Ljetna škola pletenja mreža

Barba Fabijan među posljednjim je pletačima mreža (foto: HRT)

Ekipa HTV-ove emisije More posjetila je lošinjsku rivu i ljetnu školu pletenja mreža. Vodi ju čovjek kojeg zbog brzih ruku i izbrušenih vještina zovu – Singerica.

Mali Lošinjani uče plesti mreže

Iako je škola završila, mali Lošinjani i dalje uče. Skrivene u hladu jedrenjaka Nerezinac, prebiru dječje ruke ribarske mreže. 

Ovako provučeš, ovako izvučeš i tako ti se napravi čvor, objašnjava mladi Matej

Tehnika povuci – izvuci može se na prvu učiniti jednostavnom, ali, kako kaže majstor od zanata, barba Fabijan, pletenje se usavršava godinama.   

Pletenje se usavršava godinama

Da bi oni ovo naučili, treba par godina kako bi stekli rutinu. Ovo su sada male rupe, ali onda ako mreža zapne za kamen, raspara ju dupin, onda tu fali nekoliko metara mreže, pa se ubacuju komadi, ubacuju druge mreže, ističe Fabijan Jurčević, pletač ribarskih mreža.

U svojoj karijeri pokrpao je kilometre i kilometre ribarskih mreža, danas mlađima prenosi tajne zanata.

Fora mi je raditi s koncem, rukama, ti pokreti, provući iglu i napraviti čvor, kaže Kristijan. 

Čvor po čvor – da riba ne bi utekla iz poderane mreže. 

Ja sam prvo s gospodinom Fabijanom išao bacati mrežu pa me zanimalo kako se ona plete. Rekao je da dođem u školu, zainteresiralo me i malo po malo sam dolazio, kaže Leon.

I kako je? – pitaju ga. Nije baš jednostavno, odgovara. 

Barba Fabijan među posljednjim pletačima

No, nada se i njihov učitelj da zbog toga neće odustati, a tradicija pletenja mreža na otoku izumrijeti. Jer barba Fabijan među posljednjima je koji se time bave. 

Nije lak posao, ali od njega se može lijepo živjeti, samo tko to shvati ozbiljno i tome posveti vremena. Tvornica napravi mrežu, ali zakrpati je može samo ljudska ruka. Nikad u životu ne znate što vam može trebati. Ja sam bio konobar, a završio sam s krpanjem mreža, kaže Fabijan.

Pa iako je našim mladim sugovornicima na pameti bilo more i kupanje, tko zna kamo će ih život odvesti. Možda im baš znanje koje su upijali na lošinjskoj rivi jednom posluži. 

Djeca i njihov učitelj nadaju se da tradicija pletenja mreža na otoku neće izumrijeti

Izvor: HRT

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *