Brzi ribolov – reducirajte opremu i uživajte

I “brzi ribolov” može donijeti dobre rezultate

S obzirom da za mene sad neko vrijeme slijedi izbivanje sa vode zbog neodgodivih privatnih i poslovnih obaveza odlučio sam se malo slobodnog vremena kojeg imam posvetiti pisanju. Prethodnih godina stizao sam puno više vremena odvajati za ribolov. U to vrijeme kad ne bih mogao spojiti više od jedne noći nisam ni išao nego sam čekao iduću priliku.

Brzi ribolov

Ove godine samo sam tri puta uspio spojiti više noći na vodi i počeo sam loviti brze ribolove. Brzim ribolovima smatram dnevne ribolove i ribolove na jednu noć. Ribolovima na jednu noć smatram odlazak na ribolov popodne nakon posla i drugo jutro odlazak na posao s vode. Budući da većina nas živi ubrzanim tempom i ima hrpu obaveza mislim da nas ima puno koji su počeli i koji bi mogli početi loviti ovakvim stilom. Ovim tekstom htio bi nekoga tko nema volje otići na brzinski ribolov ukoliko nema vremena motivirati da počne to prakticirati, a malo i vama koji ste novi u tome olakšati.

Reduciranje opreme

Ja sam prilagodio svoj pribor na način da sam sve analizirao do detalja i složio komplet opreme koja mi je najnužnija. Tako sam smanjio količinu opreme za transport i omogućio brzo raspakiravanje stvari i pakiranje doma. Moj 2 man šator zamjenio je brolly. Za krevet izbor je ostao Prowessov Imperium jer volim komfor i odgovaraju mi njegove velike dimenzije.

Stolica je Prowess Imperium iako ona nije nužna ako baš hoćete svesti stvari na minimum, ali kao što sam rekao volim komfor i ne predstavlja mi veliki teret. Koristim štapove Prowess Windfall S 3.5 lb 10ft ili 3m gdje god mi uvjeti dozvoljavaju jer su praktični i mali za transport, ali o tome više neki drugi put. Što se tiče nosača štapova to je varijabilno. Neki put nosim rod pod, ali češće koristim bankstickove.

Smanjiti težinu i štedjeti na prostoru

Za sitni pribor koristim Prowess Liberty carryall ruksak. Njega sam nadopunio s Delphin Evarea setom torbica koje mi omogućavaju da u bilo kojem trenutku znam di mi je što i puno mi je bolje organiziran prostor. Prema odabiru vode u njih ubacujem potreban sitni pribor, a sve stvari koje znam da mi neće trebati vadim van u slučaju da su ostale od ribolova prije. To radim iz razloga da dobijem na prostoru i smanjim težinu ruksaka jer ponekad je potrebno nositi stvari na veću udaljenost.

Olova nosim minimalan broj. Naravno, budući da najviše lovim teške terene uvijek ih uzmem da imam u rezervi u slučaju zapinjanja i trganja. Iako se količina olova čini banalna, ako ih nosite previše uvelike si otežavate torbu sa priborom bespotrebno.

Predveze u većini slučajeva pripremim prije ribolova pa onda za vrijeme ribolova navežem nove kako bi imao u rezervi i za idući izlazak odmah bio spreman. Naravno nosim i sitnice za predveze u slučaju da se nešto zakomplicira ili ih slučajno ponestane.

Oprezno s prihranom

Količinu prihrane određujem prema iskustvu s prijašnjih ribolova. Boile ne zauzimaju puno mjesta i njih uvijek možete ponesti više u slučaju da niste sigurni u količinu koja će vam biti potrebna. Višak ostavite negdje u autu i ako vam zatrebaju lako ih uzmete iz njega. Puno oprezniji treba biti s partiklom jer kante zauzimaju puno mjesta u gepeku. Ako vam treba 10 kg partikla suludo je da nosite 30 kg. Ove brojke sam “bubnuo” iako za rijeku koristim dosta velike količine prihrane i na kratkim ribolovima.

Za kraj nadam se da sam bar nekog motivirao da počne loviti ovakvim pristupom i da sam mu olakšao smanjivanje količine stvari.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.