Rijeka Ruda – biser Cetinske krajine i dom brojnih ugroženih vrsta

Rijeka Ruda izvire kod istoimenog mjesta Ruda, a u Cetinu se ulijeva oko 1 km sjeverno od Trilja. Lijeva pritoka joj je rječica Grab, a desna Ovrlja. Izvor rijeke spada u kraške izvore i koristi se za vodoopskrbu dijela Cetinske krajine i zagorskog dijela bivše općine Solin, a formira i istoimenu rijeku Rudu koja je s oko 10 kilometara toka najveći pritok rijeke Cetine.

Izvor rijeke Rude – značajni krajobraz

Izvor rijeke Rude, kao rijetko slikovit krajobraz, zajedno s okolnim područjem (0,34 km²) zaštićen je u kategoriji značajnog krajobraza. Taj zaštićeni krajobraz obuhvaća izvorišno jezero i kanjon gornjeg toka rijeke do ostatka stare mlinice.

Izvor se nalazi na nadmorskoj visini od 350 m u širem predgorju Kamešnice, u dnu duboko usječene zaravni potkovičasto okružene brdima. Strme vapnenačko-dolomitne stijene kanjona, bujno obrasle listopadnom drvenastom vegetacijom, pružaju izvrsno stanište i prostor za gniježđenje desetku vrsta ptica dok prizemna i vodena staništa oko izvora naseljava nekoliko vrsta gmazova i vodozemaca.

Ribolov zabranjen

Budući da je Ruda prepoznata i kao stanište nekih ugroženih i endemičnih vrsta riba (cetinskog vijuna, potočne pastrve, ilirskog klena i lipljena) i rakova (riječnog, potočnog, raka kamenjara i malih jednakonožnih rakova vodenbabura), osjetljivo je područje ove rijeke proglašeno dijelom ekološke mreže za očuvanje tih vrsta pa je i sportsko-rekreacijski ribolov zabranjen.

Atraktivan krajobraz rijeke Rude koja protječe kanjonom idealan je lokalitet za šetnju i odmor u okruženju prirode. Slapište kraj stoljetne vodenice u kamenu prizor je simbioze vode i kamena te lokalitet koji pršti izvanrednom energijom.

Ruda – dom više ugroženih ribljih vrsta

Rijeka Ruda je inače lijeva pritoka Cetine u triljskom kraju. Cijela je rijeka dosta antropogeno utjecana, pa čak niti zaštićeni dio nije sasvim lišen ljudskih intervencija, ali je ipak atraktivan zbog kratkog kanjona kojim protječe. Izlaskom iz kanjona rijeka napušta i značajni krajobraz. S obzirom na čistoću vode i očuvanost korita i neposredne okolice, rijeka je u svom gornjem dijelu i dom za više ugroženih ribljih vrsta.

Druga strana medalje

Da su svemir i ljudska glupost beskonačni, uvjerili smo se mnogo puta. Nažalost, niti ovdje to nije izuzetak. Marijo Kozina naš je vrhunski mušičar i višestruko nagrađivani autor umjetnih mušica na međunarodnim natjecanjima. Nedavno je briljirao na Slovenian Fly Tying Championship, najstarijem natjecanju u vezivanju umjetnih mušica u Europi, o čemu smo već pisali u ranijem članku.

Također, Marijo redovito upozorava na zaštitu i očuvanje prirode i podzemlja, a osobito Cetinskog kraja. Tako smo i ovaj put, zahvaljujući njemu, upoznali i drugu stranu medalje. Građevinski otpad, plastika i ostaci namještaja uz samu Rudu. Definitivno im tamo nije mjesto. Nadležnima smo uputili i službeni upit i očekujemo odgovor koji ćemo prenesti.

Građevinski otpad, plastika i ostaci namještaja uz samu Rudu

Fotografije: Marijo Kozina

Izvor (o rijeci Rudi): Dalmacija Danas

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *