Mobilna ribarnica na četiri kotača

Ribarnica je nabavljena je uz pomoć europskih sredstava

Ostati na djedovini i opstati, san je ribara iz senjskoga kraja. Jedan od njih, Danijel Strugar osmislio je projekt na 4 kotača – netom ulovljena riba s broda odmah ide u mobilnu hladnjaču i zatim do kupaca koji su raštrkani na svih 600 četvornih kilometara grada Senja.

Ribarnica iz europskih sredstava

Mobilna ribarnica nabavljena je uz pomoć europskog novca zbog ‘povećanja vrijednosti tradicionalnim lokalnim proizvodima ribarstva i akvakulture’ i veće dostupnosti svježih ribljih proizvoda na širem području grada Senja. Dovoljan je to razloga da ekipa emisije More posjeti grad pod Nehajem.

– Nas sad tu ribara ostalo je petnaestak. Većinom su to škampari. Mrežari su više-manje svi propali. Kad sam ja otvarao obrt bilo nas je tridesetak, polovina škampara, polovina mrežara, priča Danijel Strugar, proizvodno-uslužni obrt Šanpjer.

A da bi se ostalo i opstalo, potrebno je pomalo i svaštariti. Osim što ribari, Danijel i prodaje ribu. Ribe je sve manje – ulovi godinama konstantno opadaju, a količine alata se povećavaju, kaže Danijel koji je prije 20 godina počeo kao obrtnik s barčicom od 4 metra i četiri mreže. Istu količinu ribe, dodaje – sad lovi s brodom i mrežom od 2 kilometra.

Ideja o mobilnoj ribarnici

Zato je tražio način kako u ovome surovome kraju, sa svega stotinjak lovnih dana, osigurati plaće za troje zaposlenih u svojem obrtu. I to cijele godine. Ipak, nalik izumu ravno iz stroja doktora Baltazara, sinula mu je ideja o mobilnoj ribarnici.

– Imam u najmu banak na gradskoj tržnici. Već 10 godina prodajem ribu i dostigli smo maksimum. Vidio sam da u ljetnim mjesecima na potezu od Senja prema Karlobagu, na području Općine Senj – boravi dosta turista i naših ljudi koji su željni kupiti ribe, a ne da im se autom ići u Senj, priča Danijel.

Pa se dosjetio što mu je činiti – i krenuo u bitku s administracijom! Prijavio se preko ‘LAGUR Tramuntane’, prikupio svu dokumentaciju i dobio zeleno svjetlo od Europske unije, objašnjava Jure Tomljanović, pročelnik jedinstvenog upravnog odjela u Gradskoj upravi Grada Senja.

Danijel Strugar ribari i prodaje ribu

Nada za nova radna mjesta

Novaca, kaže Danijel nije dobio ništa – dobio je odluku o sufinanciranju. Kad sam realizira i plati cijeli projekt, kad napravi vozilo, kad ga uprava pregleda – onda se tek ide u povrat sredstava. A radi se o 236 tisuća kuna. Unatoč svemu, kada mobilna ribarnica počne s radom, Danijel se nada otvaranju barem još jednog radnog mjesta.

– Vidite što je Senj. Znamo koji je dan danas, bura puše već peti dan. Teško je. Prostora ima za radno mjesto i na brodu i u obrtu, a problem je i naći radnika, kaže Danijel. Stoga bi bilo dobro da bura raspuše probleme ribara iz ovoga Velebitskoga kanala, pa dječarcima poput Ivana, koji žele biti ribari – stvori osnovu za siguran život uz more koje toliko vole.

Izvor: HRT

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.