Smuđ – ljetni ribolov na jezeru

Jezerski smuđ ulovljen u sumrak

U hladnije doba godine, smuđ je riba koju možemo uspješno loviti tijekom cijelog dana. Ipak, dolaskom ljeta, uglavnom smo osuđeni na noć te na rano jutro i sumrak. Ne znači da ga ne možemo uloviti i tijekom dana, ali puno rjeđe i s manje uspjeha. U vrućim ljetnim mjesecima, ribolov smuđa na jezeru može biti iznimno zanimljiv.

U ljetno doba, smuđ tijekom dana najčešće miruje u dubini skrivajući se u mraku pod potopljenim stablima ili među stijenama. Kako se intenzitet svjetlosti smanjuje, u sumrak izlazi u lov prema plićim predjelima na mjesta prekrivena vegetacijom ili na kamenita ili šljunčane potopljene otočiće. Nije rijetkost da ljeti ostane u dubljim dijelovima i preko noći.

Rana jutra i sumrak ljeti su idealan odabir za ribolov smuđa

Smuđ je riba dna i tu ga treba tražiti

Smuđ je riba dna i zato ga tu i treba tražiti, osobito ljeti. Ima izrazito razvijeno osjetilo vida. Svi oni koji su ga barem jednom ulovili i promotrili njegove velike “staklene” oči i njihov raspored, uvjerili su se u to. Smještaj očiju jedinstven je u ribljem svijetu. Vidno polje mu je oko 30 stupnjeva od horizontalne osi pa naviše. Stoga najbolje vidi plijen i varalice koje dolaze iznad njega.

Svijetlije boje bolje uočava i bolje reagira na njih od tamnijih. Zbog toga i ribolovci preferiraju uglavnom žute ili bijele varalice koje su se pokazale kao najlovnije. Ribolovna industrija danas nudi široku paletu varalica za sve tehnike ribolova. Osobno preferiram silikonce iako su se i dubokoroneći vobleri pokazali iznimno lovnima. Ipak, najveću mogućnost pretraživanja dna ipak daju silikonske varalice s otežanim jig glavama.

Naravno, dio ribolovaca preferira lov živim mamcem. Keder, živi ili mrtvi. Cijeli ili filetirani. “Zgaženi” – da bolje otpušta sokove i privlači ribu. Puno je načina i filozofija o lovu živim mamce, ali o tome nekom drugom prilikom.

Često se kreće u jatima

Smuđ se vrlo često kreće u jatima i ima svoje ustaljene rute. Nakon što ulovite jednoga, nastavite s ribolovom na istoj poziciji ili u blizini. Nije rijetkost da ćete uloviti još kojega. Ukoliko puštate ribe i pobornik ste catch & release ribolova, ponesite čuvaricu. Po završetku ribolova ribe pustite kako netom ulovljeni i pušteni smuđevi ne bi rastjerali jato koje je već dovoljno na oprezu zbog izvlačenja prve ribe.

Krajem proljeća i početkom ljeta dobro je potražiti slapove i kaskade ispod kojih se voda pjeni i stvara kontratokove. Tu često nalazimo jata većih smuđeva. Kako ljeto odmiče i smuđ se povlači u dublju vodu, tražeći mir i zaklon. Tada ga treba tražiti na šljunčanom i kamenitom dnu, po mogućnosti sa potopljenim sprudovima i naglim prijelazima iz plitkog u duboko. Takva mjesta najsigurniji su izbor za ribolov.

Jedino pravilo – biti na vodi!

Međutim, već smo se stotinu puta uvjerili kako pravila nema. Jedino pravilo koje daje rezultat je – biti na vodi i loviti. Svatko ima svoju teoriju i svoje načine lova. I zato, štapove na rame i u potragu za jezerskim smuđevima. Za razliku od zimskih mjeseci, nema straha od hladnoće i leda na vodilicama.

Bistro!

Pretražujući dno mogući su uistinu zanimljivi ulovi

3 komentara

  1. Lijep komad, al najveci je gust kad poklopi na zivog kedera pod slapom. Pa povuce u struju!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *