Svjetski dan borbe protiv bjesnoće – u Hrvatskoj ove bolesti nema od 2014.

U RH je zadnji slučaj ove bolesti zabilježen 2014. godine

Ministarstvo poljoprivrede RH petnaestu godinu zaredom 28. rujna obilježava kao Svjetski dan borbe protiv bjesnoće u Republici Hrvatskoj, pri čemu je 2021. Hrvatskoj dodijeljen status zemlje slobodne od infekcije virusom bjesnoće, kao jedno od najvećih postignuća veterinarske struke u zaštiti javnog zdravlja te opetovani dokaz dobre organiziranosti te uspješnog rada svih veterinara u Republici Hrvatskoj.

Status države slobodne od bjesnoće

Statusu države slobodne od bjesnoće prethodilo je dugogodišnje aktivno provođenje mjera sprječavanja pojave i iskorjenjivanja ove bolesti u populaciji domaćih i divljih životinja. Zahvaljujući sustavnoj provedbi programa iskorjenjivanja bjesnoće u divljih životinja oralnom vakcinacijom lisica, posljednji slučaj bjesnoće potvrđen je u veljači 2014. godine. Za postizanje statusa zemlje slobodne od bjesnoće, uz izniman rad veterinarske struke, od 2011. godine do danas Ministarstvo poljoprivrede utrošilo je više od 200 milijuna kuna.

Status je Hrvatskoj dodijelila Europska komisija Provedbenom uredbom (EU) 2021/620 оd 15. travnja 2021. o utvrđivanju pravila za primjenu Uredbe (EU) 2016/429 Europskog parlamenta i Vijeća u pogledu odobravanja statusa slobodno od bolesti i statusa područja na kojemu se ne provodi cijepljenje za određene države članice ili njihove zone, s obzirom na određene bolesti s popisa te u pogledu odobravanja programa iskorjenjivanja istih.

Oralna vakcinacija lisica provodi se redovito

Čestitka ministrice Vučković

„Čestitam svim hrvatskim veterinarima i posjednicima životinja koji su predanim i odgovornim višegodišnjim radom ostvarili ovo vrijedno priznanje. Ujedno je to poruka svim građanima da je očuvanje javnog zdravlja prioritet veterinarske struke odnosno da je veterinarska struka jedan od ključnih aktera i neizostavna karika u zaštiti javnog zdravlja u koju građani Hrvatske mogu imati puno povjerenje“ističe ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Briga o životinjama najznačajnija

Unatoč ostvarenom statusu važno je kontinuirano održavati visoku raznu svijesti struke i javnosti o opasnostima ove smrtonosne bolesti. Sprječavanje bjesnoće započinje s odgovornim posjednikom životinje jer upravo briga o životinjama predstavlja najznačajniju stavku u sustavu kontrole ove bolesti, uz iznimno važnu visoku osviještenost veterinara u sustavu ranog prepoznavanja bolesti te provedbi aktivnog i pasivnog nadziranja.

Kampanjom koja se provodi povodom Svjetskoga dana borbe protiv bjesnoće u globalnim razmjerima nastoji se pridonijeti boljoj informiranosti i podizanju javne svijesti o bjesnoći te mjerama kontrole iste. Više informacija o Svjetskom danu bjesnoće dostupno je na https://rabiesalliance.org/world-rabies-day

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *