Lovačka fotografija – osnovna pravila i elementi

U današnje vrijeme u kojem društvene mreže i internet diktiraju mnogo toga, fotografija je postala iznimno poželjno i često korišteno sredstvo informiranja i prenošenja vijesti. Ne kaže se uzalud da “slika govori tisuću riječi”. Lov i lovstvo nisu iznimka, upravo suprotno. Ali, samo fotografiranje i fotografije mogu donijeti više štete nego koristi. Ako se ne vodi računa o nekim stvarima.

Fotografija – uspomena, promocija, ali i dokaz

O fotografiji u športskom ribolovu već smo pisali u ranijem članku. Baš kao i u ribolovu, fotografije koje nastaju u lovištima nakon odstrela dostupne su velikom broju korisnika informacija, a jedan dio tih korisnika će sve neprimjerene fotografije iskoristiti u borbi protiv lovstva i lova, a samim time i protiv lovaca. Na taj način, vrlo često i sami pomažemo onima koji lov žele prikazati kao okrutnu disciplinu koja se zasniva na ubijanju i iživljavanju na životinjama.

S druge strane, kvalitetna lovačka fotografija trebala bi prezentirati lov i lovstvo te lovačku etiku i kulturu na svakom koraku. Vrlo često je razlika između fotografija koje promoviraju lovstvo i onih koje drugima daju razloge za kritiziranje istoga – vrlo mala. Potrebno se malo potruditi i potrošiti koju minutu vremena i dobit ćete fotografiju kojom se možete ponositi. A ne sramotiti i sebe i lovstvo.

Lovačka etika i odnos lovca prema odstrijeljenoj divljači su elementi ponašanja na koje su se obvezali svi lovci. Lovačku fotografiju, koja je nastala uz poštivanje osnovnih elemenata lovačke etike i kulture, te poštivanja same prirode i divljači, lovac može bez ustručavanja i s ponosom podijeliti s ostalim lovcima i prijateljima. 

Osnovna pravila i elementi lovačke fotografije

Sama lovačka etika nalaže da se prirodi i divljači posveti najveća pažnja prilikom lova. Također, nakon uspješno završenog lova i odstrela s odstrijeljenom divljači potrebno je postupati s poštovanjem i zahvalnošću. Fotografija ni u kom slučaju ne smije pružati dojam nadmoći lovca nad divljači i nepoštivanja.

Bitno je poštivati nekoliko osnovnih elemenata prije i za vrijeme snimanja, odnosno fotografiranja. Obavezno vodite računa o pozadini fotografije. I najbolju fotografiju loša pozadina može upropastiti. A vrijedi i obrnuto! Šume, livade i prirodni krajolici i pejsaži idealna su pozadina.

Šume, livade i prirodni krajolici idealna su pozadina (foto: Hunting in Europe)

Savjeti za dobru fotografiju
 • Izbjegavati da se u kadru fotografije nađu elementi kojima nije mjesto na našoj uspomeni, kao npr. smeće, nepotrebna oprema, vozila, itd.
 • Prilikom planiranja i pripreme za fotografiranje bitno je da je divljač u prvom planu, naravno položena tako da se jasno vidi i s isticanjem trofeja (rogovi, kljove i slično).
 • Posebno plemenito djeluje divljač položena na „prostirku“ napravljenu od grana četinara ili hrasta, ili nekog drugog listopadnog drveta (u zimsko doba se koriste grane na kojima nije opao list, prije svega hrast).
 • Potrebno je pažnju posvetiti uklanjanju ili skrivanju krvi oko divljači i na divljači jer nikome nije cilj krvava fotografija,
 • Ukoliko je na divljači vidljiva rana od pogotka, nju možemo jednostavno prekriti grančicom četinara ili listopadnog drveta na kojem ima list.
 • Po lovačkoj etici, pojedinim vrstama, kao znak poštovanja, stavlja se grančica u usta, tzv. „posljednji zalogaj“. Bitno je napomenuti da „posljednji zalogaj“ pripada krupnim vrstama – preživarima oba spola i svih dobnih razreda (obični jelen, jelen lopatar, srna, muflon, divokoza) i pernatoj divljači (tetrijeb gluhan, lještarka).
 • Od krupnih vrsta „posljednji zalogaj“ ne pripada sljedećim vrstama divljači: divlja svinja, mrki medvjed, vuk, ris.
 • Lovci, kao i njihovi četveronožni pomagači, trebali bi zauzeti mjesto iza divljači, poredani u vrstu ili više vrsta, u različitim položajima tijela.
 • Jedan od bitnih elemenata kada je u pitanju lovac ili grupa lovaca, smatra se kodeks oblačenja, pa se tako smatra neprikladnim da lovac u lovu i na fotografiji nosi uniforme ili maskirna vojna odijela. (Kodeks oblačenja i označavanja lovaca su regulirani zakonskim propisima.
 • Naročito lijepo izgledaju fotografije gdje lovci nose kompletnu opremu koja se koristi u lovu: oružje, dvogled, ruksak, itd.

Pojedinim vrstama, kao znak poštovanja, stavlja se grančica u usta, tzv. „posljednji zalogaj“ (foto: Hunting in Europe)

Svakako izbjegavati!

Iako smatramo da neke stvari ne treba više ponavljati i da pripadaju prošlosti, fotografije na društvenim mrežama često nas uvjere u suprotno. U svakom slučaju, vrijedi ponoviti što obavezno treba izbjegavati:

 • Fotografiranje sa poluoguljenom ili oguljenom divljači;
 • Prislanjanje cijevi oružja na bilo koji dio divljači, osobito na usta;
 • Stajati nogom na divljač ili „jahati“ po divljači;
 • Divljač držati za uši ili za noge

Nadamo se da smo vam barem u malom dijelu pomogli savjetima i da će i vaše fotografije iz lova biti svim lovcima i lovcu na čast.

Dobra kob!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.