Ris – gdje ga pronaći i kako prepoznati tragove?

Ris je najveća mačka u Europi

Udruga Biom organizacija je civilnog društva koja se bavi očuvanjem prirode, njezinim promicanjem i popularizacijom. Vrlo često kroz objave za medije informiraju javnost o brojnim aktivnostima, ali i problemima vezanim uz očuvanje prirode. Jedna od njih je i vodič Lynx Walk. Objavu prenosimo u cijelosti:

Lynx Walk – svo o risu na jednom mjestu

U vremenu korone počeli smo više planinariti i općenito provoditi više vremena u prirodi, a, naravno, daleko je ljepše i zanimljivije biti u prirodi kad je bolje razumijemo. Tome služi Biomov Lynx Walk vodič koji približava risa i njegove životne navike, te upućuje na prepoznavanje sedam mjesta na kojima ris prebiva.


Dokad je u Hrvatskoj bio dopušten lov na risa, gdje se može pronaći ovu ugroženu zvijer, kako prepoznati risje tragove, kako se na Dinaridima ponašaju risovi koji su uvezeni iz Rumunjske i Slovačke, kako se ljudi trebaju ponašati u prisustvu velikih zvijeri kao što su vuk i medvjed – odgovore na ova i druga pitanja te mnoštvo drugih informacija pronađite u vrlo zanimljivom i bogatom Biomovom Lynx Walk vodiču.

Ovaj vodič nudi općenito informacije o ekologiji i ponašanju risa, pomaže u prepoznavanju lokacijama na Dinaridima pogodnima za aktivnosti risova, ali i podučuje o drugim zanimljivim vrstama biljaka i životinja. Dio vodiča posvećen je drugim dvjema velikim hrvatskim zvijerima, vuku i medvjedu, te nudi savjete kako se ponašati za slučaj, doduše vrlo rijetkog, slučaja susreta s ovim životinjama uživo u prirodi.

Vodič Lynx Walk opisuje i kako prepoznati sedam mjesta na kojima ris prebiva, a koja približavaju život i ponašanje risa: područje lova, mjesto za skrivanje plijena, mjesto za odmor, markirališta, društveni život, brlog te šuma kao mjesto odrastanja i igre.

Glavni cilj – zaustavljanje izumiranja

Glavni cilj LIFE Lynx projekta je zaustavljanje izumiranja populacije risa Dinarida i jugoistočnih Alpa dugoročnim projektnim aktivnostima. Tijekom 7 godina, 11 partnera iz 5 zemalja (Slovenija, Hrvatska, Rumunjska, Slovačka) planira uvesti 14 risova s Karpata na Dinaride i jugoistočne Alpe. Ta će nova populacija služiti kao odskočna daska za omogućavanje prirodnog protoka gena i osiguravanje genetske raznolikosti populacije u budućnosti, ključnog faktora za opstanak risa na Dinaridima.

Online Lynx Walk vodič je ovdje, PDF verziju za mobilne uređaje možete naći ovdje, PDF verziju za velike ekrane (računala i sl.) možete naći ovdje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)