Kamo idu sredstva od dozvola za morski ribolov?

Dozvola se mora platiti, ali kamo idu sredstva?

Kad je god riječ o dozvolama bilo kakvog oblika najčešća reakcija i najčešće pitanje koje dobivamo je: Kamo idu sredstva od dozvola? Nedavno smo pisali i o dozvolama za ribolov na moru u trajanju od 150 dana. Nakon članka, na mail uredništva stiglo je nekoliko sličnih upita. Kamo odlaze ta sredstva?

Raspored novčanih sredstava

Odgovore smo potražili i pronašli u Pravilniku o športskom i rekreacijskom ribolovu na moru. Tamo jasno stoji da se novčani iznos prikupljen od prodaje dozvola raspoređuje na sljedeći način:

  • 60% sredstava Savez uplaćuje u korist Državnog proračuna
  • 15% sredstava pripada Savezu kao naknada za troškove distribucije i prodaje dozvola
  • 10% sredstava Savez zadržava na posebnom računu za potrebe vođenja statistike ulova u sportskom i rekreacijskom ribolovu, za nabavu i održavanje informatičke opreme i informatičkog sustava prodaje dozvola.
  • 15% sredstava utroši Savez, putem javnih natječaja uz suglasnost Ministarstva, isključivo za financiranje ili sufinanciranje projekata zaštite i očuvanja mora, istraživanja vezanih uz procjene utjecaja sportskog i rekreacijskog ribolova na stanje živih bogatstava mora, projekata vezanih uz promidžbu sportskog i rekreacijskog ribolova na moru, istraživanja vezanih uz gospodarski i društveni značaj sportskog i rekreacijskog ribolova na moru.
Kupnja većine dozvola – kod članica HSSRM

Sve vrste dozvola za športski ribolov na moru, kao i pripadajuće posebne dozvole osim posebnih dozvola za športski ili rekreacijski ribolov u dijelovima mora zaštićenim u kategoriji nacionalnog parka, posebnog rezervata i parka prirode, ribolovac može kupiti kod članica Hrvatskog saveza za sportski ribolov na moru (HSSRM) – udruga za sportski ribolov.

Dnevne i višednevne dozvole za rekreacijski ribolov ribolovac može kupiti putem interneta preko web-stranice Ministarstva – Uprave ribarstva, a dnevne i višednevne dozvole za športski ribolov na moru preko web-stranice Saveza.

Hrvatski savez za sportski ribolov na moru sredstva uplaćuje u Državni proračun jednom mjesečno do kraja tekućeg mjeseca za prethodni mjesec.

Način utroška sredstava odnosno obim i način prikupljanja podataka za potrebe vođenja statistike ulova u športskom ribolovu uređuje se Ugovorom koji Ministarstvo poljoprivrede sklapa sa Savezom.

Savez je dužan Ministarstvu podnositi u mjesecima travnju, srpnju, listopadu i siječnju tromjesečna izvješća o prodanim dozvolama i uplatama u Državni proračun za proteklo razdoblje, te stanju namjenskih sredstava. Izvješća moraju sadržavati i podatke o količini i vrsti prodanih dozvola po mjestima prodaje, odnosno po svojim članicama koje prodaju dozvole.

trener_podvodni_ribolov

Većina vrsta dozvola može se kupiti kod članica HSSRM

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.