Knez – maneken među ribama

Knez (foto: Etrusko25)

Jedan od prvih ulova svih početnika u morskom ribolovu obično je knez. Ova riba, uistinu zanimljivih boja, poznata je i pod brojnim drugim nazivima kao vladika, knezac, dugnjača, kinez, kralj, zastava, zlatac, žotra, oficir. Gotovo svako mjesto na obali ima svoj naziv za kneza.

Knez je uz lumbraka najbrojnija usnača u Jadranu. Sitna je riba, lijepo oblikovana tijela (izduženo je i vretenasto), u boku spljošteno, a u cjelini simetrično. Na maloj stožastoj glavi nalaze se sitna usta, a u njima tanki i oštri zubi. Tijelo im je izvanredno gipko.

Razlike u boji mužjaka i ženki

Prema Wikipediji, dugo vremena znastvenici su smatrali da postoje dvije varijacije jedne vrste kneza (Coris julis i Coris giofredi), a još uvijek u nekim predjelima Jadrana ljudi su uvjereni da postoje dvije vrste kneza, smeđe – bijela vrsta te zeleno ili plavo – bijela vrsta sa crnom mrljom po sredini. U oba slučaja se radi o istoj vrsti, ali različitim spolovima, a veličina tu i ne igra neku ulogu. Naime, iako knez mijenja spol kroz život (u početku je ženka a kasnije mijenja spol u mužjaka) i to pri veličini od oko 18 cm dužine, ta veličina promjene varira kod svakog primjerka, tako da znaju postojati i veća ženka i manji mužjak.

Mužjak ima leđa maslinasto-zelene boje a na boku ima narančastu cik-cak pruga ispod koje na prednjem dijelu tijela ima crnu prugu. Trbuh mu je bijel, a na škržnom poklopcu ima plavu mrlju. Na početku leđne peraje ima crnu mrlju. Ženka ima maslinasto-zelena leđa, a duž tijela joj se pruža smeđa cik-cak pruga ispod koje se nalazi bijeli trbuh. Na škržnom poklopcu ima plavu mrlju.

Knez se smatra indikatorom čistoće

Obično se nalazi do 60 metara dubine, ali je uhvaćen i na većim dubinama, do 120 m, pogotovo veći mužjaci. Knez je vrlo osjetljiv na zagađenja i živi samo u čistom moru, tako da se smatra indikatorom čistoće. Grabežljivac je i hrani se manjim ribama, račićima, crvićima.

Kneza se može loviti tijekom cijele godine, a najbolje tijekom toplijih mjeseci jer se zimi povlači u dubinu. Najbolji ulovi se postižu i ranim jutarnjim satima i kasnije tijekom dana. Noću se lovi slabo i uglavnom rijetko. Lovi se na laganiji pribor bilo iz ruke ili sa štapom, par sitnijih olova i najlonom debljine do 0,20 mm. Za ješku možete upotrijebiti kozicu, kruh, male crviće, komadiće ribe itd.

Jako je proždrljiva riba pa je bolje staviti mu malo tvrđe mamce (komadići lignje), a može se primamiti bacanjem razbijenih morskih ježeva. Na području gdje ima knezova teško ćete imati prilike uloviti neku drugu vrstu. Jednostavno, neće stići na red!

I lovina i ješka

Zbog svoje proždrljivosti i nebiranja mamca, knez je idealna lovina za početnike. Obično nije sam i gdje je jedan, tu ih je nekoliko. Premda mali, vrlo je ukusan i slastan je zalogaj svim znalcima, bilo pržen ili kao dodatak ukusnom brudetu.

Zbog svoje izdržljivosti brojni ga ribolovci koriste kao živu ješku za zubatca. Žilav je i dugo ostaje na životu i kad je proboden udicom. Kako voli kamenite terene, rupe i procjepe, indikator je takvih pozicija. Osobito na većim dubinama gdje ne možete sa sigurnošću odrediti kakvo je dno ispod čamca. Gdje se knez pronađe, lako je moguće da je u blizini i kanj ili škarpina.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *