Orada na raka – vrijedi pokušati!

Oradu s pravom nazivaju kraljicom mora (foto: David Blaikie, CC BY 2.0, Wikimedia)

Ljeto je i pola kontinenta spustilo se ili se spušta prema moru. Ona s(p)retnija polovica koja ima s čim i kamo. Među njima i masa ribolovaca koji će na tjedan ili dva zamijeniti ribnjake, rijeka i jezera Jadranskim morem. I svima je uglavnom na pameti jedna stvar. Ribolov i kraljica mora – orada!

Orada – najpoželjnija lovina

Orada (komarča, podlanica, lovrata, ovrata) je riba koja je uz brancina i zubatca vjerojatno najpoželjnija lovina svakog istinskog ribolovca, a osobito onih kontinentalnih. Tome pridonosi i njezina kulinarska vrijednost i kvalitetno meso. Gradele, ljeto i godišnji odmor nekako uvijek idu ruku pod ruku. Još kad se tome pridoda svježa riba koju ste sami ulovili, veselju nema kraja!

Ribolov orade štapom s obale

Većina ribolovaca koji se u sezoni godišnjih odmora odluči za ribolov orade odabrat će ribolov štapom s obale. Razlog je velika sličnost šaranskom ribolovu. Za početak, dovoljan je bilo koji univerzalni štap sa rolom duljine od 2,7 – 5 metara. Snaga izbačaja može biti od 50 do 150 grama, ovisi na kojim ćete udaljenostima loviti i koje težine olova koristiti.

Za osnovni najlon preporuka je 0,30 – 0,40 mm. Kroz njega se povuče klizno olovo težine 10 – 50 gr. Klizno olovo je obavezno jer orada ne trpi nikakav otpor. Nakon toga se stavi perlica ili stoper (da ne oštećuje čvor) te vrtilica. Na vrtilicu ide predvez duljine 1 do 2 metra koji mora biti tanji od osnovnog najlona. Veličina udice ovisi o mamcu – ješki koju koristite. Većina ribolovaca odlučuje se za baitrunner ili otvorenu rolu.

Ješka za oradu

Kad je ješka za oradu u pitanju, mnogo je izbora. Volci, rakovi, dagnje, morski crvi, lignje, krakovi hobotnice, morski krastavci pa čak i piletina. Pravi švedski stol. I koliko god pravila postojalo, uglavnom je samo jedno točno. A to je – nema pravila.

Koliko puta se dogodilo da provjereni i skupocjeni mamci ne daju rezultata, a dva metra dalje na štap iz Lidla i komad smrznute srdele (isto iz Lidla ili nekog drugog trgovačkog centra) neki vikendaš vadi ribu za ribom. Ipak, neki mamci su razvikani, ali ih ne koristimo često. Razlog (neopravdan) je da su komplicirani za nabaviti i još teži za pravilno naješkati na udicu.

Orada je omiljena lovina kontinentalnih ribolovaca

Rak grmalj – fantastična ješka

Jedan od takvih je i rak. Rak grmalj često se spominje kao fantastična ješka, ali ga mnogi zaobilaze. Nekima ga je problem uloviti i nabaviti, drugima naješkati. Potpuno neopravdano. Rak je svakako ješka koju treba isprobati, osobito za kapitalne orade.

Gdje ga pronaći i kako naješkati?

Problem prvi, kako pronaći i uhvatiti raka? Puno je načina i teorija. Uglavnom, koliko ribolovaca, toliko i teorija. Od zakapanja staklenki u pijesak i mamčenja srdelama do okretanja kamenja i ronjenja. Ipak, većina se slaže da je dovoljno imati baterijsku lampu i manji sak te prošetati uz kakvu rivu ili mol. Ili uz kamenite plaže u kombinaciji s pijeskom. U pola sata nabavit ćete dovoljno rakova za nekoliko ribolova.

Problem drugi, kako ih sačuvati do ribolova? Osobno, stavim ih u plastičnu kantu i nalijem mora tek toliko da ih do polovice prekrije. Kantu držim u hladu i svaki dan promijenim frišku vodu. Bez problema izdrže i nekoliko dana.

Problem treći, kako ih naješkati? E sad dolazimo do pitanja s nekoliko točnih odgovora. Jedni probijaju cijeli oklop, drugi provlače udicu kroz otvore nogu, treći koriste filo elastico ili gumice za domaćinstvo. U posljednje vrijeme koristim se načinom koji su prenesli kolege iz Dalmatinskih šparida, a nalazi se u videu ispod.

Hoćete li lomiti noge, kliješta i slične radnje provoditi, prepuštam vama. Činjenica je da je raku, čim je namijenjen za ješku, sudbina određena. Stoga ću preskočiti moralne rasprave o postupanju s ješkom. Neka to ostane za neke druge portale i forume.

Ješkanje raka na dva načina – Dalmatinski šparidi

A što je s kontrom?

I ovdje se lome mnoga koplja. Iako, najčešće je slučaj da kapitalne orade u mjestu drobe raka i zatim ravnomjerno izvlače najlon. Kontra nakon 50ak cm izvučenog najlona trebala bi odraditi svoje. Mekše mamce češće nose dalje u ustima prije nego ih počnu jesti i tu obično treba više strpljenja s kontriranjem. Također, manji primjerci znaju zadati više briga i premještati raka prije nego ga odluče drobiti.

U svakom slučaju, potrebno je što više iskustva i izlazaka u ribolov kako bi se usavršio lov na kraljicu oradu. Čak i tada iznenadit će vas situacije za koje ste mislili da se ne mogu dogoditi. U tome i jesu sva čar i ljepota ribolova.

Prije svega, uživajte!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)