Povijest ribičkih varalica i neizbježna priča o Rapali

Patent varalica (ilustracija)

Veliki dio ribiča danas lovi varalicama. Dio njih lovi isključivo njima i ne prakticira niti jedan drugi vid ribolova. Što je to toliko privlačno u varaličarenju? I naravno, kada je i kako započelo?

Prve varalice od kosti i bronce

Prve varalice izrađivale su se od kosti ili bronce. Već su Kinezi i Egipćani koristili prve štapove za lov ribe, udice i strune još 2.000 godina prije Krista. Većina prvih ribara nije koristila štapove nego je lovila “iz ruke”. Prve udice bile su izrađene od bronce koja je bila dovoljno snažna i jaka, ali još uvijek vrlo tanka i slabije vidljiva ribama. Kinezi su prvi napravili strunu za ribolov koju su ispreli od fine svile.

Nordijski narodi izrađivali su varalice u obliku žlica od 8. stoljeća poslije Krista. Većina varalica bila je izrađena od željeza, bronce i bakra. Varalice su bile različitih oblika i veličina i bile su prilagođene različitim oblicima ribolova – ribolovu na ledu ili ljetnom ribolovu. 

Prva “prava” proizvodnja u Engleskoj

Prva proizvodnja i prodaja varalica zabilježena je u Engleskoj sredinom 18. stoljeća. Riječ je bila o metalnim varalicama u obliku ribica. Realistične imitacije kukaca i njihovih larvi izrađene od gume pojavljuju se već od 1800. godine. Varalice u obliku žlica, kakve danas poznajemo, nastale su u Skandinaviji sredinom 18. stoljeća.

Prve varalice uglavnom su dizajnirane na način da se okreću oko svoje osi i na taj način privlače i provociraju predatore na napad. Broj i raznolikost novih varalica naglo se povećao sredinom 19. stoljeća.

Prve varalice proizvedene u većim serijama, uglavnom metalne žlice i leptiri, pojavile su se na tržištu u SAD-u u drugoj polovici 19. stoljeća. Riječ je bila o varalicama koje su uglavnom proizveli Julio T. Buel, Riley Haskell, WD Chapman i Enterprise Manufacturing Company.

Moderni vobleri počeli su se proizvoditi u SAD-u početkom 20. stoljeća. Riječ je bila o Heddonu u Michiganu i Enterprise Mfg. (Pflueger) u Ohiu. Prije toga većinu ribolovnih mamaca izrađivali su individualni majstori. Komercijalne varalice i velike serije temeljile su se na istim idejama i dizajnu manjih obrtnika, ali u puno većem obujmu proizvodnje. 

Neizbježna priča o Rapali

Kada pišemo o varalicama za ribolov, nemoguće je ne spomenuti Rapalu. Vjerojatno jedna od najpoznatijih varalica na svijetu. Većini ribolovaca ove varalice neizostavan su dio opreme. A dobar dio je i svoj varaličarski staž započeo upravo s njima. I danas još uvijek veliki broj ribolovaca sve varalice naziva “rapalama”. A priču o Rapali prenosimo s njihove službene stranice.

Sve je počelo 30-ih godina prošlog stoljeća u Finskoj. Veslajući preko jednog od brojnih jezera, loveći ribu nekom vrstom parangala, gladni ribar primijetio je nešto što će kasnije promijeniti kompletnu sliku i povijest ribolova. Nedaleko od čamca ugledao je štuku kako se zalijeće u jato malih ribica. Zaključio je da velika riba jede malu ribu i to onu malu ribu koja je ranjena ili bolesna, ribu koja pliva drukčije (ima drukčiji wobl). Shvatio je kako će, ukoliko uspije napraviti imitaciju bolesne ili ranjene ribice moći uloviti više ribe nego na parangale.

Nakon popriličnog broja neuspjelih pokušaja da izradi prvu varalicu, uz pomoć lokalnog ribara sa jezera Päijänne i prijatelja Akselija (postolara koji mu je posudio rezbarski nožić i brusni papir koji je onda bio rijedak) izrađuje prvu uspješnu varalicu s vibracijom koja imitira ranjenu ribicu. I ostalo znate. Od te 1936. godine okrenuta je nova stranica u ribolovu i započinje era varaličarenja.

Lauri Rapala i njegove varalice

Legenda je rođena! Ime mu je Lauri Rapala. Prvi vobler bio je izrađen od pluta, obložen sjajnim omotom od bombona kako bi dobio potreban odsjaj. Umjesto laka, koji je tada bio izrazito skup, bio je preliven otopljenim fotografskim negativima.

O efikasnosti varalice govore i priče Laurijevog sina koji tvrdi kako je Lauri dnevno na parangale lovio oko 3 i pol kile ribe u prosjeku dok mu je varalicom rekord u jednom danu prelazio 270 kilograma!

Dobar glas o izrazito velikoj lovnosti nove varalice proširio se vrlo brzo. Početkom drugog svjetskog rata Lauri je već započeo proizvodnju varalica. Za brojne ribolovce diljem svijeta ova će varalica kasnije postati najpoznatiji i najprodavaniji umjetni mamac svih vremena koji se proizvodi i danas. Naravno, riječ je o Rapalinom Originalu.

Priča o Rapali

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)