Skupni lov – tehnike, pravila i sigurnost (I. dio)

Skupni lov – okupljanje (foto: LD Klek Ogulin)

Pred nama je dio godine u kojem započinje sezona skupnih lovova. Iz tog razloga veću pažnju treba posvetiti sigurnosti u lovu. Vegetacija je još gusta, list nije otpao do kraja i nošenje signalizirajućih prsluka i traka koji omogućuju bolju uočljivost lovaca iznimno je bitno u ovom razdoblju godine. Postavljanje štanda, odnosno vatrene linije lovaca, pravilno i sigurno rukovanje oružjem samo su neke od stvari na koje treba obratiti pažnju. No, krenimo redom…

Skupni lov

U skupnom lovu sudjeluje više lovaca i lovačkih pasa i na taj se način najčešće lovi sitna divljač uz izuzetak lova na divlje svinje koje su krupna divljač.

Skupni lov zahtjeva puno više organizacije za razliku od pojedinačnog lova. Iz tog razloga potrebno je prije početka lova obavezno lovcima iznesti plan lova i broj divljači koja će se obuhvatiti odstrelom. To je zadaća lovnika. Prilikom skupnog lova lovačka etika nalaže da se na sitnu divljač puca samo dok je u pokretu, dok trči ili leti.

Tehnike skupnog lova su:

  1. Lov prigonom;
  2. Lov pogonom;
  3. Kružni lov.
Lov prigonom

Lov prigonom je tehnika skupnog lova u kojem sudjeluju lovci koji na stajalištima dočekuju divljač, te pogoniči koji sa psima dotjeruju divljač pred lovce. Lov prigonom treba organizirati i isplanirati lovnik, budući da on i vodi skupni lov
prigonom. Lovnik raspoređuje lovce na vatrenu liniju, a njegov pomoćnik je vođa pogona koji bi trebao postaviti pogoniče i pse.

Lovci koji čine vatrenu liniju definiraju čelnu i dvije postrane linije (planke). Ovakav raspored vatrene linije je iz sigurnosnih razloga. Vrlo je bitno izbjeći svaku mogućnost stradavanja od naleta divljači ili nehotičnog pucanja. Također, razmak između lovaca mora biti oko 70 metara kako bi mogli nesmetano pucati bez ugroze i ulaženja u sigurnu zonu susjednog lovca.

Pogoniči bi se trebali kretati na razmaku od 15 do 20 metara uz povremeno glasanje i dozivanje kako bi
održavali pravilnu liniju koja je nužna za pogon. Često se događa da divljač opazi slobodan prostor u liniji pogona i kroz njega bježi van pogona.

Lovnik početak lova, zastoj u lovu radi poravnavanja pogoniča i završetak lova označava dogovorenim znakovima. Naravno, lovačkom uhu uvijek je ugodno kada je riječ o puhanju u lovački rog, sukladno lovačkoj tradiciji i običajima. Po završetku lova prigonom svaki lovac pokazuje gdje je ranjena ili ustrijeljena divljač. Idući prigon ne bi trebao početi prije nego se pronađe sva divljač koja je pogođena.

Početak, zastoje i završetak lova označava lovnik dogovorenim znakovima

Lov pogonom

Za razliku od lova prigonom, u lovu pogonom nema vatrene linije. Lovci se kreću pravilno razmješteni sa pogoničima. U ovom načinu lova lovnik i njegovi pomagači uvode lovce u početnu formaciju, odnosno u blagi polukrug. Između lovaca nalazi se jedan ili više pogoniča u međusobnom razmaku do 45 metara, s tim da se kretanjem polukružna linija pogona poravnava i čini završnu liniju.

U ovom načinu lova lovci pucaju ispred sebe i u lijevo. Odstrijeljenu divljač sakupljaju u hodu. Lov pogonom teži je oblik lova jer se divljač diže na većoj udaljenosti od pogona i može spasiti bijegom. Lovac mora biti dobre kondicije i istančanih osjetila i refleksa.

Kretanje lovaca mora biti oprezno i lagano, bez naglih pokreta poput zastajkivanja i istrčavanja. Divljač se smije gađati tek kad se jasno vidi i kada su sigurni u pogodak.

Kružni lov

Tehnika kružnog lova je ustvari inačica lova pogonom. U ovoj tehnici lova lovci i pogoniči se kreću u krug prema njegovu centru, pri čemu podižu ustrijeljenu divljač pred sobom.

Organizacija kružnog lova podrazumijeva predradnje poput iskolčavanja središta kruga. Središte se obično označava zastavicom koja služi za orijentir. Ovakav način lova pogodan je za veće i pregledne poljske terene uz dobru preglednost i sudjelovanje većeg broja lovaca.

Kod kružnog lova lovnik i njegovi pomagači raspoređuju lovce i pogoniče u krug, na pozicije iz kojih kreće lov. Kad se formira krug na znak lovnika započinje lov. Početkom lova lovci i pogoniči polagano i jednoličnim hodom kreću prema
središtu kruga. Tako se lovi dok promjer kruga ne dođe do sigurnosnog promjera kruga koji iznosi 300 m (kako ne bi došlo međusobnog ozljeđivanja lovaca sačmom).

Sigurnost i opasnosti u skupnom lovu

U idućem članku pisat ćemo više o sigurnosti i opasnostima u skupnom lovu i osnovnim pravilima…

Dobra kob!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)