Veličina (ni)je bitna! Štapova…

Veličina, odnosno duljina štapova vrlo često budi žustre rasprave

Štapovi su dio opreme oko koje svaki ribolovac ima svoje mišljenje. Koje uglavnom vrlo čvrsto i argumentirano brani i pokušava uvjeriti druge kolege da je u pravu. Uglavnom, unatoč svim pisanim i nepisanim pravilima i savjetima, riječ je o dosta osobnom shvaćanju i nećete naći dva ribolovca koji će se složiti u potpunosti oko vršne akcije, brzine ili gramaže štapa.

Tehnika uglavnom diktira duljinu

Uglavnom raspravljamo o materijalima od kojih su štapovi napravljeni i njihovoj akciji. Međutim, i duljina štapova iznimno je bitna i diktira određena ponašanja tijekom ribolova. Ili bi mogli reći da određene situacije u ribolovu i tehnike diktiraju duljinu štapova.

O materijalima i akcijama štapova pisat ćemo nekom drugom zgodom. U ovom članku posvetit ćemo se duljini štapova i njezinom utjecaju na ribolov.

Povijesni pregled i rast duljine štapova

Sredinom prošlog stoljeća i pojavom prvih ozbiljnijih štapova od stakloplastike (fiberglasa) na duljinu se nije previše gledalo. Takvi štapovi bili su pojam i sve do sedamdesetih godina bili su uobičajenih duljina od 1,5 do 2 metra maksimalno.

Razvojem industrije ribolovne opreme, ali i sve boljim materijalima, već se sedamdesetih godina prošlog stoljeća može primijetiti porast štapova koji odudaraju od do tada standardnih duljina. Sve je više štapova duljih od dva metra i s vremenom se počinju proizvoditi sve dulji štapovi za sve tehnike.

Ribolovci su ubrzo uvidjeli blagodati duljih štapova i mogućnosti daljih izbačaja. Naravno, industrija ribolovne opreme nije ostala imuna na to. Rezultat toga bila je čitava paleta štapova sve većih duljina za sve tehnike. Svakodnevne inovacije vezane uz materijale i izradu također su pripomogle.

Na što sve utječe duljina štapa?

U konačnici, možemo reći da duljina štapa utječe na nekoliko čimbenika u ribolovu. Oni najvažniji, a koje ćemo malo detaljnije obrazložiti, su: preciznost, duljina zabaca, poluga i snaga te osobni dojam. Ne znači da ćemo se svi složiti oko svake tvrdnje, ali tada već govorimo o četvrtom čimbeniku, a to je osobni dojam.

1. Preciznost

Da ne duljimo, kraći štapovi omogućuju vam veću preciznost prilikom zabacivanja. Kraćim štapom lakše je baratati i uputiti mamac ili varalicu na željeno mjesto. Naravno, pod uvjetom da ne govorimo o zabacivanju i ribolovu na velikim udaljenostima. Tada vrijede neka druga pravila.

Uglavnom, kraćim štapovima lakše se barata, lakši su i precizniji. Do srednjih udaljenosti zabacivanja.

Na manjim vodama kraći štapovi omogućuju preciznije zabačaje

2. Duljina zabaca (izbačaja)

U ribolovu na većim udaljenostima nužno je koristiti dulje štapove. Tada već govorimo o minimalnim duljinama štapova od tri metra i više. Naravno, na većim udaljenostima ne možemo očekivati preciznost kao na onima od svega nekoliko desetaka metara. Međutim, i tome se stalo na kraj. Razni markeri, kopče i slična pomagala omogućuju precizne zabace i na velikim duljinama. Šaranaši to najbolje znaju!

3. Poluga (snaga štapa)

Dulji štapovi jačih akcija nude puno veću polugu prilikom izbačaja od onih kraćih, slabije akcije. Nema tu puno filozofije, samo čista fizika. Pomoću poluge manjom silom savladavamo veću silu. Što je krak poluge dulji (ribički štap), manjom snagom možemo ostvariti dulji izbačaj. Jednostavno, zar ne? Pitajte klince u 8. razredu… 🙂

Veće udaljenosti diktiraju duže štapove

4. Osobni dojam

Kod ovog čimbenika svi raniji padaju u vodu. Koliko god fizika i tehnike ribolova nalagali svoja pravila, svi smo mi od krvi i mesa i imamo svoja razmišljanja i preferencije. Neki vole male, neki veće. Neki vole finiju akciju, drugi kruće vrhove. Uglavnom, pronađite duljinu i akciju štapa koja vam odgovara. I držite se onoga što vam je najbolje. Ipak se bavimo ribolovom radi osobnog zadovoljstva i boravka u prirodi.

Zato se opustite. I uživajte! Veličina ipak (ni)je bitna!

Bistro!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *