Jesu li lov i ribolov ovisnost? Znanstvenici tvrde da jesu!

Ovisnost o lovu i ribolovu? Vaše supruge, prijatelji i šefovi vrlo će vjerojatno potvrditi da ste ovisni. Međutim, je li uistinu tako? Možemo li ribolov ili lov nazvati ovisnošću? Struka kaže da možemo!

Limbički sustav ljudskog mozga traži zadovoljstvo i nagrade

Ovisnosti su moguće jer limbički sustav ljudskog mozga traži zadovoljstvo i nagrade. Osjećaj zadovoljstva i nagrade neophodan su dio preživljavanja, piše Alexandra Stark, psihoterapeutkinja koja se specijalizirala za područja ovisnosti. To je onaj dobar osjećaj koji imate kad vas pohvale za uspješan projekt na poslu, po prvi put držite novorođeno dijete ili uhvatite kapitalnu ribu. 

Kad osoba prvi put upotrijebi drogu ili sličnu supstancu, mozak oslobađa “sretnu” kemikaliju (serotonin, dopamin, oksitocin i endorfin), koja aktivira centar za mozak (limbički sustav) mozga. Iako je korištenje droge neprirodna pojava, oponaša “prirodne” uzročnike zadovoljstva i užitka.

Ovisnost o drogama i alkoholu može prouzročiti ozbiljne probleme u životu. Toliko da ponekad ta ovisnost može dovesti do smrti. Iako nikada nije zabilježen slučaj da je osoba umrla od ovisnosti o lovu i ribolovu, ista može izazvati određene probleme u socijalnom životu lovaca i ribolovaca. Iako se službeno ova ovisnost ne spominje, mnogi osjećaju njezine posljedice. Lovci i ribolovci ih smatraju pozitivnima i traže druge “ovisnike” za društvo i lov i ribolov. Obitelji i okolina koja nije “zaražena” ovom ovisnošću nikad ih neće razumjeti.

Ovisnosti nastaju jer limbički sustav ljudskog mozga traži zadovoljstvo i nagrade.

10 sigurnih znakova da ste ovisni

Ako još uvijek čitate ovaj članak, velika je vjerojatnost da ćete se pronaći u većini navedenih znakova! 🙂

 1. Vaša vas je supruga uhvatila kako zabacujete i izvlačite veliku ribu ili pucate s čeke. Naravno, u snu, dok spavate. Baš poput psa koji lovi nešto u snovima.
 2. Nikuda ne idete bez štapova i opreme za ribolov, za svaki slučaj. Postali su dio standardne opreme u Vašem automobilu.
 3. U mobitelu imate više slika riba i divljači, nego vaše djevojke, žene ili djece.
 4. Godišnji odmori se planiraju oko lovnih i ribolovnih područja, onako slučajno.
 5. Pokloni za rođendan uvijek su nekako povezani s lovom ili ribolovom.
 6. Počeli ste razgovarati sa svojim čamcem ili puškom i nazivati ih imenom.
 7. Kažete “Mogu prestati u bilo kojem trenutku!”
 8. Brzo promijenite temu kada vas netko pita za vaša najbolja mjesta.
 9. Više novca trošite na opremu za lov i ribolov nego na suprugu.
 10. Za svaku priliku imate kutiju za pribor.
Kockanje, lov i ribolov – sličnosti

Dr. Per Binde koji sebe opisuje kao istraživača igara na sreću koji uživa u ribolovu u slobodno vrijeme govori kako kockanje i ribolov imaju mnogo sličnosti, pogotovo ako uzimate u obzir učestalo zabacivanje u odnosu na ponavljajuće oblike kockanja, poput automata za igre na sreću. 

Niz je sličnosti u obje “ovisnosti” (kockanje te lov i ribolov), a nabrojat ćemo samo neke:

 • U obje aktivnosti sudionik uvijek iznova ponavlja isto ponašanje u nadi da će postići neki uspjeh.
 • Obje aktivnosti dovode do iskustava koja mijenjaju raspoloženje i mogu biti opuštajuća i uzbudljiva.
 • Obje aktivnosti mogu rezultirati time da osoba zaboravi na vrijeme i bavi se mnogo dulje nego što je osoba prvotno namjeravala.
 • Obje aktivnosti uključuju “promašaje” koji dodatno pojačavaju ponašanje.
 • Uspjeh u bilo kojoj aktivnosti može biti kombinacija vještine i sreće, a pobjeda ili ulov ribe daje pojedincima osjećaj postignuća i majstorstva. Nadalje, osoba koja se bavi ovim aktivnostima možda neće moći razlikovati ono što je bila vještina i ono što je bila sreća ili slučajnost.
 • U obje aktivnosti dolazi do izražaja ‘pristranost doživljaja’. Preciznije, nekoliko velikih uspjeha (uloviti stvarno veliku ribu ili osvojiti veliku količinu novca) izuzetno se pamti, dok se sve druge prilike kada je osoba izgubila sav novac ili ništa nije ulovila lako zaboravljaju.
 • U obje su aktivnosti praznovjerni rituali uobičajeni (nošenje ‘sretne’ kape, pljuvanje na mamac, itd.). Dokazano je da postoje određene skupine u društvu koje imaju više praznovjernih uvjerenja od onoga što se može smatrati normalnim, osobito sportaši, glumci, rudari, ribari, lovci i kockari.
 • U obje aktivnosti, kada stvari ne idu kako treba (ne pobjeđuje se, ne lovi se uspješno), osoba zatim istu stvar pokušava negdje drugdje (kockar mijenja stol ili automate ili odlazi na novo mjesto za igre; ribar promijeni mamac ili pokuša u potpunosti drugo mjesto u rijeci ili novu rijeku).
 • U obje aktivnosti nikad nije dovoljna jedna pobjeda ili jedna ulovljena riba.
 • Obje su aktivnosti potencijalno ovisne – pitajte bilo koju ovisnikovu suprugu i ona će vam potvrditi 🙂
 • U obje aktivnosti obitelji oproste osobi ako sa sobom ponesu nešto kući (dobitak ili svježu ribu).
 • I napokon, obje su aktivnosti “bolje s pićem u ruci” 

U obje aktivnosti sudionik uvijek iznova ponavlja isto ponašanje u nadi da će postići uspjeh

Ne priznajte ovisnost

Kad je riječ o lovu i ribolovu, poslušajte savjet onih koji svoje poroke ne priznaju. U ovom slučaju lakše je negirati nego pokušati objasniti “običnim smrtnicima” što lov i ribolov znače onima koji su se okušali u nekoj od tih aktivnosti

Jedina šansa vam je najveće kritičare, uglavnom su to supruge (ili supruzi), povesti sa sobom u lov i ribolov. Vrlo često to zna rezultirati novim “ovisnikom” koji je još zagriženiji od vas. I onda odjednom iznosi koje trošite na opremu nisu više problem. Nego ulaganje u kvalitetno provedeno zajedničko vrijeme. Gle čuda… 🙂

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *