Kada i kako uvesti djecu i mlade u lovstvo

Uistinu je mnogo razloga za prenošenje tradicije lovstva u obiteljima s koljena na koljeno. Lovstvo i boravak na otvorenom te briga o divljači može pomoći u povezivanju djece i mladih s prirodom i njezinim stanovnicima.

Brojne koristi lovstva na svakodnevni život

Lovstvo je jedna od aktivnosti koje potiču boravak u prirodi, razvijaju i unaprjeđuju tjelesnu kondiciju i zdravlje. Razvijanje vještina poput samokontrole, odgovornosti, timskog rada i pozitivnog sportskog duha nužne su ukoliko se želi postati kvalitetan lovac. Sve nabrojano itekako koristi i u privatnom i profesionalnom životu, na brojnim poljima.

Također, nemojmo zanemariti niti činjenicu da broj lovaca s vremenom opada. Opada i broj stanovnika u ruralnim područjima koje su tradicionalno bile sklone lovstvu. Također, brojne medijske kampanje i akcije pojedinih udruga i organizacija neprestano pokušavaju prikazati lov i lovstvo kao izuzetno negativnu aktivnost. Nerijetko se spominje i potpuna zabrana lova.

Budući da se u školskim programima lovstvo samo usput spominje, bez ulaženja u detalje, nema druge nego krenuti od obitelji i okruženja. Lovačke udruge također mogu puno napraviti po ovom pitanju. Naravno, ako žele. Nije cilj samo privući lovca nakon što stekne uvjete za osposobljavanje i naplatiti mu članarinu. Potrebno je razmišljati kako budućim generacijama usaditi ljubav prema prirodi i očuvanju kroz plansko gospodarenje, uzgoj i zaštitu divljači. E, onda smo na pravom putu.

Pretvorite ih u “istraživače”

Nema nagona koji kod djece nije tako izražen kao potreba za neprestanim istraživanjem. Iskoristite to! Pretvorite ih u male “istraživače”. Za početak istražite s njima vaše dvorište, obližnji šumarak, potok ili baru. Potaknite ih na promatranje prirode, biljaka i životinja. Neka traže kukce i male životinje, njihove tragove. Pomozite im da nauče što više o prirodi i životinjskom svijetu koji ih okružuje. Neka skupljaju bobice, gljive i jestivo bilje. Vrlo je bitno da shvate poveznicu prirode, hrane i čovjeka.

Pretvorite ih u male “istraživače”

Nakon istraživača neka postanu “pomagači”

Kad se jednom zainteresiraju za boravak u prirodi i počnu shvaćati odnose u njoj i prisustvo i drugih bića, osim čovjeka, na pola ste puta. Idući korak je učiniti od njih male pomagače. Povedite ih u izviđanje, tražite životinjske tragove i staze, ostatke dlake na trnju. Neka nauče raspoznavati glasanje pojedine divljači i oponašati ga. Kasnije ih možete zaposliti u radovima poput spremanja i čišćenja lovačke opreme. Ako smatrate da su dovoljno zainteresirani, ponudite im da sudjeluju i prilikom obrade divljači. Naravno, pratite kako reagiraju i sviđa li im se uistinu. Bitno je da ih na ništa ne prisiljavate.

Vi najbolje poznajete svoje dijete

Nitko od vas bolje ne pozna vaše dijete. Zato sami procijenite kada ga možete postupno uvoditi u lov i lovstvo. Ako ste na vrijeme oblikovali svijest djeteta i naučili ga što podrazumijeva gospodarenje divljači – vaše će dijete prihvatiti lov kao prirodnu aktivnost. Lovstvo je puno više od samog lova i tu svijest moramo svima ukorijeniti. Počnimo od svojih najbližih.

Sigurnost i pravila

Naravno, sve vrijeme sigurnost i pravila moraju biti na prvom mjestu. Od malih nogu treba se učiti da je najopasnija osoba u šumi njihov lovački prijatelj. Većina se lovačkih nesreća događa na bliskoj udaljenosti od svega nekoliko desetaka metara.

Svojim primjerom pokažite kako se lovi i ponaša. Lovite sigurno, pridržavajte se lovačke etike i ponašanja te tome učite i svoju djecu.

Provodite vrijeme s djecom u prirodi i uživajte!

Ako uspijete sve to, do trenutka kad vaša djeca budu mogla pristupiti osposobljavanju za lovca i posjedovati oružje već ćete imati izgrađene osobe koje će se znati ponašati u prirodi i lovu. Kvalitetne osnove preduvjet su za daljnje učenje i napredovanje i za kvalitetne kadrove u lovstvu.

Provodite vrijeme sa svojom djecom u prirodi, učite ih od malih nogu i kasnije s njima uživajte u lovstvu!

Dobra kob!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *