Razgovor s Mariom Matijašićem uoči Svjetskog prvenstva u ribolovu pastrva

Mario Matijašić – ovogodišnji pobjednik Hrvatske spin lige (ribolov pastrva umjetnim mamcem)

Bugarska će ovog vikenda biti domaćin 18. Svjetskog prvenstva u ribolovu pastrva (poznato i kao ′′lov grabežljivih riba sa obale – ribolov predatora s obale umjetnim mamcima′′). Svjetsko prvenstvo održat će se 28. i 29. kolovoza 2021. godine na rijeci Vacha, a domaćin je grad Devin.

Hrvatska među 15 reprezentacija sudionika

Hrvatsku reprezentaciju čini pet natjecatelja, kapetan, manager i trener. Reprezentacija je formirana na temelju rezultata Hrvatske spin lige koju je ove godine osvojio Mario Matijašić iz Ogulina. Hrvatske boje ove godine branit će Mijo Boras, Mario Matijašić, Jasmin Japy Subašić, Željko Kuk, Mihael Hunjadi, Boris Šiljeg Šiljo, Hrvoje Kuzmić i Mirko Hanžeković. Na svjetskom prvenstvu trebalo bi sudjelovati 15 reprezentacija.

Kako smo već ranije pisali, pandemija koronavirusa poremetila je brojne planove i većina natjecanja prošle godine odgođena je. Sličan scenarij prijetio je i ove godine. Ipak, za sve zaljubljenike spina i ribolova pastrva ovo prvenstvo biti će melem na ranu nakon onog odgođenog u Portugalu.

Mario Matijašić ovogodišnji pobjednik Hrvatske spin lige

Ogulinac Mario Matijašić pobjednik je ovogodišnjeg izdanja Spin lige. Uoči odlaska u Bugarsku zamolili smo ga za kratki razgovor koji prenosimo u nastavku:

Mario, za početak nam reci koliko se dugo natječeš u ovoj disciplini i koji su ti rezultati do sada najzapaženiji?

Još od 2008. godine sam član reprezentacije te svake godine uzastopno lovim za reprezentaciju. Ljubav je počela još godinu, dvije prije dok sam igrom slučaja sudio Spin ligu koja se održavala na našoj Dobri. I naravno, dogodilo se ono ”najgore”. Te 2008. godine sam odmah i bio prvak Hrvatske. Od tada pa sve do danas ljubav, predanost i ulaganje u ovoj disciplini samo su uznapredovali.

Već smo 2009. godine na Svjetskom prvenstvu u Andori osvojili ekipno srebro gdje su vrhunski odlovili kolege Mijo Boras i Željko Kuk, dok sam ja osobno odlovio solidno. Već 2011. na Svjetskom prvenstvu u Italiji ponovno smo osvojili srebro gdje sam sa sektorskim plasmanima 2-3 osvojio pojedinačno 5. mjesto na svijetu. Treća ekipna medalja – brončana, osvojena je baš u Bugarskoj 2016. godine.

Kao što si i sam rekao, ovo ti nije prvo svjetsko prvenstvo. Gdje si sve dosad bio?

Tako je. Od već ranije spomenute 2008. godine u ovoj disciplini redali su se Slovačka, Andora, Irska, Česka, Italija, Bugarska, Francuska, Bosna i Hercegovina te Hrvatska u Kninu.

Kako komentiraš hrvatsku ligu i ima li mjesta za napredak i novitete?

Hrvatska spin liga mnogima koji su imali priliku pogledati i vidjeti natjecanje djeluje dosta prosto i jednostavno. Iskreno i meni se tako činilo, sve dok nisam probao. Ubačena riba povodom natjecanja baš svima djeluje jednostavna kao ulov. Međutim, kroz trosatno natjecanje ona postaje itekako mudra i gotovo neuhvatljiva. Tako ”naša” liga ima ”samo” 15-17 natjecatelja jer iz godine u godinu ribolovci dođu, probaju i shvate da zapravo trebaju godine truda, mnogo ulaganja i puno treninga da dostignu vodeće.

Mnogi tako nešto ne mogu, neće ili se jednostavno u tome ne vide. To je zapravo i jedna velika negativnost jer s vremenom nema podmlatka i brojnosti što bi svakako iznjedrilo dobre ribolovce spremne za velika natjecanja. No svakako, stvari ne treba gledati tako ugrubo. Dok je volje i želje svašta se da postići, ali svakako ne preko noći.

Kakva su očekivanja za ovo prvenstvo?

Bugarsku sam osobno, ali i kao većina kolega posjetio 8 do 9 puta. Na toj vodi u Mihalkovu bili smo treći na velikom Trout Union kupu. Bugarske vode vrlo su slične našima, što nam odgovara. Bugari također dobro poribljavaju, što nam također odgovara. No, nećemo previše o onome što nas čeka narednih dana, ali da – nadamo se dobrom plasmanu. Kao i uvijek!

Našim dečkima želimo što bolji rezultat i plasman u Bugarskoj. Bistro!

Fotografije: Mario Matijašić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)