Podurinj – neobičan spoj lučice i objekata koji je okružuju

Lučica Podurinj smjestila se u Općini Kostrena. S jedne strane, na sjeverozapadu, nalazi se Termoelektrana Rijeka, dok se s druge strane, iznad nje nalazi Rafinerija nafte Rijeka (Urinj). Onima koji nisu posjetili ovo mjesto ovi podaci sigurno neće pobuditi želju da to učine. Ipak, isplati se obići je. I zbog ribolova, ali i zbog neobičnog spoja romantične lučice i objekata koji je okružuju. U kategoriji “Naši biseri” ovaj put imamo i rafineriju i termoelektranu. 🙂

Odličan pristup i parking

Ono što nas uvijek razveseli kod kratkih popodnevnih ili vikend ribolova na moru je dobar parking. Kad govorimo o Pudurinju, možete loviti gotovo iz bunkera. Istina, prvih nekoliko puta znali smo i zalutati i završiti u dvorištima i slijepim ulicama. Ali, nakon nekoliko ribolova moći ćete i žmireći do parkinga.

Najvažnije je na Urinju sići s kružnog toka i uputiti se prema rafineriji. Uz samu lučicu nalazi se nekoliko manjih plaža i veliki parking duž cijelog zaštitnog lukobrana. Sam lukobran završava manjim molom sa svjetionikom na kraju. I upravo je taj vrh lukobrana obično odredište brojnih ribolovaca.

Lučica Podurinj iz zraka (foto: Općina Kostrena)

Za svakog ponešto

Zimi ne možete pogriješiti. Lignje su na meti svih onih koji se tamo zateknu. Česti su i ulovi ugora koji se zadržavaju u kamenitom dijelu uz vanjsku stranu lukobrana. Uglavnom je riječ o prosječnim primjercima, ali znaju se uloviti i kapitalni primjerci.

Dio ribolovaca ciljano lovi arbune. Postoji potez koji je relativno lako dohvatiti s rubne strane lukobrana i koji rijetko kad iznevjeri. Feeder tehnika pokazala se iznimno učinkovitom. Ipak, ušate i bukve (bobe) najčešća su lovina. Osobito u proljeće i ljeti kad se približe obali. Nije loše i primamljivati, ali vodeći računa da često jaki kurenat može primamu i ribe odvesti izvan vašeg dosega.

Česti su i ulovi orada i šaraga. Uglavnom se ulove slučajno, kad ješka namijenjena ušatama ili bukvama padne prema dnu. Naravno ima i onih koji pokušavaju dubinskim sistemima loviti u prvih nekoliko desetaka metara od lukobrana. Tu nastupa pravo “veselje”. Čim se na vrhu lukobrana pojavi više od pet ribolovaca neizbježna su petljanja i gužve. Jedni zabacuju preko drugih i pravila nema.

Još dok se lovi “a volo”, sve prolazi koliko toliko bez problema. Ali kad olova od 30 grama i naviše počnu letjeti metar od vaše pozicije – zna biti jako zanimljivo. Iz tog razloga, ako već pri samom dolasku vidim da je gužva, radije se okrenem i potražim drugu poziciju.

Neobična kombinacija lučice, termoelektrane i rafinerije

Koliko god su mi u prvim dolascima na Podurinj motivi lučice, termoelektrane i rafinerije bili nespojivi, danas mi je to na neki “uvrnut” način simpatično. Slična situacija kao i na Savici. Jezerima u centru Zagreba uz Toplanu, njezine dimnjake i dalekovode.

Istina, ponekad se karakteristični miris iz rafinerije širi cijelom lučicom, ali uglavnom je ok. Do sad nismo zamijetili neka onečišćenja o kojima smo mogli čitati po forumima i društvenim mrežama. More je čišće nego u većini naših luka i lučica. Okolne plaže ljeti su pune kupača koji očito dijele isto mišljenje.

Kako bilo, lučica Podurinj ostaje jedno od omiljenih mjesta za brzi ribolov u okolici Rijeke. Svatko će naći nešto za sebe. Od onih kojima je na pameti zabava s ušatama i bukvama do onih koji će ciljano potražiti oradu, arbuna ili ugora. Obiteljska zabava je također zagarantirana. Cjelodnevno kupanje na jednoj od okolnih plaža i ribolov u suton. Probajte, nećete se razočarati!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)