Sanica – od svjetskih i europskih prvenstava do bagera!

Sanica nekad i sad (foto: Sanica 2012)

Sanica je rijeka u zapadnom dijelu Bosne i Hercegovine i pritoka rijeke Sane. Duga je 22 km, a njen sliv iznosi 211 km². Po njoj je mikroregija Bosanske krajine i dobila svoje ime. Ljepota i očuvanost ribljeg fonda bili su prepoznati i u svijetu pa su se na rijeci Sanici održavala europska i svjetska prvenstvo u mušičarenju. Danas je, nažalost, Sanica u fokusu javnosti zbog nečeg drugog…

Bageri ušli u rijeku Sanicu!

Proteklih dana bageri i kamioni ušli su u vode Sanice. Kako doznajemo iz lokalnih medija, iz mjesne zajednice Sanica je poslan dopis općinskom načelniku da se izradi projekt čišćenja korita rijeke Sanice. Agencija za vode u Sarajevu odobrila je projekt i sredstva.

Tako su ovih dana bageri i kamioni osvanuli na Sanici. Bez znanja zaprepaštenih i ogorčenih mještana koji su, zahvaljujući društvenim mrežama, priču vrlo brzo učinili viralnom.

“Nadležni šute! Valjda ih ne zanima rijeka!?”

Zahvaljujući Muhamedu Kučukoviću fotografije Sanice osvanule su na društvenim mrežama i medijskim portalima. “Svi nadležni šute, nitko se još nije oglasio. Valjda ih ne zanima rijeka?!” – kazao je Kučuković. Također, očekuje se i izlazak inspektora na teren, a o svemu je obaviještena i Agencija za vode u Sarajevu.

Isto mjesto nakon intervencije bagera (foto: Sanica 2012)

U mjesnoj zajednici “peru ruke”, Agencija potvrđuje radove

Predsjednik MZ Gornja Sanica rekao je da mjesna zajednica nema nikakve veze sa radovima i da je riječ o preuzetom projektu zaštite od poplava još iz 2014. godine.

Iz Agencije za vodno područje rijeke Save potvrdili su da su u tijeku radovi na rijeci Sanici u općini Ključ. Radovi su planirani na dužini od jednog kilometra, od mosta u naselju Vrelo do ušća Korčanice u Sanicu.

Zahtjev za uređenje korita rijeke Sanice na tom lokalitetu uputila je Općina Ključ. Radovi su započeti u ovo doba godine na zahtjev Sportsko ribolovnog društva Ključ, koji je dat u urbanističkoj suglasnosti – da se radovi izvode van ribolovne sezone. – stoji u priopćenju iz Agencije.

A što s pastrvom i lipljanom?

I dok se prebacuje loptica odgovornosti između nadležnih, postavlja se pitanje: Što će biti s pastrvom i lipljanom na ovom području? Kako je poznato, bilo je to poznato i do sad netaknuto mrjestilište ovih vrsta. Vrijeme će pokazati. Do tada nastavljamo pratiti ovu priču koja će, kako stvari stoje, imati i više nastavaka…

Foto: Sanica 2012

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)