Lov lukom i strijelom – zakonska regulativa

Lov lukom i strijelom izaziva oprečne reakcije diljem svijeta (foto: EBF)

Lov lukom i strijelom već godinama izaziva oprečna mišljena i reakcije diljem svijeta. Jedni ga smatraju jedinim pravim načinom lova koji zahtjeva maksimum vještine i poznavanja prirode i divljači. Drugi pak tvrde da je izrazito nehuman i da predstavlja iživljavanje nad životinjama zbog zabave koje nas vraća u kameno doba.

Milijuni lovaca lukom i strijelom diljem svijeta

Iako se još uvijek vode brojne polemike oko etičnosti lova lukom i strijelom, broj onih koji ga prakticiraju u svijetu raste iz dana u dan. U SAD-u je registrirano gotovo 5 milijuna takvih lovaca. Ovaj vid lova pokazao se kao vrlo plodna grana lovnog turizma i brojne su zemlje koje su iskoristile tu priliku i privlače velik broj lovaca u čijim zemljama takav vid lova nije dozvoljen.

U nekim državama lov lukom i strijelom u potpunosti je izjednačen s lovom vatrenim oružjem i nema posebnih regulacija u pogledu opreme ili vrste divljači koju je dozvoljeno loviti. U nekim državama dopušteno je loviti samo sitnu divljač, a u nekim samo krupnu divljač. U većini država najčešće je dopušteno loviti srnu ili divlju svinju.

Većina država u kojima je zakonom odobren lov lukom i strijelom zahtijeva polaganje posebnog ispita preciznosti i znanja. Tim testom se radi selekcija u kojom se osigurava da lukom i strijelom love samo oni lovci koji su dovoljno precizni.

Europska regulativa različita

Europsko zakonodavstvo o lovstvu vrlo je dinamično i često se mijenja. Lov lukom i strijelom obično predstavlja mali dio pod okriljem općih zakona o lovu i kao takvo nije uvijek jasno definiralo kakve mogućnosti i ograničenja postoje za ovaj način lova. 

Zemlje koje su i dozvolile lov lukom i strijelom često uvode i dodatna ograničenja i pravila. Detalje o samom lovu i ograničenjima možete pronaći na stranicama European Bowhunting Federation  – Europske lovačko-streličarske federacije.

Zelenom bojom označene su zemlje u kojima je lov lukom i strijelom dozvoljen u nekom obliku

U Hrvatskoj lov lukom i strijelom zabranjen

Iako je bilo pokušaja legalizacije lova lukom i strijelom u Hrvatskoj prijedlogom Zakona o lovstvu još 2015. godine, ti pokušaji nisu urodili plodom. Predlagatelji nacrta Zakona obrazložili su da lov lukom i strijelom ne bi ”uzrokovao divljači nepotrebnu bol i patnju” i da uvođenjem te kategorije lova ”obogaćujemo turističku ponudu”.

Međutim, vrlo su glasni bili i protivnici, osobito udruga Prijatelji životinja. Oni su tvrdili kako je uvođenje mogućnosti lova lukom i strijelom etički nazadno, a takav lov uzrokuje velik broj ranjenih i osakaćenih životinja.

Takav nacrt Zakona u konačnici nije prošao i hrvatsko lovno zakonodavstvo još uvijek nije legaliziralo lov lukom i strijelom.

Upitnost smrtnosti lovačkog luka i strijele

Rađeno je mnogo studija u svijetu koje proučavaju temu lova lukom i strijelom. Primjerice, u Danskoj je provedeno vrlo korisno istraživanje koje potkrjepljuje neupitnost smrtnosti lovačkog luka i strijele. Zaključak tog istraživanja je da je točnost pogodaka preko 90% te da postotak ranjavanja divljači odgovara 5% što je vrlo poželjan postotak i uglavnom se podudara s podacima lova puškom.

I istraživanja u drugim zemljama pokazala su da je opasnost od ranjavanja divljači strijelom jednaka nekim podacima za lov puškom i iznosi od 2-13%. Argument da će se divljač uvelike raniti i da zbog toga lov lukom nije dovoljno dobra tehnika, jednostavno ne drži vodu – upravo suprotno!

I u budućnosti možemo očekivati oprečna mišljenje

Očito je da i u budućnosti možemo očekivati oprečna mišljenja o lovu lukom i strijelom. I da će broj pristalica, ali i protivnika rasti. Općenito, u cijelom je svijetu porast udruga i aktivista koji pokušavaju zabraniti lov i prikazati ga neetičnim i općenito pogrešnim.

O upornosti jednih i drugih ovisit će i budućnost lova, ali i zakonska regulativa u pojedinim zemljama. Vrijeme će pokazati tko je u pravu i tko će si dati više truda na obrani svojih stavova.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *