Održavanje ribolovne role

(Ne)pravilno rukovanje od velike je važnosti

Vrlo često omjer zadovoljstva koji nam pruža ribolov i vođenje računa o ribolovnoj opremi nisu baš usklađeni. Naravno, u prvom redu mislim na ribolovne role. Ili mašinice, makine, rolice, rolade. Kako ih god nazivali.

Svaka rola traži održavanje

Svaka ribolovna rola zahtijeva primjereno održavanje. Osobito ako ju koristimo u lovu varalicom, match i bolognese ribolovu plovkom ili nekom drugom načinu kada se stalno okreće. Neprestano okretanje pod opterećenjem može uzrokovati dosta problema. Osobito ako se u sam mehanizam “uvuku” strane tvari poput soli, pijeska i tko zna čega sve ne.

Kako bi naše role održali na životu duži niz godina i prestali kriviti proizvođače jer se rola raspala, škripi, zuji ili zapinje, potrebno je s vremena na vrijeme obaviti osnovno čišćenje i održavanje. To ne bi trebao biti problem niti onima koji ne posjeduju neka osobita tehnička znanja i vještine.

Servis prepustite profesionalcima

Sve vanjske i lakše dostupne dijelove na roli potrebno je s vremena na vrijeme očistiti i podmazati. To ne zahtijeva puno vremena, a osobno najčešće koristim proizvode iz WD-40 palete. Svakako preporučam da rastavljanje te čišćenje i podmazivanje rola prepustite profesionalcima. Odnosno, onima koji imaju malo više iskustva i rastavljenih (i sastavljenih 🙂 ) rola od vas.

Pazite na “višak dijelova”

Ako smatrate da ste ipak dovoljno vični mehanici i sličnim stvarima, onda samo nekoliko savjeta. Jednosmjerne valjčaste ležajeve nikada ne rastavljajte, a podmazujte ih samo s nekoliko kapi ulja. Kod roli koje imaju mehanizam slobodnog hoda – “free spool” vodite računa u kojem položaju ostavljate polugu kontrole slobodnoga hoda prije zatvaranja poklopca kućišta.

I na kraju, ono najbitnije. Ako nakon sastavljanja role ostane viška dijelova – nešto ne štima! Zato je možda najbolje, osobito kod skupljih i modernijih modela, servis prepustiti onima s više iskustva.

I najvažnije! Ako ste sklopili rolu, a ostalo je viška dijelova – nešto sigurno ne valja.

Krenite redom!

Prije nego se (ipak) upustite u rasklapanja role, osigurajte si radni prostor s dobrim osvjetljenjem i dovoljno prostora. Rolu položite na svjetlu podlogu (krpa, papir ili sl.) na koju ćete kasnije odlagati rastavljene dijelove. Za rastavljanje i čišćenje te podmazivanje trebat će vam: odvijači (obični i križni), viličasti ključ, krpa za brisanje, četkica, ulje, mast za podmazivanje te organsko otapalo (nafta ili benzin za čišćenje).

Rolu rastavljajte po fazama i pokušajte zapamtiti gdje dolazi koji dio. Idealno bi bilo imati i shemu role. Srećom, danas svi ozbiljniji proizvođači tu shemu dostavljaju u kutiji s rolom. Dijelove odlažemo na čistu plohu po redu kako se nalaze u roli. Osobno ih odlažem na nekoliko papira A4 na koje i zapišem bilješke ako je potrebno i po fazama odmah imam raspored na nekoliko papira.

Svi ozbiljniji proizvođači rola imaju i svoju paletu proizvoda za održavanje. Stoga, slijedite upute i koristite provjerene masti, ulja i otapala.

Svi ozbiljniji proizvođači s rolom dostavljaju i shemu i upute za podmazivanje

Raspored rasklapanja role
  1. Skinite špulu i ručicu role
  2. Ovisno o tipu role, odvijte glavnu maticu koja drži rotor ili vijke na poklopcu kućišta te skinite rotor i poklopac kućišta
  3. Oslobodite glavnu osovinu role te izvadite glavni zupčanik i zupčanik za pokretanje osovine
  4. Izvadite pužni vijak koji se nalazi u prednjem dijelu kućišta ispod rotora
  5. Očistite dijelove i kućište role. Mast se može otkloniti na više načina. Glavninu masti otklonite mehanički, a ostatke naftom ili benzinom za čišćenje. Za to će vam trebati nekoliko čistih posudica, starih kistova ili četkica za zube
  6. Kuglične ležajeve očistite ispiranjem u otapalu, a zatim podmažite uljem ili posebnom rijetkom mašću. Zupčanike podmažite kvalitetnim mastima i to po sistemu bolje premalo nego previše. Najčešća je pogreška pretjerivanje u količini masti jer previše masti može biti uzrok kvarovima rola
  7. Ponovo sklopite rolu obrnutim redoslijedom
  8. Vodilica strune, glavna osovina, ručica role podmazuju se uljem. Najniža kvaliteta ulja trebala bi biti ona za šivaće strojeve ili finu mehaniku.
Naš savjet: Prepustite to iskusnima!

Zaključno, iz svega ranije napisanog ipak se može zaključiti jedno. Redovno vanjsko čišćenje i održavanje u vidu uklanjanja vanjske nečistoće, soli i podmazivanje dostupnih dijelova slobodno radite redovito. Samo rasklapanje role i složenije radnje ipak ostavite iskusnijima. Svaki kraj ima nekoliko takvih majstora koji će to odraditi za simboličnu cijenu. A i vaše role će vam biti zahvalne!

Bistro!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *