle se čisti riba?

Vjerojatno, dok čitate tekstove na ovom portalu, ribu volite loviti i uživate u tome. Međutim, što je s čišćenjem ribe? Bez obzira pripadate li onoj skupini koja lovi i pušta pa ribu kupujete u ribarnici ili poneki ulov ipak završi i u tavi ili na roštilju. Dio ribolovaca ovaj “gušt” prepušta boljim polovicama dok se drugi dio kući ne smije vratiti s neočišćenom ribom.

Čak i oni koji ribu čiste redovito priznaju da im to baš i nije najveće zadovoljstvo. Ljuske lete na sve strane, treba ukloniti utrobu, a krv, muhe i tko zna što sve ne nisu baš privlačni. Ipak, postoji nekoliko načina da si olakšate i ovaj, završni dio ribolova.

Odakle se čisti riba?

Prije svega, ljuska se skida struganjem u suprotnom smjeru od njena rasta, od repa prema glavi. Pritom, ribu treba držati za rep. Neki to čine tupom stranom noža, neki onom oštrijom. Kako bilo, struganje ljuski mora se izvoditi pažljivo, da se ne ošteti koža.

Poželjno je da je riba svježa jer se tada puno lakše čisti. Idealno bi je bilo očistiti odmah nakon ulova, na moru. Ili prilikom završetka ribolova. Kad je morski ribolov u pitanju, uvijek sa sobom nosim komad laminata na kojem mogu očistiti ribu i u najvećem kršu i kamenjaru. Ujedno mi taj komad služi i kao podloga za narezivanje ješke na manje komade

Zatim slijedi odstranjivane škrga i utrobe. Nožem se (ili škarama) riba raspori po trbuhu, od analnog otvora do glave.

Škrge je poželjno također odstraniti. Iskusniji zajedno sa škrgama izvuku i utrobu. Ali uglavnom to nama koji to ne radimo svaki dan, ne uspijeva. Nekim ribama potrebno je odstraniti i tamnu ovojnicu koja dijeli utrobu od ostatka tijela. I to se relativno lako učini, osobito uz pomoć mora ili mlaza vode, strugajući prstom. U suprotnom, prilikom spremanja ribe može ostati neugodan okus. Slično je i sa škrgama.

Ispiranje i odstranjivanje glave

Nakon čišćenja poželjno je ribu isprati pod mlazom hladne vode ili u moru. Na taj način odstranit ćemo ostatke krvi i iznutrica. Nipošto nemojte očišćenu ribu ostavljati predugo u vodi. Česti su slučajevi da pojedini ribolovci očišćenu ribu ostave u kanti s vodom. Znalci kažu da se predugim namakanjem gubi kvaliteta i hranjivi sastojci. Nakon čišćenja i ispiranja okrenite ribu utrobom prema dolje. Na taj će se način dodatno osijediti i u očišćenoj unutrašnjosti se neće zadržavati voda.

Mnogi se pitaju je li potrebno odstraniti glavu prilikom čišćenja? Kod veće bijele ribe, osobito najkvalitetnije oborite – dileme nema. Nipošto! Mnogima je upravo glava omiljena poslastica. Međutim, kod plave ribe čest je slučaj da se glave odrežu prilikom čišćenja. Neki ih dalje koriste kao sastojke za juhe i temeljce, a neki za ješku i ribolov. Uglavnom, svatko ima svoj stav.

Neke se čiste, neke se deru!

Za razliku od uobičajenog čišćenja ljuski, pojedine vrste nemaju ljuski. Riječ je uglavnom o ribama iz obitelji hrskavičnjača. Njima se koža skida (guli, dere). Grdobina, raža, golub, mačka i pas najčešći su predstavnici koji se na Jadranu nađu na trpezi od ranije spomenutih vrsta. Očistiti ove ribe već je malo ozbiljnija priča i uz nož su ponekad potrebna i kliješta i malo više snage. Ali o tome više nekom drugom prilikom.

Najgora opcija – kod kuće!

Svi ćemo se složiti da je najgora opcija čistiti ribe kod kuće. Od ljuski koje će si naći mjesto u svakom dijelu kuhinje i namještaja, do iznutrica koje privlače brojna stvorenja. Od muha u krugu nekoliko stotina metara do svih mačaka iz susjedstva. Ipak, ako već morate čistiti ribu unutar četiri zida, pokušajte to učiniti pod vodom. U kantu ili veću posudu ulijte vode i ljuske uklonite pod vodom. Na taj način neće letjeti na sve strane, a i sačuvat ćete mir u kući.

Također, na tržištu postoje i različite vrste noževa i alata za čišćenje ribe. Svatko si može odabrati alat koji mu najviše odgovara. Naravno, pod uvjetom da se ima što čistiti! 😉

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.