Lička Jesenica – krška ponornica podno Male Kapele

Lička Jesenica jedna je od onih rijeka koje vas osvoje na prvu. Pod obroncima Male Kapele, nedaleko Saborskog, strpljivo se probija između obronaka obraslih crnogoricom i nakon svega nekoliko kilometara ponovno nestaje u podzemlju. Zbog svoje ljepote svakako je zaslužila biti u kategoriji “Naši biseri“.

Dva izvora – Veliko i Malo vrelo

Rječica ima dva izvora, Veliko i Malo vrelo ispod Male Kapele. Veliko vrelo nalazi se na 540 metara nadmorske visine, oko 3 kilometra jugozapadno od naselja Saborsko. Nakon oko 2 kilometra toka s lijeve strane utječe pritok iz Malog vrela. Malo vrelo (ili Kebino vrelo) nalazi se na 480 metara nadmorske visine, oko 300 metara ispod pruge Zagreb – Split. Duljina toka od Malog vrela do ušća u glavni tok rijeke je 700 metara.

Jesenica je krška ponornica. Duljina toka od Velikog vrela do mjesta poniranja je oko 6,5 kilometara. Donji dio rječice (oko 1 km) ljeti presuši. U gornjem toku teče dolinom kroz crnogoricom obraslo gorje. Prosječna dubina korita je 1,5 metar. U donjem toku to je ravničarska rijeka s dubinom i do 5 metara. Prosječna širina rijeke je oko 10 metara, iako je na nekim mjestima široka i do 50 metara.

Ponire kao Jesenica i izvire kao Slunjčica

Tok završava poniranjem kod zaseoka Potpolje na 467 metara nadmorske visine. Nakon 12-13 kilometara podzemnog toka, rječica izvire kod sela Slušnica nedaleko Slunja. Odatle nastavlja tok pod imenom Slunjčica te u Rastokama utječe u Koranu.

Lička Jesenica je vrlo čista i pitka uzduž cijeloga toka. Prema rezultatima laboratorijskih ispitivanja, koja je izvršio Zavod za javno zdravstvo Karlovačke županije uzorkovanjem vode na kraju toka ispod zaseoka Potpolje, spada u prvu kategoriju vodotoka obzirom na čistoću vode!

Na izvoru Malo vrelo nalazi se i vodocrpilište vodovodne mreže, za naselja Lička Jesenica, Begovac i Blata, koje je izgrađeno 1979. godine.

Osim pastrvom, nekada je Jesenica bila bogata i riječnim rakovima. Do 1980-ih godina mogli su se vidjeti i na kraju njezinog toka, dok danas manji broj račića obitava u gornjem toku rijeke.

Ribolovni režim

Vodom gospodari ŠRD Ogulin iz Ogulina. Od izvora do mosta u Jurjevoj dragi zabranjen je svaki ribolov. Od mosta u Jurjevoj dragi do Knežević brane dozvoljen je ribolov isključivo klasičnim načinom sa jednom umjetnom muhom bez kontrakuke

Od Knežević brane nizvodno do ponora dozvoljen je ribolov klasičnim načinom i wasser kuglom s jednom umjetnom muhom bez kontrakuke, s umjetnim mamcima kao što su leptiri (najmanja veličina 3), varalice najmanje veličine 5 cm i najviše sa jednom trokrakom udicom i stisnutom kontrakukom.

Na dijelu na kojem je dozvoljen ribolov provodi se režim “ULOVI I PUSTI”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.