Ribolov po kiši i povišenom vodostaju

Vremenske (ne)prilike i obilna kiša zadnjih su tjedan dana podigli vodostaje većine naših voda. Ova, u mnogim krajevima iznimno sušna godina bila je uzrokom nekih od najnižih zabilježenih vodostaja na našim rijekama. Međutim, sve se to nadoknadilo posljednjih dana. Ribolov je opet postao znanstvena fantastika na nekim mjestima…

Ribolov po kiši

Prije svega, bez adekvatne obuće i odjeće i ne pomišljajte na ribolov po kiši. Osim što ćete biti mokri do kože, jesenji vjetrovi i niske temperature brzo će vam donijeti i niz drugih zdravstvenih problema. Međutim, ako ste se kvalitetno zaštitili od kiše i vjetra te niskih temperatura ribolov u ovo doba godine može biti i pravo zadovoljstvo. Osobito ako su drugi ribiči ostali kod kuće. 🙂

Ribolov po kiši na rijeci

Kiša će povećati protok i vodostaj rijeka. Uz to ide i pojačana matica koja zatim nosi sa sobom razne životinje i materijal koji inače leži na dnu. Ovo vrlo često zna izazvati pojačanu aktivnost riba i hranjenje. Svi oni koji su se zatekli u ovakvim trenucima na rijekama, vrlo dobro znaju o čemu govorimo.

Tada u obzir dolaze i veće i teže varalice i mamci od onih koje inače koristimo. Riba je neopreznija, vidljivost je smanjena, a nagla promjena koja sa sobom donosi hranu kao na “švedskom stolu” često dodatno “razigra” ribu.

Riba (osobito bijela) naći će na rijeci neku poziciju gdje nije jak tok i gdje ima hrane. Hoće li to biti uz obalu, neki kontra tok, duboki vir ili će ući ispod nekog potopljenog stabla, sve zavisi od situacije na vodi. Uglavnom tu je treba tražiti.

A gdje je i bijela i sitnija riba, tu su i predatori… 🙂

Ribolov po kiši na jezeru

Kišno vrijeme često utječe povoljno i na ribolov na jezerima. Blago zamućena voda, za razliku od bistrog jezera, može učiniti ribe manje opreznima. Kiša i “prozračuje” površinu vode i povećava količinu kisika te riba postaje aktivnija. Osobito u toplijim razdobljima.

Umjereni porast vodostaja – uglavnom pozitivan

Blag i umjeren porast vodostaja, osobito nakon dugotrajne suše, može biti odličan podražaj ribama da se počnu pojačano hraniti, naročito u ranu jesen. Voda tada ispire obale i nosi razni materijal i različitu hranu.

Nagli porast, baš kao i pad rijetko pružaju dobre uvijete. Kod naglog porasta vode riba se sklanja pred bujicom i prilazi obali, dok kod naglog pada obično bježi prema sredini i dubljim dijelovima rijeke. U pravilu, nagle i bujične promjene na vodi znače i kraj ribolova za određeno vrijeme.

Nagli porast vodostaja uglavnom označava prekid ribolova

Izbjegavati ribolov za nevremena – osim kad tražite soma

Ribolov i nevrijeme ne idu zajedno. Prije svega ribički štapovi kao odlični vodiči predstavljaju veliku opasnost u slučaju grmljavine. I ne treba izazivati sreću bez potrebe.

I riba se u uvjetima jakog vjetra i grmljavinskog nevremena skriva u zaklone i uglavnom staje s ishranom. Naravno uvijek postoje iznimke. Pogađate, riječ je o somu. Česti su ulovi kapitalaca koje je nevrijeme podiglo na samu površinu. Također, nakon prestanka oluja i nakon što grmljavina utihne česta je velika aktivnost ribe po mirnoj površini vode. A i predatori su uvijek u blizini!

Nevrijeme s grmljavinom često je okidač za soma!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *